Suomen suurin matkablogiyhteisö
Interrail Video

Reilivideo ja pohdintaa videon merkityksestä matkakertomuksessa

sunnuntai, 23 huhtikuun, 2017

Huomasin tuossa muutama viikko sitten, että VR:llä oli reililiput -15 % alennuksessa. Sormet rupesi syyhyämään kun aloin miettimään mahdollista Balkanin reiliä. Missä kävisin, mitä pakkaisin ja milloin lähtisin. Jossain vaiheessa suunnitelmaa lyhyt kesäloma ja budjetti tulivat kuitenkin vastaan. Niin ihanaa kuin se olisikin, ei interrail taida tänä vuonna olla mahdollinen. Reilikuumeeseen katselin kuvia ja toistin useaan otteeseen viime reilin fiilistelyvideota. Tähän vuoden 2015 Eurotripiin on aina ihana palata kun iskee reissukuume. Itse en ota kunniaa videon tekemisestä, vaan se menee täysin reissukaverilleni Nikelle.

Tämän reilin yksityiskohdat ovat tiukasti mielessäni edelleen, ja epäilen, että suurin syy siihen on reissun kattava dokumentointi. Nikeltä löytyy lähes 10 tuntia materiaalia meidän kolmen viikon matkalta. 64 gigaa tavaraa, joka pitää ensin käydä läpi, jakaa kategorioihin, valita parhaat palat ja sitten editoida yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Video kestää vain 2 minuuttia ja siihen on valikoitu parhaat palat. Videon tekemiseen meni itse maestron mukaan yli 100 tuntia, eli mistään ihan pienestä projektista ei ollut kysymys.

Olen useaan otteeseen suunnitellut matkavideoiden tekoa, ja parilta reissulta videomateriaalia löytyykin suht paljon. Materiaalin editointi se vaan kuitenkin tuntuu aivan liian raskaalta työltä tälle kimulille. Etenkin alussa, kun minkäänlaista rutiinia hommaan ei ole. Matkojen dokumentointi videon muodossa on kuitenkin erinomainen tapa pitää muistot elävinä ja matkakertomus kiintoisana. Tykkään itse katsoa myös vlogeja matkoilta, mutta erityisiä suosikkeja on huolella editoidut videot, jotka onnistuvat inspiroimaan katsojaa. Toivottavasti tämä aikaansaannos inspiroi teitä! <3

Onko teillä tapana tehdä matkavideoita? Maksaako vaivan? 

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, 24 huhtikuun, 2017 at 20:18

  Hieno video! Tätä katsoessani alkoi tehdä mieli lähteä reilaamaan 🙂 Muutaman kerran on käynyt mielessä, että olisi hienoa tehdä reissuilta videoita. Mutta kun se työmäärä… Vähäisellä työllä tuskin saa hyvää jälkeä, joten toistaiseksi olen pysynyt valokuvissa ja tekstissä.

  • Reply Emilia maanantai, 24 huhtikuun, 2017 at 21:39

   Kiitos, se sen perimmäinen tarkoitus taisikin olla! :–) Se videon tekemisen työmäärä hirvittää täälläkin, toki varmasti kun saisi hommaan rutiinia niin videoitakin syntyisi nopeammalla syötöllä. Katsotaan josko sitä joku päivä innostuisi!

 • Reply Tiia/ReiseReise maanantai, 24 huhtikuun, 2017 at 21:38

  On kyllä tosi hyvä ja inspiroiva video! Itse oon kuvaillut jotain pätkiä ja laittanut Youtube-kanavalleni, mutta jooh 😀 Silti haluisin kuvata lisää. Tämä oli myös sellainen video, että kiinnostus heräsi ja haluaisi tietää lisää jokaisesta kohteesta, nimenomaan teidän näkökulmasta. Tää video olisi hyvä intro niille tarinoille. 🙂
  Sun banneri on muuten hieno myös, harmi kun en ite ole tuollaista tajunnut tehdä ;D

  • Reply Emilia maanantai, 24 huhtikuun, 2017 at 22:08

   Kiitos ihanasta kommentista, tulipa hyvä mieli! 🙂 Tän uuden bannerin teko ei ollut tosiaan ihan helppoa, meni useampi tunti, mutta oon kyllä tulokseen kanssa tyytyväinen.

