Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tampere sadepäivänä

Syksy tulee ja sen mukana tulevat sadepäivät. Onneksi Tampereella riittää tekemistä säästä riippumatta. Oli sitten mielessäsi nauttia kulttuurista tai ulkoilusta, vaihtoehtoja riittää. Poimi alta vinkkini sadepäivän hauskanpitoon!

Arthouse Cinema Niagara

Kehräsaaren rosoisessa miljöössä sijaitsee elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagara. Yksisalisen elokuvateatterin omistaa Pirkanmaan elokuvakeskus. Elokuvateatteri tarjoaa ajankohtaisten elävien kuvien lisäksi erikoisempia leffahelmiä. Elokuvia pääsee katsomaan ajasta riippuen 8-11 euron hintaan.

Teatterin yhteydessä toimii kahvila-baari Arthouse Cafe Kehräsaari, missä kannattaa piipahtaa rentoutumassa ennen tai jälkeen elokuvan. Tässä teatterissa ei ylimääräisiä mainoksia nähdä vaan pääroolissa on elokuvat, mikä sopii varsin hyvin kaltaiselleni leffaholistille.

Viihdekeskus ZBase

Aikamatkan menneisyyteen tarjoaa Finlaysonin Siperiakeskuksessa sijaitseva Viihdekeskus ZBase. Pelattavana on erilaisia kolikkopelejä, kuten flippereitä, ajopelejä ja ampumapelejä. Valikoimassa on useita legendaarisia pelejä, kuten Space Invaders ja Mortal Kombat.

Peleihin käy poletit, joita voi lunastaa tiskiltä. Yksi peli maksaa suunilleen alle euron. Lisäksi viihdekeskuksessa on mahdollista kisailla lasertaistelussa tai pelata lautapelejä. ZBase vuokraa myös paintball-välineitä ja järjestää pelejä. Pelailun lomassa voi nauttia baarin virvokkeista. Pe-la klo 19 alkaen mesta on varattu ainoastaan täysi-ikäisille.  Taattua haastetta ja retrofiilistä!

Kissakahvila Purnauskis

Suomen ensimmäinen kissakahvila Kissakahvila Purnauskis piristää taatusti sateisena päivänä! Kotoisassa kahvilassa voi ihastella kisuja sekä nauttia kahvilan tarjottavista, joita on suolaisesta makeaan. Listalta löytyy niin kuumia kuin kylmiä juomia. Kunniamaininta kahvilan kissa-kaakaolle!

5 euron pääsymaksu menee kissojen hyväksi. Kahvilassa aika kuluu nopeasti kissoja katsellessa ja yksi niistä uskaltautui jopa syliin asti. Asiakkaita pyydetään käyttäytymään kahvilassa rauhallisesti ja toimimaan kissojen ehdoilla, jolloin sekä kissat että vierailijat viihtyvät. Kahvilassa on myynnissä kohuttua sivettikissakahvia, joskin tämän kyseisen kahvin kerrotaan olevan eettistä luomuversiota jossa ei ole sivettikissoja vahingoitettu. Moista kahvia ei kuitenkaan allekirjoittaneen kuppiin ole päätynyt.

Flowpark Varala

Pieni sade ei kiipeilyä haittaa! Flowpark Varala Tampereella kutsuu kiipeilemään Pyhäjärven kauniisiin maisemiin. Luonnonpuihin rakennettu kiipeilypuisto vie seikkailijan esimerkiksi liukumaan vaijereilla, tasapainottelemaan esteiden yli tai roikkumaan köysistä. Radat ovat vaihtelevia ja niitä on eri tasojen mukaan ja kaikenikäisille. Kymmenien metrien korkeuksissa kunto kohoaa ja mieli tuulettuu. Päivä kiipeilyä kustantaa noin 27 euroa.

Flowpark Varala

Ratikka-ajelu

Sadesäällä on hauska kiertää kaupunkia upouudella Ratikalla. Muutamalla eurolla näet Tampereen keskustan lisäksi Pyynikin ja Hervannan. Linjoja on toistaiseksi kaksi, joista toinen kulkee Pyynikintorilta Hervantajärvelle ja toinen Sorin aukiolta Kaupin kampukselle. Ratikan väristä keskustelu kävi kuumana, ja lopulta väriksi valikoitui punainen. Punaisen raitiovaunun lisäksi Tamperetta kiertävät violetti ja pinkki mainosratikka.

Kuinka vietät mieluiten sadepäivää? Kerro kommenteissa!

Viikonloppu PowerParkissa

Lähdimme sukulaiseni perheen voimin viettämään viikonloppua Etelä-Pohjanmaan omaan Disneylandiin, Kauhavalla sijaitsevaan PowerParkkiin. Yövyimme puiston yhteydessä olevalla Rio Grande Camping-alueella. Koska matka oli pitkä, saavuimme alueelle jo perjantai-iltana ja lähdimme sunnuntaiaamuna. Vierailu PowerParkkiin oli kaikille ensimmäinen. Ensireaktio olikin hyvin absurdi, sillä keskellä tasaista maata kohoava valtava huvittelukeskus toi kaikille typerryttävän tunteen.

Päivä huvivaltiossa

Powerparkin omistaa pohjanmaalainen yrittäjä Jorma Lillbacka, ja pohjalaiseen tyyliin kaikki on suurta ja mahtavaa. Huvivaltioksikin nimitetyssä keskuksessa on huvittelun lisäksi mahdollisuus majoittua sekä suorittaa ostoksia tai ruokailla puiston omassa RoadHouse-kauppakeskuksessa, mikä sijaitsee mahtipontisesti nimetyllä Jorma Lillbackantiellä.

Jos huvipuistolaitteet eivät innosta, on alueella mahdollisuus pelata minigolfia, käydä (5D) elokuvissa, ratsastaa hevosilla tai ajaa kartingia. Alunperin vuonna 1999 perustettu puisto sai alkunsa karting-radasta, mistä se vuonna 2002 laajentui huvipuistoksi. Nykyisin yli 40 huvipuistolaitetta tarjoavat pyöristystä ja kieputusta koko rahan edestä. Me vietimme huvipuistossa yli 7 tuntia, yhden työpäivän verran siis.

Huvipuistolaitteiden lisäksi Powerparkin yhteydessä toimii metsässä sijaitseva Satumaa, jossa on Röllikylä. Röllikylä perustuu Röllin sydän-elokuvaan. Kylässä on mahdollista kurkistaa vaikkapa Röllin tölliin tai röllien saunaan. Kylässä saattaa myös törmätä tuttuihin hahmoihin. Satumaa tarjoaakin ihanan hengähdystauon huvittelun lomassa.

Yöpyminen PowerParkissa

Olimme liikkeellä asuntovaunulla ja majoituimme Rio Grande Camping-alueella. Huvipuiston kyljessä olevalta majoitusalueelta oli helppo aamulla kävellä huvipuistoon. Huvipuistosta oli myös mahdollista poistua leirintäalueelle, tarvitsi vain hakea leima käteen.

Etelän tunnelmaa Hotel Härmässä.

Alueella oli pesu- ja ruoanlaittotilojen lisäksi käytössä Park Hotel Härmän uima-allas ja saunat. Camping-alue oli siisti ja kaikki toimi moitteettomasti. Lisäksi alueella oli lapsille sisä- ja ulkoleikkipaikka. Hiljaisuus oli klo 23-07 joten saimme levättyä oikein hyvin.

Powerpark-majoitus

Ensi kerraksi hieman erilainen majoitusvaihtoehto!

Hehtaareittain huvittelua

160 hehtaaria huvittelua lunasti odotukset ja jopa ylittikin ne. PowerPark oli erilainen ja mukava elämys perinteisten huvipuistojen rinnalla. Parhaiksi laitteiksi valikoituivat Joyride ja puinen vuoristorata Thunderbird. Plussaa myös siitä, että useimpiin pienempien laitteisiin pääsee huoltaja kaveriksi ilman ranneketta.

Puistossa oli väenpaljoudesta huolimatta tilavaa ja siistiä, joihinkin laitteisiin sai jonotella mutta pääasiassa jonot jäivät lyhyiksi.  Pisimmät jonot taisivat olla herkkukojuihin ja myymälöihin. Syötävää oli tarjolla perinteisten huvipuistoherkkujen lisäksi pihvistä salaatteihin.

Vuoristorata Joyride.

Reissu PowerParkkiin oli ehdottomasti pitkän ajomatkan arvoinen. Jos ei omista omaa autoa, sesonkiaikana huvipuistoon pääsee junalla. Juna-asemalta on maksuton bussikyyti huvipuistoon. Lisäksi ympäri vuoden on mahdollista saapua bussilla Alahärmän keskustaan parin kilometrin päähän.

Vastuullisuudesta puistolla on kuitenkin vielä kirittävää Särkänniemeltä, jolle myönnettiin tänä vuonna Sustainable Finland Travel-merkki. Huvipuistona kuitenkin PowerPark jätti hyvän mielen, joten lakeudet kutsuvat varmasti vielä tulevaisuudessakin!

Kaikkien suosikkilaite, puinen Thunderbird.

 

Sokos Hotel Vaakuna Helsinki

Voitin viime vuonna hotelliyön kahdelle Sokos Hotel Vaakuna Helsinkiin. Koronan vuoksi siirsimme visiittiä, kunnes pari viikkoa sitten pääsimme viettämään yön Helsingin ytimessä. Kuten sanotaan, hyvää kannattaa odottaa.

Ikoninen hotelli sijaitsee loistavalla paikalla Rautatieaseman vieressä. Entisenä pääkaupunkiseutulaisena oli hauska nähdä Helsinkiä turistin näkökulmasta. Aiemmin olin käynyt ainoastaan Vaakunan yläkerrassa ravintola Loisteessa, joten yö Vaakunassa oli uusi kokemus.

Michael Shilkinin ”Pieni apinalauma” -teos koristaa viidennen kerroksen aulaa.

Alunperin olympiavuonna 1952 avattiin hotelli Sokoksen tavaratalon yhteydessä. Pystyimmekin huoneestamme kurkkimaan alhaalle tavarataloon. Hotellissa aloitettiin remontti vuonna 2018, ja kokonaisuudessaan hotellia uudistettiin kolmen vuoden ajan joista huoneita uudistettiin runsaan vuoden verran.

Funktionalismia edustava hotelli on näyttävä heti eteisaulasta lähtien. Vaakunan on suunnitellut funkkisarkkitehti Erkki Huttunen ja valaistus on Paavo Tynellin käsialaa. Huttunen on myös suunnitellut hotellin yhteydessä olevan Sokoksen tavaratalon.

Vuoteen kaareutuva lippa on mielenkiintoinen ratkaisu.  

Vanhanaikainen lankapuhelin on söpö yksityiskohta huoneessa.

Yövyimme uudistetussa viidennessä kerroksessa. Erityisesti hyvästä vuoteesta pisteet, saimme parhaat unet pitkään aikaan. Illalla piipahdin yläkerroksen saunaosastolla. Saunaosastot sijaitsevat kahdessa kerroksessa (8 & 9) ja ne on jaettu miehille ja naisille. Yhteissaunaa ei hotellista valitettavasti löydy, mutta joissakin huoneissa on omat saunat. Hotellin suureen kokoon nähden sauna oli yllättävän pieni ja siinä oli vain kaksi suihkua. Muita saunojia ei kuitenkaan ollut, ja kyltti muistutti poikkeusoloja koskevasta säännöstä rajata saunojien määrää kuuteen henkilöön kerrallaan. Saunan jälkeen oli pakko tietenkin testata huoneen kylpyamme.

Nykyajan harvinaisuus hotelleissa; kylpyamme!

Aamiaisbuffet tarjoiltiin yläkerroksen ravintola Loisteessa. Valoisassa ravintolassa kelpasi herätä uuteen päivään. Vaihtoehtoja oli runsaasti, mutta lihattomia vaihtoehtoja olisin kaivannut enemmän. Itse syön kasvispainotteisesti, mutta varsinkin vegaanina olisi aamupalasta jäänyt melko niukka muuhun tarjontaan suhteuttuna. Hedelmiä ja kasviksia oli onneksi runsaasti, siitä kiitos.

10 kerros.

Nautittuamme aamiaisen menimme terassille tähyilemään maisemia. Illalla terassilla drinkkejä nauttinut väki oli vaihtunut aamiaisseurueisiin. Ravintola Loiste tarjoaa kiistatta parhaimpia näköaloja Helsingin ravintoloista.

Puoliltapäivin oli aika luovuttaa huone. Haikein tuntein jätimme taakse Helsingin ja Hotelli Vaakunan. Ensi kertaan!

Alkoholi ja matkailu

Alkoholi kuuluu vahvasti useimpien ihmisten loman viettoon. Varsinkin suomalaisessa kulttuurissa alkoholi on yhdistetty vapaa-ajan viettoon, rentoutumiseen ja juhlimiseen. Matkailuun liitetään usein alkoholi – viinilasilliset auringonlaskussa, drinkit uima-altaalla, huurteiset kulmakuppilassa. Jopa useimmissa maissa joissa ei ole tapana juoda alkoholia on kuitenkin turisteilla mahdollisuus ostaa sitä. Alkoholi voi myös olla yksi matkustamisen syistä.

Pinnalle on noussut rattiuden tavoittelu, sober curious -ilmiö. Ilmiö haastaa kyseenalaistamaan alkoholin käyttöä niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Vaikka tavoitteena ei olisi täysraittius, omaa alkoholin kulutusta ja siihen liittyviä tottumuksia on hyvä pohtia.

Vaikka alkoholi vaikuttaakin yksilöihin eri tavalla, keskimäärin esimerkiksi naisilla kohtuukäyttönä pidetään yhtä annosta päivässä tai korkeintaan 7 annosta viikossa. Ylittävä määrä lasketaan alkoholin suurkulutukseksi, jonka raja kulkee naisilla 16 annoksessa viikossa. Tämän jälkeen puhutaan jo ongelmakäytöstä ja alkoholismista. Kohtuukäyttökään ei kuitenkaan ole riskitöntä.

Alkoholittomuuteen ja alkoholin vähentämiseen liittyy useita hyötyjä. Niin fyysinen kuin psyykkinen terveys kohenee, unenlaatu parantua ja sosiaaliset suhteet voivat paremmin. Alkoholilla onkin yhteys moniin sairauksiin ja onnettomuuksiin.

Nämä mocktailit eivät alkoholia kaipaa.

Vastuullinen matkailija tiedostaa riskit

Mutta onko alkoholinkäyttö lomalla välttämättä huono asia? Lomalla pyritään hakemaan kontrastia arkeen sekä virkistäytymistä. Moni mieltää alkoholin olevan väylä rentoutumiseen ja hyvään fiilikseen. Useimmalle lasillinen kuuluu lomailuun kuten hyvä ruokakin. Kuten herkuttelukin, vähäinen alkoholinkäyttö voi tuoda positiivisia vaikutuksia mielialaan. Lomalla alkoholi voi olla keino perehtyä paikalliseen kulttuuriin esimerkiksi vierailulla paikallisella viinitarhalla tai tutustumalla paikallisiin olutpubissa.

Pitkään on kuitenkin kiistelty, peittoavatko esimerkiksi punaviinilasillisen haitat siitä saadun hyödyn. Monilla ihmisillä alkoholinkäyttö ei myöskään jää vain pariin lasilliseen, vaan lomalla juominen saattaa eskaloitua suuriin kerta-annoksiin tai päivittäiseen tissutteluun.

Äärimmilleen vietynä alkoholin synnyttämä turismi muodostaa viinaralleja halvan väkijuoman perässä tai aiheuttaa ongelmia matkailijoiden töpeksiessä humalassa. Esimerkiksi matkavakuutus ei välttämättä korvaa humalassa tapahtuneita onnettomuuksia tai tapaturmia. Lisäksi monissa maissa humalaisia turisteja ei välttämättä katsota hyvällä, jolloin voi syntyä konflikteja. Joissakin maissa alkoholi on laitonta niin matkailijoille kuin paikallisillekin.

Useimmiten loma ja tauko arjesta tekee hyvää mielelle, mutta esimerkiksi mielenterveysongelmat voivat pahentua myös lomalla. Lomalla voi ilmetä stressiä ja pettymyksiä, joita lievitetään alkoholilla. Aikaerorasitus ja uusi paikka voivat rasittaa niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä, jolloin alkoholi voi pahentaa tilannetta. Alkoholi itsessään aiheuttaa masentuneisuutta ja ahdistusta. Lisäksi moni saattaa huomaamattaan suorittaa lomaansa eikä kykene rentoutumaan jolloin alkoholi vain lisää stressiä. Jos alkoholia nauttii päivittäin, keho ei saa aikaa palautua siitä. Matkailijan tulisikin tiedostaa omat rajansa ja suhteensa alkoholiin.

Rommikola ilman rommia kiitos!

Loma ilman alkoholia?

Viime vuosina alkoholittomien ja vähä-alkoholillisten tuotteiden suosio on kasvanut eikä loppua näy. Useammille kuluttajista on tärkeää, että juoma muistuttaa maultaan holillista versiota. Tutuista drinkeistä valmistetaan alkoholittomia versioita (mocktaileja), panimot lanseeraavat alkoholittomia oluita ja mietoa viiniä voi ostaa lähikaupan hyllyltä. Vaikka alkoholittomien juomien valikoimat kasvavat, asenteet muuttuvat hitaasti. Baarissa selvinpäin oleminen saattaa aiheuttaa edelleen kummastusta, ellei syynä satu olemaan esimerkiksi terveydentila. Tällöin omia valintojaan saattaa joutua perustelemaan muille. Juhliminen toimiikin usein synonyyminä alkoholin juomiselle, vaikka juhliminen voi yhtälailla tarkoittaa esimerkiksi sosialisointia, herkuttelua tai tanssimista.

Lomalla kannattaakin keskittyä rentoutumiseen ja elämästä nauttimiseen ja pohtia, voisiko loma ilman alkoholia olla vaihtoehto. Loman perimmäinen tarkoitus on usein kuitenkin rentouttaa ja tarjota uusia kokemuksia. Alkoholi heikentää unenlaatua ja lisää stressiä, joten lomalla ei välttämättä kykenekään palautumaan arjesta kuten olisi tarkoitus. Humalaisista lomailloista jää vähemmän muistoja ja seuraavana päivänä krapulasta kärsiessä saattavat monet aktiviteetit jäädä välistä. Jos kuitenkin päätät ottaa, pyri kohtuullisuuteen ja nauti juomasi mieluiten ruoan ja ystävien kanssa. Kippis!

Baarin sijasta jäätelöbaariin?