Suomen suurin matkablogiyhteisö

Teeseremonia – vierailu teehuonessa Suomessa

Osallistuin japanilaiseen teeseremoniaan Suomessa, Tampereella. Sain kutsun tilaisuuteen ystäväni kautta. Suomessa teeseremoniaan voi helpoiten tutustua Suomenlinnassa Helsingissä avoimien ovien päivänä. Tällä hetkellä yleisölle avoimia seremonioita ei toistaiseksi ole (Covid-19).

Japaniksi teeseremonia on ”chadô”, mikä tarkoittaa teen tietä. Teeseremonia on 1500-luvulla syntynyt taiteenlaji, joka keskittyy japanilaisen matcha-teen tarjoamiseen. Keskiössä ovat hyvän teen tarjoaminen, vieraiden viihtyvyys sekä hetkessä eläminen. Teetaiteen ympärille kietoutuu erilaisia aspekteja. Kukat, kimonot ja teemakeiset ovat olennainen osa teeseremoniaa. Kuten teenvalmistustapoja (temae) on monia, myös teeastioita ja välineitä on useita erilaisia. Tärkeimpiä välineitä ovat teemalja, teelusikka ja teevispilä sekä teerasia.

Kukat toivottavat vierailijan tervetulleeksi.

Teeseremonia alkaa vieraiden tervehtimisellä. Hiljennymme seuraamaan teen valmistusta istuen tatameilla. Tunnelma on lähes meditatiivinen.

Ensimmäiseksi vieraat nauttivat teemakeisia, sen jälkeen vuorossa usuchan eli ohuen teen tarjoilu. Teemakeiset ovat yleensä yksinkertaisia pavuista ja sokerista valmistettuja makeisia. Niitä voi olla useita erilaisia kuten hyvin pelkistettyjä, kosteihkoja makeisia tai sokerisia koristeellisia makeisia.

Teemakeinen, okashi.

Kääntelen teemaljaa kädessäni. Usucha on vaahtoisaa ja raikasta.  Juoma valmistetaan vispaamalla matchaa, japanilaista vihreää teetä joka on jauhettu erittäin hienoksi. Teeseremoniassa käytetään hienojakoista ja korkealaatuisra matchaa. Itselleni matcha on jo jonkin verran tuttua, vaikka aiemmin nauttimani matchat ovat olleet erilaisia laadukkaaseen juomaan verrattuna.

Ohuen teen jälkeen on vuorossa koichan eli paksun teen tarjoilu. Paksu tee on sakeaa ja aromikasta, hyvin erilaista kuin teet joihin olen normaalisti tottunut.

Lopuksi saamme katsella teevälineistöä. Huomaan uppoutuvani tutkimaan kulhoja ja keskittyväni pieniinkin yksityiskohtiin. Kokonaisuus on harkittu ja esteettinen, jokaiselle esineellä on historiansa ja tarkoituksensa.

Kokemuksena teeseremonia on mielenkiintoinen kurkistus japanilaiseen sielunmaisemaan. Teeseremonia tarjoaa harmoniaa ja opettaa pysähtymään nauttimaan hetkestä.

Teevälineistöä.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply