Tein elämäni ensimmäisen interrailin heinäkuussa 2015. Reilaus oli haaveena yli viiden vuoden ajan, ja olin niin onnellinen kun sain sen toteutettua. Kiersimme pitkin Länsi-Eurooppaa reilun kolmen viikon ajan. Valtavan määrän ensikertalaisen mokia sisältäneestä reilistä jäi kuitenkin paljon myös hyvää tietoa, jonka haluan laittaa jakoon.
Alkujärjestelyt
Löimme lukkoon päätöksen reilille lähdöstä huhtikuussa ja ostimme menolennot saman tien. Aloituspisteen valinta perustui ihan suoraan siihen, minne sai halvimmat lentoliput. Päädyimme ostamaan Norwegianin halpalennot Pariisiin. Emme ostaneet meno-paluu -lippuja, vaan paluupäivä ja kulkuväline selvisi vasta matkan varrella. Reililiput sai näppärästi ostettua VR:ltä ja vielä suht huokeaan hintaan näin alle 27-vuotiaana. Valitsimme Global pass -lipun, jolla sai matkustaa vapaasti 22 päivän ajan.
Ennen reiliä hankimme kaikki puuttuvat varusteet, joista tärkeimpänä mainittakoon silkkimakuupussi, rahavyö ja varavirtalähde kännyköille. Rinkkaa en raaskinut ostaa vaan lainasin kaverilta. Jälkeenpäin mietittynä olisi kannattanut ehkä ostaa samantien oma rinkka, sillä tarvetta on tullut nyt jälkikäteenkin.
Latasimme Rail planner -sovelluksen, jonka avulla pystyi kätevästi suunnittelemaan reitin etukäteen ja katsomaan junien aikatauluja myös ilman nettiä. Latasimme myös kaupunkien offline-karttoja valmiiksi kännykkään, joka osoittautui todella hyödylliseksi netin ollessa saavuttamattomissa.
Reitti
Olimme etukäteen tehneet listan haluamistamme kohteista, mutta yllätys yllätys, sekin muuttui jonkin verran reilin edetessä. Päätimme, että haluamme pysyä Länsi-Euroopassa ja must-see -kohteiksi valikoituivat Barcelona, Rooma ja Amsterdam. Ahmimme ensikertalaisiksi kohteita ehkä pikkuisen liikaa, ja etenkin reilin loppua kohden meidät alkoi valtaamaan reissu-uupumus. Moneen paikkaan olisi halunnut jäädä pidemmäksi aikaa, mutta erityisesti reilin loppupuolella jouduimme tyytymään yhden vuorokauden visiittiin ja jatkamaan matkaa kohti pohjoista.
Lopulliseksi reitiksi muodostui Pariisi (2vrk) – Biarritz (2 vrk) – Barcelona (3vrk) – Nizza (1vrk) – Milano (1 vrk) – Rooma (2 vrk) – Firenze (2vrk) – Venetsia (1 vrk) – Interlaken (1vrk) – Freiburg (1vrk) – Amsterdam (2vrk) – Hampuri (1vrk) – Kööpenhamina (2vrk). Kööpenhaminasta menimme junalla suoraan Tukholman Arlandalle ja sieltä lentäen kotiin, koska se oli yllättäen kaikista halvin ratkaisu.
Kohdelistamme oli monipuolinen, mutta seuraavalla kerralla ottaisin mukaan pienempiä kaupunkeja enemmän. Reilaus tarjoaa otollisen tilaisuuden pienempiin paikkoihin tutustumiseen kustannustehokkaasti. Pariisiin, Barcelonaan, Nizzaan ja Roomaan pääsee helposti viikonloppureissulle suorin lennoin ympäri vuoden. Pitkin Eurooppaa junaillessa voi tutustua paikkoihin, joihin ei välttämättä muuten tulisi lähdettyä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi. Lisäksi suurkaupungeissa hintataso on luonnollisesti korkeammalla ja turisteja on enemmän.
Majoitus

Vähän erilaisempi majoituskokemus Sveitsin Interlakenissa – yö riippumatossa.
Majoituimme todella vaihtelevasti välillä kolmen tähden hotelleissa ja välillä kymmenen hengen dormeissa. Teimme heti alussa tietoisen päätöksen, että emme varaisi majoituksia Suomesta käsin etukäteen, sillä reittisuunnitelmamme oli väljä. Aina junaliput seuraavaan kohteeseen saatuamme siirryimme varaamaan majoituksia. Hostelworld.com ja Booking.com olivat eniten käytössä hyvin toimivien mobiilisivustojensa vuoksi.
Pyrimme aina varauksia tehdessämme vertailemaan hintoja, tarkastamaan sijainnin ja lukemaan arvosteluja, mutta pari kertaa huonojen nettiyhteyksien vuoksi kävi niin, että hintoja ei ehtinyt vertailemaan, vaan buukattiin vain ensimmäinen eteen tullut halpa majoitus. Sesonki luonnollisesti vaikutti myös majoitustarjontaan. Esimerkiksi Biarritzissa jouduimme varaamaan kolmen tähden hotellin kolmen kilometrin päästä keskustasta, koska ei vaan ollut muita vaihtoehtoja.
Tein reilin ystäväni Niken kanssa, joten hostelleissa yövyimme sekadormeissa. Usein naiset menevät omiin dormeihinsa sekadormien sijaan. Ensimmäisissä kolmessa hostellissa olinkin aina huoneen ainut nainen. Pariisissa se vähän hirvitti, mutta totuin nopeasti. Mieleenpainuvin kokemus oli ehdottomasti Sveitsin Alpeilla Interlakenissa sijaitseva hostelli Balmers Herberge, jossa punkkasimme riippumatossa viiden euron hintaan. Nauratti, että miten Sveitsistä saattoikaan löytyä koko reilin halvin majoitus. Olisimme halunneet jäädä toiseksi yöksi, mutta hostellissa ei ollut tilaa. Surkein majoitus löytyi puolestaan Milanosta. Vielä yöaikaan +37 astetta, ei ilmastointia ja huoneena likainen läävä. Pääsääntöisesti majoitusten kanssa kaikki meni kuitenkin oikein hyvin ja vältyttiin surkeilta kokemuksilta.
Yllättävät käänteet
Meidän reilimme ajoittui pahimpaan ruuhka-aikaan heinäkuulle, koska ei ollut muuta mahdollisuutta. Junat olivat usein täynnä ja majoitusten hinnat huomattavasti korkeammalla kuin off-seasonina. Tämä iski vasten kasvoja heti ensimmäistä junamatkaa varatessa. Pariisista meidän oli tarkoitus jatkaa matkaa Barcelonaan, mutta emme osanneet odottaa, että kaikki Barcelonan junat olisivat täynnä. Muistan sen tuskan Pariisin rautatieasemalla kuin eilisen päivän. Ei lippuja mihinkään etukäteen katsomistamme junista. Päädyimme kysymään, että mistä löytyy vapaita paikkoja ja lopulta varasimme liput Biarritzin junaan. Onneksi Biarritz osoittautui täydelliseksi matkakohteeksi, ja vietimme siellä koko viikonlopun. Biarritzista löytyi myös lippuja Barcelonaan huomattavasti helpommin. Tämän olisi voinut välttää tekemällä paikkavaraukset etukäteen kaikille matkoille, mutta me halusimme pitää reitin avoimena.
Vaikka teimme kattavan taustatyön, junien paikkavarausten hinnat tulivat yllätyksenä ja veivät ison osan budjetista. Etenkin Etelä-Euroopassa maksu tuli maksaa lähes jokaisesta junamatkasta. Kerran onnistuimme varaamaan vahingossa lasten liput, ja emme meinanneet päästä junaan ollenkaan. Ärtynyt espanjalainen lipuntarkastaja vei meidän molempien reilipassit tarkistukseen ja käski mennä istumaan junaan. Juna lähti ja miestä lippujemme kanssa ei näkynyt missään. Piina päättyi noin vartin matkan taittamisen jälkeen konduktöörin kävellessä luoksemme suurien pahoittelujen kera. Olimme maksaneet 30 euroa extraa, jota emme koskaan saaneet takaisin.
Säiden puolestakin saimme yllättäviä käänteitä matkallemme. Osuimme Italiaan kesän kuumimpaan aikaan. Hiki virtasi ja nähtävyyksien katselusta ei tullut oikein mitään kun Roomassa oli +44 astetta. Amsterdamissa puolestaan oli ihan järjetön myrsky ja keskustaa evakuoituna kaatuvien rakennusten varalta. Julkiset kulkivat niin huonosti, että iso osa nähtävyyksistä jäi katsomatta ja yöelämään tutustumatta. Näistä molemmista uutisoitiin suomalaisessakin mediassa, eli mistään pienistä sääilmiöistä ei ollut kysymys.
Reiliä ei voi suunnitella täysin, sillä aina tulee odottamattomia käänteitä. Parasta onkin mennä rennolla asenteella turhia paineita nähtävyyksistä ottamatta. Minulle reilin paras anti oli ehdottomasti reissun tuoma vapauden tunne. Hyvin harvoin sitä tulee lähdettyä matkalle tietämättä milloin ja miten saapuu takaisin ja mitä tulee matkan varrella näkemään.

Reili numeroina
26 Comments
Mielenkiintoista luettavaa. Paljon ehditte matkata ja nähdä. Ehkä vähän rauhallisempi tahti olisi antanut enemmän, mutta ensi kerralla tiedätte nyt mitkä ovat kaupungit mihin haluatte tutustua paremmin.
Joo siinä tuli kyllä nähtyä lyhyessä ajassa todella paljon 🙂 Ehdottomasti pitää päästä reilaamaan vielä uudelleen, sen verran kivaa touhua se oli!
Reilaaminen alkoi kiinnostaa! Kävin katsomassa ja näyttää olevan hyvin erilaisia variaatioita. Se tuleeko matkustaminen halvaksi, kun on ne lennotkin ehkä järkevää ottaa jonnekin Euroopan mantereelle. Oliko teillä kuukausipassi?
Meillä oli 22 päivän Global pass, jolla pääsi matkustamaan vapaasti kaikkina päivinä. Meillä ei ollut kovin halpaa lystiä kun reilattiin Länsi-Euroopassa ja jouduttiin lähes aina maksamaan junien paikkavarauksista ja lisäksi hankittiin lennot tosi myöhään. Idässä reilaus on huomattavasti halvempaa jo yleisen hintatasonkin puolesta. 🙂
Tää oli tosi kiinnostava postaus ja tosi hyviä huomioita 🙂 Oon tosiaan itekkin miettinyt tätä vaihtoehdoksi elokuulle kun haluaisin jotain suhtkoht halpaa tehdä.. Osaatko heittää karkeaa budjettia paljon tää kaikki kustansi?
Kiitos, kiva kuulla! Luovuin tarkan budjetin laskusta jo alkumetreillä, mutta hyvin karkea arvio kaikki kustannukset mukaan lukien on 1700-2000 euroa. Meille hyvin syöminen oli tärkeää, ja se oli yksi suurimmista kustannuseristä. Majoituksiin meni myös sesongin vuoksi paljon enemmän rahaa kun mitä oltiin budjetoitu. Paljonhan se on mieltymyksistä kiinni. Tunnen yhden reilaajan, joka selvisi kolmen viikon reilistä alle tonnilla. 😀
Kiva postaus! Tuo lopun kokooma kukuvälineistä ja muista tiedoista on hyvä. Tein reilin parikymppisenä itäiseen Eurooppaan ja voisin kyllä hypätä junakyytiin taas koska tahansa – en myöskään lähtisi suunnittelemaan liikoja, sillä kyllä ne majoitukset ja muut aina matkan varrella lutviutuu, kuten tuo teidänkin Biarriz kokemus osoitti!
Kiitos! Ajattelin että se summary on näppärä niille, jotka ei jaksa lukea koko postausta ;D Nimenomaan, ei liikaa suunnittelua!
Mullakin on ollut jonkinlainen reili/junaseikkailu haaveissa, mutta se maaginen 27-vuotiaan alennusraja on mennyt jo valitettavasti umpeen :/ Parhaillaan olen Italiassa pienimuotoisella junatripillä, lennettiin Roomaan ja paluu on Venetsiasta. Nähtynä nyt Rooma, Firenze ja Cinque terre. Italiassa junailu oli ainakin tosi helppoa, junaliput alennuksesta ostettuna maksoi kokonaisuudessaan noin 100 e /hlö.
VR myy myös niitä One Country passeja, on huomattavasti halvempia ja pääsee vapaasti reilaamaan valitussa maassa. Tein myös vuosi sitten pienen Tour de Francen, jossa matkattiin busseilla. Tuli huomattavasti halvemmaksi!
Hyödyllinen postaus reiliä suunnittelevalle, tai sellaisesta vielä haaveilevalle kuten mulle! Juuri tuo vähän pienempiin paikkoihin tutustuminen junailun avulla houkuttaisi. Reilaaminen tuntuu vaan niin kamalan kalliilta kun sen itse passin lisäksi täytyy tehdä noita paikkavarauksia, mutta ehkäpä vielä joskus sellaisellekin tulee lähdettyä 🙂 Ainakin kun muuton myötä on lähempänä päämääriä kuin Suomessa asuessa, niin ei tarvitse ottaa lentoja ollenkaan.
Kiitos, kiva kuulla! Onhan se kallista lystiä, mutta toisaalta kun miettii suhteessa niin siihen paikkojen määrään nähden tulee huomattavasti halvemmaksi kuin yksittäiset matkat. Siinä säästää jo paljon, jos ette tarvitse lentoja ollenkaan!
Ollaanpa samikset! Monen vuoden haaveilun jälkeen minäkin kävin reilillä heinä-elokuussa 2015, ja kiertelin reilut kolme viikkoa melkein samoja maita. Kööpenhaminan Nyhavnistakin on kuva suunnilleen samasta kohtaa 😀 Sveitsistä tosin löysin sen kaikkein kalleimman majoituksen. Tai oli se viidenkympin dormipaikka vissiin Zürichin halvin… Reilillä kannattaisikin tosiaan keskittyä pienempiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi lähdettyä.
Junavarauksilta vältyin Saksan ja Tanskan välistä matkaa lukuun ottamatta, kun valkkasin tietoisesti paikallisjunia ja sen sellaisia: http://www.tiiantai.fi/2016/06/viisi-vaaraa-luuloani-reilaamisesta/
Ai niin, mainio infograafi myös! 🙂
Oho! Eipä tullut muita suomalaisia reilaajia sillä reissulla vastaan, vaikka meitä oli varmasti iso joukko matkalla samaan aikaan! Meillä kävi tajuton tuuri tuon Sveitsin majoituksen kanssa, kaikki muut olivat sitä +30e luokkaa. Eipä siinä riippumatossa toisaalta kovin hyvin tullut nukuttua. Me ei matkattu paikallisjunilla kuin muutamaan kohteeseen, mukavuus edellä oltiin liikkeellä 😀
Itsekin olen suunnitellut reiliä Eurooppaan, joten tästä sai hyvää lisätietoa. En tiedä, ostanko välttämättä varsinaiset reililiput, kun ikää alkaa olla 30 ja olen kuullut, että silti joutuu monesti maksamaan ektraa junaa. Monesti bussi saattaa olla halvempi. Totta, ettei kannata liian tiukasti varata majoitusta etukäteen, mutta sitten on tuo toinen puoli, ettei löydykään edullista yöpymispaikkaa.
Kiva kuulla! Jep, monesti bussilla ajelu tulee huomattavasti halvemmaksi. Teimme Ranskassa juuri tällaisen turneen ja päästiin todella halvalla. Myös Espanjassa on tullut kuljettua bussilla, ja ne on olleet tosi siistejä ja mukavia aina.
Hyvä postaus reiliä suunnitteleville ja todella hieno reitti teillä, monessa näistä kaupungeista olen itsekin käynyt ja tykännyt.
Itse olin aikanaan niin mukavuudenhaluinen, ettei tullut lähdettyä reilaamaan, vaikka muuten sitten käytetäänkin paljon junaa itse matkakohteessa. Suunnitelmien avoimena pitäminen on varmasti hyvä ajatus kun saa mennä mielensä mukaan, vaikka se sitten omat haasteensa asettaakin majoituksien ja junapaikkojen kanssa.
