Suomen suurin matkablogiyhteisö

Alkoholi ja matkailu

Alkoholi kuuluu vahvasti useimpien ihmisten loman viettoon. Varsinkin suomalaisessa kulttuurissa alkoholi on yhdistetty vapaa-ajan viettoon, rentoutumiseen ja juhlimiseen. Matkailuun liitetään usein alkoholi – viinilasilliset auringonlaskussa, drinkit uima-altaalla, huurteiset kulmakuppilassa.

Jopa useimmissa maissa joissa ei ole tapana juoda alkoholia on kuitenkin turisteilla mahdollisuus ostaa sitä. Alkoholi voi myös olla yksi matkustamisen syistä.

Pinnalle on noussut rattiuden tavoittelu, sober curious -ilmiö. Ilmiö haastaa kyseenalaistamaan alkoholin käyttöä niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Vaikka tavoitteena ei olisi täysraittius, omaa alkoholin kulutusta ja siihen liittyviä tottumuksia on hyvä pohtia.

Vaikka alkoholi vaikuttaakin yksilöihin eri tavalla, keskimäärin esimerkiksi naisilla kohtuukäyttönä pidetään yhtä annosta päivässä tai korkeintaan 7 annosta viikossa. Ylittävä määrä lasketaan alkoholin suurkulutukseksi, jonka raja kulkee naisilla 16 annoksessa viikossa. Tämän jälkeen puhutaan jo ongelmakäytöstä ja alkoholismista. Kohtuukäyttökään ei kuitenkaan ole riskitöntä.

Alkoholittomuuteen ja alkoholin vähentämiseen liittyy useita hyötyjä. Niin fyysinen kuin psyykkinen terveys kohenee, unenlaatu parantua ja sosiaaliset suhteet voivat paremmin. Alkoholilla onkin yhteys moniin sairauksiin ja onnettomuuksiin.

Nämä mocktailit eivät alkoholia kaipaa.

Vastuullinen matkailija tiedostaa riskit

Mutta onko alkoholinkäyttö lomalla välttämättä huono asia? Lomalla pyritään hakemaan kontrastia arkeen sekä virkistäytymistä. Moni mieltää alkoholin olevan väylä rentoutumiseen ja hyvään fiilikseen. Useimmalle lasillinen kuuluu lomailuun kuten hyvä ruokakin. Kuten herkuttelukin, vähäinen alkoholinkäyttö voi tuoda positiivisia vaikutuksia mielialaan. Lomalla alkoholi voi olla keino perehtyä paikalliseen kulttuuriin esimerkiksi vierailulla paikallisella viinitarhalla tai tutustumalla paikallisiin olutpubissa.

Pitkään on kuitenkin kiistelty, peittoavatko esimerkiksi punaviinilasillisen haitat siitä saadun hyödyn. Monilla ihmisillä alkoholinkäyttö ei myöskään jää vain pariin lasilliseen, vaan lomalla juominen saattaa eskaloitua suuriin kerta-annoksiin tai päivittäiseen tissutteluun.

Äärimmilleen vietynä alkoholin synnyttämä turismi muodostaa viinaralleja halvan väkijuoman perässä tai aiheuttaa ongelmia matkailijoiden töpeksiessä humalassa. Esimerkiksi matkavakuutus ei välttämättä korvaa humalassa tapahtuneita onnettomuuksia tai tapaturmia. Lisäksi monissa maissa humalaisia turisteja ei välttämättä katsota hyvällä, jolloin voi syntyä konflikteja. Joissakin maissa alkoholi on laitonta niin matkailijoille kuin paikallisillekin.

Useimmiten loma ja tauko arjesta tekee hyvää mielelle, mutta esimerkiksi mielenterveysongelmat voivat pahentua myös lomalla. Lomalla voi ilmetä stressiä ja pettymyksiä, joita lievitetään alkoholilla. Aikaerorasitus ja uusi paikka voivat rasittaa niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä, jolloin alkoholi voi pahentaa tilannetta. Alkoholi itsessään aiheuttaa masentuneisuutta ja ahdistusta. Lisäksi moni saattaa huomaamattaan suorittaa lomaansa eikä kykene rentoutumaan jolloin alkoholi vain lisää stressiä. Jos alkoholia nauttii päivittäin, keho ei saa aikaa palautua siitä. Matkailijan tulisikin tiedostaa omat rajansa ja suhteensa alkoholiin.

Rommikola ilman rommia kiitos!

Loma ilman alkoholia?

Viime vuosina alkoholittomien ja vähä-alkoholillisten tuotteiden suosio on kasvanut eikä loppua näy. Useammille kuluttajista on tärkeää, että juoma muistuttaa maultaan holillista versiota. Tutuista drinkeistä valmistetaan alkoholittomia versioita (mocktaileja), panimot lanseeraavat alkoholittomia oluita ja mietoa viiniä voi ostaa lähikaupan hyllyltä. Vaikka alkoholittomien juomien valikoimat kasvavat, asenteet muuttuvat hitaasti. Baarissa selvinpäin oleminen saattaa aiheuttaa edelleen kummastusta, ellei syynä satu olemaan esimerkiksi terveydentila. Tällöin omia valintojaan saattaa joutua perustelemaan muille. Juhliminen toimiikin usein synonyyminä alkoholin juomiselle, vaikka juhliminen voi yhtälailla tarkoittaa esimerkiksi sosialisointia, herkuttelua tai tanssimista.

Lomalla kannattaakin keskittyä rentoutumiseen ja elämästä nauttimiseen ja pohtia, voisiko loma ilman alkoholia olla vaihtoehto. Loman perimmäinen tarkoitus on usein kuitenkin rentouttaa ja tarjota uusia kokemuksia. Alkoholi heikentää unenlaatua ja lisää stressiä, joten lomalla ei välttämättä kykenekään palautumaan arjesta kuten olisi tarkoitus. Humalaisista lomailloista jää vähemmän muistoja ja seuraavana päivänä krapulasta kärsiessä saattavat monet aktiviteetit jäädä välistä. Jos kuitenkin päätät ottaa, pyri kohtuullisuuteen ja nauti juomasi mieluiten ruoan ja ystävien kanssa. Kippis!

Baarin sijasta jäätelöbaariin?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Pullo perjantai, 23 heinäkuun, 2021 at 17:48

    Aasia, Vietnam on alkon tavarat ilmaista.

    Uus maa kiikarissa, tarkistan Beerindex meenkö?

  • Leave a Reply