Hämeen luontokohteet

Luontomatkailua Kanta-Hämeessä

Hämeessä on paljon upeita luontokohteita. Suuri osa kohteista on parhaimmillaan kesä-syyskaudella, mutta osassa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Listaamani luontokohteet ovat maksuttomia ja sopivat kaikenikäisille, joten eikun vaan suunnittelemaan tulevan kesän luontokohteita!

Torronsuo

Torronsuon kansallispuisto on 30 neliökilometrin kokoinen kansallispuisto Tammelan kunnassa. Puistoon pääsee autolla Valtatie 2 pitkin. Suositussa kansallispuistossa on korkea näkötorni, tulentekopiste ja levähdyspisteitä. Kansallispuistossa kuljetaan pitkospuita pitkin suomaastossa. Myös hiihtäminen on sallittua. Reittejä on eri pituisia, joten puisto sopii kaikenikäisille ja kuntoisille. Mukaan kannattaa pakata ruokaa ja juomaa sekä pussi omille roskille, sillä Torronsuolla ei ole vesipisteitä tai kioskia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torronsuo on Suomen syvin suo. Torronsuohon kannattaa tutustua ympäri vuoden, mutta upeimillaan se on syksyllä. Tällöin suolla kukkivat karpalot, joita voi liikkuessa napsia. Vaikka suolla ei ole sallittua yöpyä, siellä kannattaa vierailla hämärän tullen, jos haluaa erilaisen kokemuksen.

Torronsuo alkusyksyllä.

Liesjärven kansallispuisto: (Kyynäränharju) Kaksvetisen kierros

Tammelassa sijaitseva Liesjärven kansallispuisto on 21 neliökilometrin laajuinen puisto, jossa on useita kävelyreittejä ja levähdyspaikkoja. Yöpyminen on sallittu Peukalolammin laavulla, Kaksvetisen kodalla sekä Savilahden telttailualueella. Lähtöpaikkoja on useita ja monet reiteistä ovat merkittyjä rengasreittejä, joista osa on esteettömiä. Maasto on vaihtelevaa ja kansallispuistossa voi liikkua kävellen, pyöräillen ja ladulla hiihtäen paikasta riippuen. Kansallispuistossa sijaitsevaan Korteniemen Perinnetilalle voi kävellä esimerkiksi Kyynäränharjua pitkin.

Kyynäränharju.

Kaksvetisen kierros.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korteniemen perinnetila

Tammelassa Liesjärven kansallispuiston yhteydessä sijaitsevalla Korteniemen Perinnetilalla pääsee kurkistamaan entisajan elämään. Tila on auki alkukesästä syksyyn. Tilalla on lampaita, kanoja, hevosia ja lehmiä. Perinnetilalla eletään 1910-luvun elämää. Työt tehdään vanhanaikaisilla työvälineillä. Peltoa viljellään ja eläimiä hoidetaan. Tilalla on savusauna, tupa ja piharakennuksia. Tila kuului aikoinaan metsänvartijalle. Nyt Metsähallitus on vastuussa perinnetilan toiminnasta.

Korteniemen Perinnetilan tupa.

Elonkierto

Jokioisilla sijaitsevassa Elonkierto-puistossa voi oppia luonnosta ja eläimistä. Puistossa tutustutaan erilaisiin kasveihin ja kotieläimiin, kuten lehmiin, hevosiin ja lampaisiin. Puistossa on paljon erilaisia kylttejä, mitkä antavat mielenkiintoista tietoa luonnosta ja sen kiertokulusta sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta luontoon. Hauskimpia nähtävyyksiä puistossa on hamppulabyrintti sekä ihastuttavat eläimet. Puiston yhteydessä toimii Makasiinikahvila. Puistosta huolehtii Elonkierron ystävät ry ja puisto on auki kesäkuusta syyskuun puoleenväliin.

Tie Elonkiertoon.

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto

Virallisesti parikymppinen Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto on ehdottomasti paras paikka tutustua Hämeenlinnan luontoon. Suomen ensimmäinen kaupunkipuisto kattaa keskiaikaisen linnan (Hämeen linnan) alueen, Aulangon ja Vanajaveden laakson. Yli 6km pitkä ja 5 km leveä kaupunkipuisto on varsinkin kesäisin hyvä ja monipuolinen luontokohde koko perheelle. Alue kattaa ulkoilualueita, leikkipuistoja, tekosaaria, puistometsää ja kansallisäveltäjämme mukaan nimetyn Sibeliuksen metsän. Suosittelen ottamaan eväät mukaan ja istahtamaan Linnanpuiston nurmelle.

Hämeenlinnan linna.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 2 toukokuun, 2022 at 01:37

    Kivoja nostoja. Itse tykkään erityisesti Liesjärven kansallispuistosta keväisin, juuri lumien sulamisen jälkeen. Sammalmatto on tällöin yleensä upeimmillaan. Myös Torronsuo on hyvä kohde lumien sulamisen jälkeen, kun suo on talven jäljilta hienon värinen, mutta ihmisiä ei usein ole vielä niin paljoa kuin kesällä tai syksyllä. https://www.matkallamissamilloinkin.com/torronsuon-kansallispuisto-upea-luontokohde-kanta-hameessa/ ja https://www.matkallamissamilloinkin.com/liesjarven-kansallispuisto-satumainen-sammalmetsa-kanta-hameessa/

  • Leave a Reply