Heinä-elokuussa junien ruuhkat ovat kyllä omaa luokkaansa eteläisessä Euroopassa. Monesti on tullut saituroitua lippuja ostettaessa ja ollaan menty hitaammilla paikallisjunilla, joissa ollaan sitten saatu hikoilla koko rahan edestä ilmastoinnin puuttuessa. 😀
Juu paikallisjunia mekin kokeiltiin parissa paikassa, mutta sitä soijan määrää ei-ilmastoiduissa junissa ei vaan kestänyt 😀 Syksymmällä voisi onnistua paremmin ja junissa olisi varmasti tilaakin enemmän.
Hyvä homma, mutta olisin toki viipynyt enemmän kaupungeissa, ainakin nyt Köpiksessä ja Hampurissa. Tulihan tuossa nähtyä Eurooppaa kivasti. Hostellien taso vaihtelee kyllä ihan laidasta laitaan, sen on joutunut huomaamaan.
Jep, sitä harmiteltiinkin mekin! Etenkin kun lopussa alettiin olla jo niin uupuneita, ettei kaupunkia yksinkertaisesti jaksanut kiertää yhdessä päivässä. Hampurista jäi sen vuoksi tosi kehno kuva, en tykännyt yhtään. Onneksi annoin sille jouluaikaan uuden mahdollisuuden ja ihastuin täysin 🙂
Siis joutuuko reilipassista huolimatta vielä maksamaan junamatkoista ekstraa? Eikö sen idea olekaan,, että voi rajattomasti kulkea junilla tietyn ajan sisällä..? Mietin myös noita ylibuukattuja junia, eikö niihin ole mahdollista saada ns. seisomapaikkaa – eli siis jos ei paikkoja ole, niin pyörii sitten käytävillä tai ravintolavaunussa. 🙂
Itse olen matkustellut Euroopassa lähinnä lentäen ja autolla, mutta reilaaminen voisi olla ihan hauskaa. En ole hirveästi tutustunut aiheeseen ja mietin, että voiko näin pian 3-kymppisenä enää reilipasseja edes hyödyntää.. Pitää tutkia aihetta lisää! 🙂
Lännessä reilatessa suurimpaan osaan ikävä kyllä joutuu. Railplanner-sovelluksesta tosin näkee ne junat, joihin ei tarvitse maksaa ja sen avulla pystyy jonkun verran suunnittelemaan. Paikallisjunissa ei tarvitse maksaa koskaan paikkalippuja muistaakseni. Me halusimme kuitenkin nähdä niin paljon suht lyhyessä ajassa, joten nopeat junat olivat etusijalla. Reilipassilla pääsee esim Saksan juniin ilman paikkaa ja on mahdollista olla käytävillä, mutta esim Tanskassa oli huomattavasti tiukempaa. Ne reilaajat, joilla ei ollut paikkavarausta heitettiin ulos :O
Ehdottomasti voi hyödyntää, kyllä se passi silti tulee halvemmaksi kuin yksittäiset junaliput. Suosittelen!
Hyvin kirjoitettu mitä voi tulla vastaan ja muita reili-vinkkejä.
Mä en oo koskaan reilannut mutta tiiän mitä toi vapaus mennä minne haluu ilman aikoja ja muita on (reissataan autolla Euroopassa pääasiassa ilman varauksia), aivan parasta!!
Yllätyksiä tulee tommosilla reissuilla aina ja niistä on noin just hyvä mainita eikä vaan kertoa kuin siistii reilaaminen on!!
Teillä on ollut aikamoinen sahaus ympäri ämpäri tuolla kartan mukaan! 🙂
Yllätti kyllä muakin kuulla että Sveitsistä löyty edullisin majoitus!
Jep, se on ihanaa! Meni todelliseksi sahaukseksi, just pääasiassa ehkä sen suunnittelemattomuuden vuoksi.. 😀
Mukavan oloinen reitti teillä oli. Hyviä vinkkejä tuleville reilaajille! Tykkäsin erityisesti tosta lopun yhteevetokuvasta, tosi hieno!
Kiitos! Ajattelin että siitä ainakin saa pääpointit irti jos ei jaksa lukea koko settiä. ;–)