   Tota videomatskua on reililtä niin paljon, että alussa oli mahtipontiset suunnitelmat tehdä jaksoittain kaikista kohteista, mutta jossain kohtaa se into kuitenkin sitten lopahti. Blogiin kuitenkin tulossa juttua interrailista tekstin muodossa jo tällä viikolla, pysy kuulolla! ;D

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas tiistai, 25 huhtikuun, 2017 at 22:26

  Hieno video! Tosin en niitä juurikaan tule katsoneeksi. Syytä en tiedä miksi. Suunnitelmasi kuitenkin kuulostavat mielenkiintoiselta.

  • Reply Emilia keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 10:20

   Kiitos! Toivottavasti saisi edes muutaman tässä tämän vuoden aikana tehtyä! 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 02:25

  Hieno ja inspiroiva video! Miulla on pitkään ollut tarkoituksena opetella videoiden editointia, ja pari lyhyttä olenkin saanut aikaan, mutta sen verran aikaavievää touhua näin alussa etten sen enempää ole saanut aikaiseksi. Ongelmana on ollut myös se, ettei reissun päällä enää kuvien räpsimisten jälkeen aina ole jaksanut ottaa myös videota. Ehkä tulevilla reissulla enemmän!

  • Reply Emilia keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 10:29

   Kiitos, kiva että inspiroi! Minulla videoiden kuvaaminen ei tuo ongelmaa, menee ihan näppärästi siinä kuvien räpsimisen ohessa, mutta editoiminen on sitten asia erikseen…

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 11:55

  Just oon kattonut varmaan kaksi viikkoa sitten noita reilipassien hintoja ja en oo nähnyt mitään alea :O Mitäää?! 😀 Mulla tänä vuonna sattuu lomat elokuulle ja mietin että oisko se sitten tänä vuonna ihan reililoma.. Kauanko te reilasitte kun kävitte 9maassa?

  • Reply Emilia keskiviikko, 26 huhtikuun, 2017 at 21:59

   Ohhoh, mä oon kyllä ihan varma että siihen aleen törmäsin kun rupesin jo laskemaan budjettia.. 😀 Oliskohan siitä sit kuitenkin ollut jo kuukausi! Suosittelen reililomaa lämmöllä! Me oltiin reilu kolme viikkoa, ja kohteita oli kyllä kieltämättä liikaa. Se oli ensimmäinen kerta ja nälkä kasvoi syödessä. Yritän ehtiä postaamaan siitä tänne blogiin piakkoin 🙂

 • Reply Stacy Siivonen torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 09:59

  Ei ole tapana tehdä videoita, olen vähän vanhanaikainen siinä suhteessa. Pitkästyn helposti ja hyvä kerronta on stimuloivampaa kuin video.

  • Reply Emilia torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 21:34

   Näkemyksiä on monia! 🙂 Itse pitkästyn ennemmin ehkä pitkiä matkatarinoita lukiessa, riippuu tapauksesta.

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada lauantai, 29 huhtikuun, 2017 at 12:19

  Olipa vauhdikas video ja reissukin vaikutti onnistuneelta! Olen tehnyt pari videota muihin tarkoituksiin, mutta reissuvideoita en ole ainakaan vielä harrastanut. Stillikuvaus kun on lähempänä sydäntä kuin elävä kuva, ainakin tällä hetkellä 🙂 Olen muuten vähän haaveillut reilistä, multa jäi ne ihan välistä kun lähdin aina jonnekin kauemmas reissaamaan tai sitten budjetti antoi myöten vain liftaamiselle Euroopassa 😀 Ehkä vielä joskus lähden junaseikkailullekin!

  • Reply Emilia sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 12:16

   Kiitos! Oli muutamia kompastuksia lukuunottamatta oikein onnistunut reissu! Suosittelen reiliä lämmöllä, siinä näkee ja kokee niin paljon suht kustannustehokkaastikin 🙂

 • Reply Kaisa lauantai, 29 huhtikuun, 2017 at 19:45

  Reissuvideoista ja vlogeista saa tosi paljon irti ja ne viihdyttäviä katsoa. Esim. Lanttimatkojen Japani-videoita oli kiva katsoa, kun japanilainen kulttuuri on niin erilainen ja tunnelma niin jännä että sitä on vaikea kuvilla ja tekstillä välittää samalla lailla kuin videolla. Siis ihan vaan sitä, että millaiselta näyttää kun kadulla liikkuu, menee johonkin sisään tms.

  Mutta työmäärä on tosi iso! Olen itse just saanut gopro-kameran ja kuvannut vähän reissuilla mutta sen käsittelemisen aloittaminen on vaan ollut mulle liian iso pala aloitettavaksi… ehkä joku päivä.

  • Reply Emilia sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 12:18

   Jep, näinhän se on, videoista välittyy lähes poikkeuksetta tunnelma paremmin. Multakin löytyy gopro, mutta se on jäänyt naurettavan vähälle käytölle. Kiitos muuten vinkistä, täytyypä käydä kurkkaamassa nuo Lanttimatkojen Japani-videot!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 29 huhtikuun, 2017 at 22:23

  Reissuvideoita en ole tehnyt. Mieli tekisi kokeilla, mutta pitäisi ensin selvittää minkälaisella kalustolla kannattaa lähteä liikkeelle ja miten editointi ym. Myönnän olevani myös aika laiska katsomaan niitä, mutta sitten kun olen klikannut jonkun auki niin ne ovat olleet yllättävän hyviä ja kohteesta saa ihan eri kuvan videota katsomalla kuin pelkästään lukemalla. Video ei saa kuitenkaan olla liian pitkä. Kerran erehdyin katsomaan jotain 20 minuutin paasausta ja se jäi kyllä kesken – tosin aihekaan ei ollut minusta järin kiinnostava. Videot vaan ovat tätä päivää!

  • Reply Emilia sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 12:21

   Olen havainnut gopron ja perusjärkkärin tai jopa digikameran oikein hyväksi kalustoksi. Tämäkin reilivideo on kuvattu pelkällä Goprolla. Maceissä on perusohjelmissa iMovie, jolla pääsee varmasti mukavasti alkuun. Joskus kokeilin myös Final cut pro:ta, mutta tällaiselle amatöörille se on pikkuisen liian hankala.

   Videon pituudesta olen täysin samaa mieltä, sopiva mitta on minusta 1-5 minuuttia. Muuteen lopahtaa kiinnostus.

 • Reply Lotta | Watia.fi sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 10:02

  Kiva video! Videoiden tekeminen on musta hirmu kivaa. Se vie kyllä aikaa ja kun koko ajan haluaisi kehittyä paremmaksi, niin siihen ei silleen kuitenkaan rutinoidu, ainakaan vielä. Toisaalta, sitten kun rutinoituu, tuleeko se liian tylsäksi? Tällä hetkellä siis sekä kuvaaminen että ediotiminen on kivaa! Ja niin se pitää ollakin. Ei sitä blogatakaan jaksaisi, jos siitä ei nauttisi. 🙂

  • Reply Emilia sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 12:23

   Kiitos! 🙂 Katoinkin, että sun blogista löytyy tosi tasokkaita videoita! Ehkä pikkuhiljaa perässä tulen minäkin :—)

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 30 huhtikuun, 2017 at 20:31

  Videoiden tekeminen on niin palkon enemmän aikaa vievää kuin kirjoittaminen, niin en ole vielä siihen lähtenyt. Koska jos jotain teen, niin haluan tehdä sen täysillä, ja toistaiseksi ei ole aika riittänyt. Mutta toivottavasti joskus : )

  • Reply Emilia tiistai, 2 toukokuun, 2017 at 21:42

   Jep, näinhän se on. Ehkä tässä vielä keksitään joku tehokas keino, jolla aloittelijoistakin kuoriutuu hyviä editoijia! 🙂

  Leave a Reply