Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hanko Kotimaanmatkailu Suomi

Hanko, Etelä-Suomen paras kesäkohde

maanantai, heinäkuu 24, 2017

Kerran vuodessa ahtaudumme perheeni kanssa isän veneeseen muutaman päivän saaristoreissulle. Tänä vuonna ajoimme mökkilaiturilta suoraa päätä Hankoon yhdeksi yöksi ja sieltä Tammisaareen toiseksi yöksi. Ilmojen suhteen kävi mieletön tuuri, tuulta oli korkeimmillaankin vaivaiset 6 m/s ja aurinko paistoi liki koko reissun ajan. Hanko on minulle kesäkohde, jossa tulee käytyä joka vuosi. Jos matkan teko meriteitse ei onnistu, köräytetään sinne autolla parissa tunnissa Helsingistä. 

Hankoon veneellä matkatessa tulee ottaa huomioon muutama seikka. Ensinnäkin, yöpaikat ovat pikkuisen kalliimmat kuin muissa lähialueen satamissa. Toisekseen, satamassa on kesäviikonloppuisin ruuhkaa. Iso plussa siitä, että nykyään myös Hangon vierasvenepaikkoja voi varata etukäteen osoitteessa www.satamapaikka.com. Varausmaksun ja sähkön kanssa yksi yö kustansi 39 euroa. Ihan kohtuullinen hinta upeista maisemista ja vierasvenesataman palveluista.

Hangon vierasvenesatamassa on tänä vuonna uusittu saunatilat. Näkymät uudesta saunarakennuksesta yli sataman ja ulapan ovat niin upeat, että tällainen saunomista vieroksuvakin uskaltautui kevyisiin löylyihin. Sauna on auki joka päivä klo 14-22. Myös suihkut ja vessat ovat siistit, joskin vessoja voisi olla vähän enemmän. Nyt kävelymatka sataman toisesta päästä satamatoimistolle on melko pitkä. Koodit vierasvenesataman tiloihin saa venepaikan varatessa. Sataman palveluihin kuuluu myös pesutupa.

Sää kuin morsian Hangossa

Hangon uusi satamatoimisto

Hangossa riittää tekemistä monelle päivälle, mutta tällä kertaa meidän matkamme jatkui jo vuorokauden jälkeen. Me keskityimme lähinnä auringonottoon ja hyvin syömiseen. Hangossa ravintolatarjonta on sen kokoon nähden hyvä ja ihan rannan tuntumasta löytyy paljon vaihtoehtoja. Pizzan ystäville löytyy Skiffer ja Classic Pizza, pastan himoon Makaronitehdas ja fancympään illallistamiseen Makasiini ja Origo. Kävimme tällä kertaa ravintola Makanassa, jonka aasialaista fuusioruokaa tarjoava menu oli hyvä, muttei vedä mitenkään vertoja saman omistajan Origolle.

Aamiainen veneen kannella on ehdottomasti paras juttu satamaelämässä!

Hangosta löytyy myös hyviä aamiaispaikkoja (tsekkaa esim. Hotelli Villa Maijan aamiaisbuffet kympillä), mutta minusta ehdottomasti paras juttu satamaelämässä on kuitenkin itse tehty aamiainen omalla kannella. Vaikka omalle kannellemme mahtuu vain kaksi kerrallaan ja aamiaisen valmistaminen pienessä hytissä on aikamoista sirkusta, on silti ihanaa rentoutua auringon paisteessa sataman herätessä uuteen päivään. Jotain erityistä siinä täytyy olla, kun niinkin yksinkertainen aamiainen kuin puuro täytteineen, leipä ja kahvi maistuvat äärettömän hyviltä kannella nautittuina.

Syömisen lisäksi muita kivoja aktiviteetteja Hangossa on pyörien vuokraus ja ajelu vähän pidemmälle Pohjoisrannoille. Helteellä voi suppailla rannan tuntumassa. Lauta tunniksi maksaa 20 € ja vuokrauspiste on päärannalla aivan sataman kupeessa. Yläilmojen maisemista kiinnostuneille suosittelen kapuamista Hangon vesitorniin. Se on auki kesäisin muutaman tunnin joka päivä, tsekkaa aukioloajat täältä. Hangossa on myös useita uhanalaisia lajeja sekä upeaa luontoa. Kävelyreittejä on useita, mutta erityisesti Rakkauden polku on jäänyt mieleen. Se on ”ainutlaatuinen sekoitus upeaa luontoa ja historiallisia tapahtumia. Noin 1,5 km pitkä kävelyreitti vie sinut ajassa 1800-luvun loppupuolelle, jolloin Rakkauden polku rakennettiin kylpylävieraille.”

Nyt keväällä Hankoon avattiin muuten pitkästä aikaa myös kylpylä, Regatta Spa, joka tosin on sesonkiaikana auki vain osakkaille ja hotellivieraille. Hangossa järjestetään myös arki- ja lauantai-aamuisin merijoogaa Casinon hiekkarannalla. Tätä täytyy ehdottomasti mennä kokeilemaan seuraavalla visiitillä!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, heinäkuu 30, 2017 at 15:41

  Hangossa mekin pyrimme käymään lähes joka kesä – nykyisin autolla, kun veneestä luovuimme jo vuosikymmen sitten. Tuo onkin ihan uutta, että yksittäisen venepaikan saa varata etukäteen Suomessa. Karibialla noin oli joissakin paikoissa jo kauan sitten, Saaristo- ja Itämerellä tiedämme niin tehdyn vaan silloin kun olimme pursiseuran eskaaderilla liikkeellä, jolloin oli etukäteen varattu venepaikkoja niin, että koko seurue sitten mahtui samaan satamaan.
  Hanko on kyllä hieno kesällä, niin veneen kannelta kuin rannan ravintoloista katsottuna!
  http://meriharakka.net/tag/hanko/

  • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 15:03

   Se oli todella positiivinen yllätys, varsinkin näin ruuhkaisessa satamassa kun Hanko! Olipa ihanan kattava tuo teidänkin juttunne Hangosta, täytyypä joskus kokeilla yöpyäkin Vila Maijassa.

 • Reply Sanna I Siveltimellä sunnuntai, heinäkuu 30, 2017 at 19:31

  Mä kävin eilen ekaa kertaa Hangossa, vaikka oon halunnut sinne vuosia! Rakastuin! Aivan ihana paikka ja vierasvenesatama oli niin houkuttelevat, että yritetään vielä ennättää sinne tänä kesänä. Jos ei, niin ensi kesänä sitten aivan varmasti! Ihana perinne teillä ja haluan tehdä tästä itsellenikin perinteen 🙂

  • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 15:05

   Hangon vierasvenesatama on ehdottomasti suosikkisatamani, varsinkin nyt kun puitteet on uusittu! Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, heinäkuu 30, 2017 at 20:50

  Tuo satamapuoli Hangosta on se, johon olen vähiten tutustunut. Asun radan varrella, sen pohjoispuolella, joten satama jää radan taakse. Valitettavasti tuo puoli autioituu talvella, koska moni pääkaupunkiseudulla asuva asuu kesäisin Hangossa juuri siellä eteläpuolella. Suosittelisin myös ruokapaikaksi Roxxia. Roxx on hankolaisten suosikki ja piikki gentrifikaation lihassa. Roxxin puolesta on järjestetty mielenosoituksiakin.

  • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 15:10

   Voi ei, miten Roxx jäikään mainitsematta tästä! Siellä on monet aamiaiset ja illan viimeiset nautittu ennen takaisin veneeseen kömpimistä. Kiitos vinkistä 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, heinäkuu 31, 2017 at 20:00

  Oijoi, mä vaan haaveilen tällaisesta veneilijäelämästä… Aamiaista omalla kannella. <3

  Hanko on tosiaan ihana, tosin täytyy ihan nolona myöntää, ettei siellä ole juuri kesäisin tullut käytyä. Ja noloksi asian tekee se, että avomiehen isovanhemmat asuvat Hangossa… Hehee. Hanko siis bucket listille!

  • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 15:16

   Ihana että tartuit just tohon aamiaiseen, selkeetä veneilijämatskua 😉 Monet ei ymmärrä varsinkaan pienellä veneellä sitä aamiaisen valmistamisen ja sen kannella nauttimisen ihanuutta! Hanko on myös hyvä automatkakohde, nyt sinne kun on vielä kesää jäljellä!

 • Reply Katariina tiistai, elokuu 1, 2017 at 10:18

  Näyttää ihanalta kesäinen Hanko! Meillä ei ole koskaan ollut perinnettä matkailla Hangossa, joten kävin siellä elämäni ekaa kertaa tämän vuoden helmikuussa. Upeat olivat maisemat silloinkin, mutta toki tunnelma oli ihan erilainen kuin näissä kesäisissä kuvissa 🙂

  • Reply Emilia tiistai, elokuu 1, 2017 at 15:18

   Mäkin olen kerran ollut maaliskuussa, mutta kesäiseen Hankoon tottuneena se kyllä tuotti pettymyksen. Iso suositus kesävisiitille!

  Leave a Reply