Tampereen Teatterit

Tampere on teatterinystävien paratiisi. Tampere on ollut ehdolla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja kaupungista löytyy monipuolisesti teatterikulttuuria. Suomen teatteripääkaupungiksikin on kotikaupunkiani nimitetty. Tampereelta löytyy teattereita moneen makuun suurista saleista pienempiin harrastelijateattereihin. Olen ottanut tavoitteekseni käydä läpi Tampereen teatterit ja koostaa niistä oman listan, jota päivitän aina niissä vieraillessani.

Tampereen Teatteri

Luultavasti yksi Suomen kuuluisimpia teattereita on Tampereen Teatteri. Teatterin perustamisen juuret juontuvat 1900-luvun alkutaipaleille, jolloin teatteri toimi ilman omaa toimipaikkaa. Ensimmäiset vuodet teatteri vuokrasi Raittiustalon tiloja esityksiä varten. Nykyinen Keskustorilla sijaitseva art noveau -tyyliä edustava rakennus valmistui vuonna 1912 teatteritoimintaan. Rakennuksessa sijaitsee Tampereen Teatterin päänäyttämö sekä Kulttuuriravintola Kivi. Toinen näyttämö, Frenckell-näyttämö sijaitsee Frenckellinaukiolla. Tänä päivänä teatterissa esitetään toinen toistaan upeampia suurmusikaaleja kuten Anastasia ja klassikkonäytelmiä Idän Pikajunan tapaan. Historiallinen rakennus onkin täynnä tarinoita ja huhutaanpa tamperelaisten keskuudessa, että lavasteissa piileksii jopa teatterin oma kummitus. Totta vai tarua, joka tapauksessa Tampereen Teatteri hämmästyttää.

Tampereen Työväen Teatteri

Hämeenpuistossa sijaitsee toinen Tampereen suurista teattereista, nimekäs Tampereen Työväen Teatteri. Historiallisen teatterin juuret ovat työväenteatteriperinteessä. Teatterissa on kolme näyttämöä; Suuri Näyttämö, Eino Salmelaisen näyttämö ja Kellariteatteri. Työväen Teatteri yhdistelee rohkeasti erilaista teatteritaidetta ja ohjelmistosta voikin löytää stand up -esityksiä, dragia, suurdraamoja kuin kotimaista komediaakin. Teatterista voi myös vuokrata pukuja naamiaisiin ja vaikkapa penkkareihin. Omalla listalla on käydä katsomassa jokin syksyn tulevista hiteistä (mm. Saituri, Pyöreän Pöydän Ritarit) TTT-leivoksen kera nautittuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyynikin kesäteatteri

Pyynikin pyörivä kesäteatteri on maankuulu. Yhtä kuulu on myös Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, joka tänä kesänä valloitti Pyynikin näyttämön. Aiemmin Pyynikin pitkäaikaisimpia ja menestyneimpiä näytelmiä on ollut Linnan Tuntematon Sotilas. Sotilaan tapaan Täällä Pohjantähden alla on loistodraama, jota voin suositella kaikille teatterin ystäville. Vahvasti toteutettu esitys pääsee oikeuksiinsa Pyynikin pyörivällä lavalla. Katollinen lava pyörähtääkin 360 astetta luoden esitysten siirtymät sulaviksi. Pyhäjärven rannan metsämaiset tuovat oman lisänsä esitysten miljöisiin. Pyörivä katsomo valmistui vuonna 1959 ja se on Reijo Ojasen suunnittelema.

Tampereen Komediateatteri

Tampereen Komediateatterin toiminnan ytimessä on hauskuus. Tampellan vanhassa juhlatalossa sijaitseva teatteri edustaa uusrenesanssia tyylisuunnaltaan sopien loistavasti teatteripuitteiksi. Komediateatterissa on näytellyt lukuisia tunnettuja näyttelijöitä kuten Jukka Puotila ja Laura Jurkka. Komediateatterissa voi nähdä monipuolisesti stand up -esityksiä, nuortenteatteria, kesäteatteria ja taattua komediaa. Teatterissa on kolme näyttämöä; Päänäyttämö, Ravintolateatteri, Kesäteatteri ja Juhlatalo Hovi teatterirakennuksesta sadan askeleen päässä. Ennen näytöstä tai sen jälkeen voi piipahtaa Sisko ja sen veli –olutravintolassa.

Näissä aion vierailla myös

  • Legioonateatteri Nekalassa
  • Ahaa-teatteri
  • Teatteri Siperia
  • Viikinsaaren kesäteatteri
  • Tampereen Ylioppilasteatteri
Previous Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 1 elokuun, 2023 at 05:57

    Itse en edes muista, koska olisin viimeksi ollut teatterissa. Tampere kuulostaa varsin hyvältä vaihtoehdolta lähteä pitkästä aikaa tutustumaan johonkin näytökseen, kun ei sijaitse maantieteellisesti edes kovinkaan kaukana ja on muutenkin mukava kaupunki.

  • Leave a Reply