Hyvää vappua!

Kevään juhla vappu on jälleen täällä. Tänä(kin) vuonna aion viettää vappua pääasiassa kotona, luultavasti säästä riippuen piipahdan vapputorilla . Omaan vappuuni kuuluu munkkien paistelu, siman valmistuksen jännittäminen, vappupiknik & brunssi sekä tietenkin rentoutuminen. 

Vapun merkitys

Vappu on kevään juhla sekä työväen- ja ylioppilaidenjuhla. Perinteisesti vappua juhlitaan huhtikuun aattona 30.4 ja 1.5 on vappupäivä. Vapun viettoon liittyy useita erilaisia perinteitä ja tapoja myös ympäri maailman.  Vappu on lempijuhliani ja sattumalta nimipäiviäni vietetään vappuaattona. On hauska ajatella, että koko Suomi juhlii niitä kanssani.

Vapun historia juontaa keskiajalle 700-luvulle. Silloin Saksassa vietettiin pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivää. Walborngan päivää kutsutaan myös Valburgin päiväksi. Walborgan nimestä juontaa sana ”vappu”.  Ennen varsinaista vapun viettoa monissa Euroopan maissa oli keväisin tapana polttaa kokkoja ja tanssia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Työläisten juhlimisen juuret taas ovat Yhdysvalloissa. Vuonna 1886 mellakoissa kuoli useita työläisiä heidän osoittaessa mieltään kahdeksantuntisten työpäivien puolesta. Tämän vuoksi 1.5 muodostui maailmanlaajuiseksi työläisten juhlapäiväksi. Suomessa työläisyys on näkynyt vappumarsseina ja puheina työläisyyden puolesta.

Suomessa valkolakin käyttö vappuna periytyy Ruotsista. Ruotsalaiset ylioppilaat käyttivät valkolakkia tunnuksenaan. Pikku hiljaa suomalaiset omaksuivat sen erottumattomaksi osaksi vappuperinnettä.

Vapun viettoa maailmalla

Vappua vietetään eri tavoin ympäri maailman. May Day-päivää, toukokuun ensimmäistä vietetään Havajilla nimellä Lei Day. Virossa pukeudutaan noidiksi ja Saksassa vietetään edelleen Walpurgisnachtia, jolloin poltetaan kokkoja. Ranskassa jaetaan kieloja toukokuun kunniaksi tuomaan onnea.  Kaikissa vapunvietto tavoissa yhdistyy kevään ja yhteenkuuluvuuden juhliminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parasta vapussa on ehdottomasti vappuherkut. Itse teen joka vuosi simaa, vaikkakin nykyään kaupastakin saattaa löytyä hyviä käsityöläissimoja.  Tavallisen perunasalaatin sijaan rakastan tehdä saksalaista tai kreikkalaista perunasalaattia, lisukkeeksi vegenakkeja. Itsetehdyt munkit kruunaavat kokonaisuuden, vappukoristeita unohtamatta.

Oikein hauskaa vappua!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply