Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gran Canaria – odotukset vs todellisuus

En ole koskaan halunnut mennä Kanariansaarille, piste. Erinäisistä syistä johtuen päädyin kuitenkin varaamaan matkan Gran Canarian Puerto Ricoon joulukuun aluksi ja ennen reissun alkua päätin että kirjoitan ylös ne oletukset joita minulla kohteesta ennalta on, jotka ovat siis myös syitä minkä vuoksi en ole aiemmin Kanarialle päätynyt lähtemään. Reissun jälkeen olen täydentänyt että pitivätkö odotukseni ja oletukseni miten paikkaansa vai oliko Kanaria iloinen yllätys.

Rehellisesti sanottuna häpeän näitä ennakkoluulojani joita minulla on, ja ehkä juuri siksi tekeekin hyvää nyt vihdoin mennä kohteeseen avartumaan. Täytyyhän siinä jotain hyvää olla kun sinne vielä kaikkien vuosikymmenien jälkeen suomalaiset joka talvi niin sankoin joukoin lähtevät! Pakko kai se on itse nähdä ja kokea.

 

1. oletus: Turistirysä. Epäilen että rannat ovat sentin välein auringonottotuoleja täynnä ja vapaata tilaa pyyhkeelle ei löydy.

Todellisuus: Noh, olivathan rannat toki täydempiä kuin Seychelleillä, ja Amadoresin rannalla tuli vahingossa melkein huitaistua naapuripyyhkeellä makailijaa kyynerpäällä. MUTTA. Kaikenkaikkiaan Gran Canaria ja Puerto Rico olivat erittäin positiivinen yllätys ja vietin täydellisen lomaviikon. Puerto Rico on turistikohde, mutta sellaiseksi oikein mallikas! Enemmän kuin pyyhkeiden väliin jäävää tilaa mietin kuitenkin sitä, kuinka onnekas olenkaan kun saan olla lämpimän auringon alla ja maata hiekalla aaltojen kohinaa kuunnellen. Kokonaiskuva paikasta oli yllättävän rauhallinen.

Paikka josta ihan lempparia taas ei tullut oli päiväretkemme kohde Playa del Ingles. Oman mielipiteeni kiteytti rantaravintolassa viereisessä pöydässä istunut irlantilaisherra. 80-vuotiaaksi itsensä esitellyt herra istui tyylikkään Ladynsä kanssa ja kommentoi melko kovaan ääneen tatuoitua nuorta miestä, ja kuulimme hänen arvuuttelevan myös meidän kansalaisuuttamme. Esittäydyimme suomalaisiksi, joka kirvoittikin hänen mieleensä kesäisiä muistoja Temppeliaukion kirkosta ja Sibeliusmonumentista, joihin olivat risteilyetapillaan päässeet aikanaan tutustumaan. Hän kysyi meidän mielipidettämme Playa del Inglesistä. Aurinkoa ja lämpöä kehuessamme hän heilautti kättään nudistirannan suuntaan ja totesi paikan olevan heidän makuunsa aivan liian likainen ja nasty! Toisin oli 40 vuotta sitten kun hän ensimmäisen kerran oli käynyt, mutta nykyisin turisteja ja palveluita on aivan liikaa; kuin kämmenellisen hiekkaa heittäisi ja se leviäisi sikin sokin. Melko osuva kuvaus Maspalomasin hiekkadyynien lomassa.

Playa del Inglesin vieressä sijaitsevat upeat Maspalomasin hiekkadyynit. Auringonottopaikkaa ainakin riittää!

2. oletus: Suomalaisuuden tyyssija. Suomea kuulee hotellin allasalueella, kauppakeskuksissa, kujilla ja rannoilla. Ravintoloista kajahtaa Frederikin sulosävelet joiden tahtiin eläkeläispariskunnat vetävät hieman tuiterissa tanssiaskeleita. Toisaalta jos mietin että mitä vikaa tässä on? Matkustanhan mielissäni vaikka Turkuun tai Lappiin vaikka tiedän kuulevani ja jakavani maisemat ja torikahvit muiden suomalaisten kanssa. Mikä vika suomalaisissa on jos heidän kanssaan jakaakin vain lämpimämmän ilmaston ja palmumaisemat? Ehkä sitä odottaa kauemmas matkatessaan jotain muuta kuin oman kansan ihmisiä, ja tietynlaista eksotiikkaa? Tekeekö oman kielen kuuleminen Suomen ulkopuolella jotenkin lattean olon?

Todellisuus: En enää niinkään ihmettele miksi niin monet suomalaiset ovat paikkaan tykästyneet. Suomalaisia näki ja suomea kuuli, mutta ei tämä oikeastaan edes häirinnyt. Suurin osa Puerto Ricon matkailijoista ennen joulua olivat myös eläkeläisiä, joten yleisilmapiiri oli muutenkin mukavan rauhallinen. Kävimme kurkkaamassa myös Puerto Ricon suomalaispaikat ulkopuolelta; rannan tuntumassa olevan Ulvovan Myllärin, sekä ostoskeskuksessa olevan Pappatunturi-baarin. Ymmärrän nyt paljon paremmin kuinka suuri etu monille suomalaisille matkailijoille onkaan päästä nauttimaan matkailusta ilman pelkoa siitä että kielitaito ei riitä, tai alueella pitempään asuvien mukava käydä vaihtamassa kuulumiset muiden suomalaisten kanssa kahvin ja korvapuustin lomassa. Tällaisiakin matkakohteita todella tarvitaan!

3. oletus: Hieman edelliseen ennakkoluuloon viitaten: tuttujen näkeminen. Ainakin joku naapuri tai työkaveri yllättää hetkellä jona vähiten kaipaisi. Ehkä pelkään oloa että kun yritän unohtaa arjen ja tutut piirit niin ne jotenkin mokomat änkeävät väkisin lomalleni.

Todellisuus: Emme törmänneet ainoaankaan tuttuun! Tämä oli ehkä jopa hieman harmi, sillä pääsin lomatunnelmaan niin nopeasti että olisin uskonut hyvin kestäneeni jonkun arkitutun yllättävän tapaamisen!

4. oletus: Paikallisen elämän ja kulttuurin puuttuminen. Mielikuvani Kanariasta kun on turistirysä, epäilen että niin hotellin henkilökunta kuin kaduilla kävelijät ovat, jos nyt ei suomalaisia niin sitten muista Euroopan maista talveksi muuttaneita kausityöntekijöitä.

Todellisuus: Yllätyin että asiakaspalvelijat EIVÄT kaikkialla huudelleet meille suomeksi, vaan tervehdykset sanottiin aina paikallisella kielellä ja englantia puhuttiin hymyssä suin parhaan taidon mukaan. Meidän hotellin asiakaspalvelijat ainakin olivat joko paikallisia tai Espanjasta muuttaneita. Tämä jäi vähän auki että kuinkakohan paljon saarella syntyneistä jää sinne loppujen lopuksi asumaan ja työskentelemään ja kuinka moni tulee saarelle mantereelta. Joka tapauksessa oli mukava että kaduilla ja palvelujen äärellä kuuli espanjaa, mitä nyt joissain ravintoloissa olivat muutaman tervehdyksen opetelleet suomeksi.

Puerto de Mogan

5. oletus: Kieli. Epäilen että tulen kuulemaan vain suomea (tylsää) ja espanjaa (en osaa eikä motivaatiota oppia). Englannilla toki pärjää aina (tämäkin tylsää). Ruokalistat todennäköisesti ovat suomeksi.

Todellisuus: Ruokalistat monessa (mutta eivät kaikissa) paikoissa olivat suomeksi, mutta jotenkin ihastuin paikalliseen palveluasenteeseen niin kovin että aloin jopa tykätä espanjan kielestä!

Mitä reissusta jäi käteen ja mitä sanoisin Puerto Ricoon matkaavalle?

Mikäli haaveena on nähdä valoa, aurinkoa ja merta, Puerto Rico on varsin pätevä kohde! Meille ei sattunut ainoatakaan sadepäivää; yhtenä yönä oli tosin hieman ripsinyt. Kuulemma Puerto Rico on muutenkin hyvin aurinkovarma kohde muuhun Gran Canariaan verrattuna. Merivesi on viileää, mutta uimakelpoista! Itsekin kylmänarkana uskalsin uida meressä joka päivä, joten täytyi sen yli 20 asteista olla. Palvelu oli erittäin hyvää, ja ruoka halpaa! Erityismaininnan ansaitsee vakiosyömäpaikaksemme päätynyt ravintola Balcon Canario, jonne Trip Advisorin suosituksesta päädyimme ensimmisenä iltana, ja sen jälkeen neljänä muunakin iltana. Vaikka paikka itsessään on ei-niin kutsuvassa Puerto Ricon vanhassa ostarissa, ravintola itsessään on viihtyisä, palvelu erinomaista ja ruoka hyvää ja halpaa! Pahaksemme emme myös panneet ensimmäisenä iltana ilmaiseksi saatua jälkiruokaa ja laskuttamatta jääneitä viinejä, emmekä myöskään jokaisen aterian päätteeksi saatua Baileys-snapsia, joka taitaa olla saarella tapana muissakin paikoissa.

Puerto Rico ei ole ehkä maailman kuvauksellisin paikka, ja vanha ostoskeskus itsessään jopa luotaan työtävä. Balcon Canarion ollessa sunnuntaina kiinni etsimme keskuksesta toista ruokapaikkaa, ja meininki suurimman osan ravintoloista kohdalla oli ahdistava ja sisäänheittäjät epätoivoisia. Onneksi löytyi kuitenkin asiallinen  intialaisravintola Taj PalaceIII jossa sisäänheittäjä ymmärsi meidän aluksi vain haluavan rauhassa katsoa ruokalistaa. Vanhasta ostoskeskuksesta kivenheiton päässä sijaitsee ilmeisesti vasta avattu uudempi ostoskompleksi Mogan Mall, jossa sijaitsee vaateliikkeiden ja ravintoloiden lisäksi myös laajavalikoimainen isompi ruokakauppa Hyper Dino.

 

Toisen päiväretken Playa del Inglesin lisäksi teimme noin puolen tunnin bussimatkan päähän Puerto de Moganiin, joka valkoisine taloineen, sataman purjeveneineen ja upeine kukkaköynnöksineen oli Puerto Ricoa kuvauksellisempi ja idyllisempi kohde. Paikka vaikutti tosin myös pienemmältä ja ehkä hintatasoltaan kalliimmalta, joten ehkä viikko Puerto Ricossa oli kuitenkin kaiken kaikkiaan järkevämpi vaihtoehto ja tarjosi enemmän liikkumismahdollisuutta eri suuntiin? Todella suositeltava kohde kuitenkin tuo Puerto de Mogankin!

Kaiken kaikkiaan olen iloinen että ennakkoluuloistani huolimatta päädyin Kanarialle, ja ilman muuta olisin esimerkiksi edullisen äkkilähdön löytäessä valmis lähtemään jopa uudestaan.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply