Tampereen näköalapaikat

Tampere tarjoaa monenmoisia näköalapaikkoja. Jos Tornin kattobaari Moro ja Pyynikin näkötorni ovat jo tuttuja, tutustu näihin paikkoihin ja näe Tampere uusin silmin lintuperspektiivistä.

Tampere Näsinneulasta, Suomen korkeimmasta rakennuksesta.

Ravintola Pons

Ravintola Pons sijaitsee aivan Tampereen keskustan ytimessä Hämeenkadulla. Ravintola on ylimmässä kerroksessa, entisen Suomen Pankin talon yläkerran tiloissa. Tyylikäs Pons tarjoaa upeiden maisemien lisäksi á la carte -annoksia, lounasta, brunsseja sekä viihtyisät tilat drinksujen nautiskeluun.

Ravintola Ponsin näkymät Tampereen ytimeen.

Finlaysonin katto

Finlaysonin katolla sijaitsee Cafe & Bar KATTO. Katon terassi on maisemien lisäksi suosittu täysin gluteiinittoman valikoiman vuoksi. Jos maisemien ihailu terassilta ei riitä, kesäisin Finlaysonin katolla järjestetään opastettuja kattokävelyitä. Kävelyillä kuullaan alueen historiasta ja nautitaan turvallisesti yläilmoista.

Kahvittelua ja historian havinaa Finlaysonilla.

Iidesjärven lintutorni

Iidesjärven lintutorni on lintujen tiirailun lisäksi loistava paikka katsella järveä ja sitä kehystäviä asutuksia. Iidesjärvi on merkittävä lintukohde alueen ympäristölle. Järven voi kiertää kokonaisuudessaan noin viiden kilometrin pituisella lenkillä. Muutaman kilometrin päässä sijaitsee myös Kalevankankaan hautausmaa, jonka näköalatasanteelta näkee Iidesjärven ja sen ympäristön aina Hervantaan saakka.

Luonnonrauhaa Iidesjärvellä.

Näsinpuiston näköalatasanne

Näsinpuisto on oivallinen paikka tähyillä Tamperetta. Vehreästä puistosta on kauniit näkymät Näsijärvelle sekä Särkänniemeen, josta kuuluu kesäisin riemunkiljahduksia. Korkeuksia kaipaavat poikkeavat tietenkin vieressä olevaan Näsinneulaan.

Näsinpuiston arkkitehtuuria.

Ravintola Periscope

Ratinan ylimmässä kerroksessa sijaitsee kaikkia aisteja hemmotteleva kohtaamispaikka Periscope. Arto Rastaan omistamassa ravintolassa asiakas voi maistella maailman makuja ja katsella korkeuksista kaupunkia. Ruoan ja juoman lisäksi on vuokrattavissa ovat saunaosasto jacuzzilla.

Näkymä Periscopen kattoterassilta.

Missä löytyy sinun mielestäsi Tampereen parhaimmat näköalat?

Cirque du Soleil

Pitkään haaveissani ollut mahdollisuus nähdä akrobatisirkus Cirque Du Soleil toteutui pari viikko sitten. Kanadalaislähtöinen sirkus toi Espooseen Crystal-jääshown, mikä yhdistää jäätanssia ja akrobatiaa. Muistan nähneeni lapsena mainoksen ”Corteo”-showsta ja siitä lähtien toivonut näkeväni esitykset omin silmin.

Cirque du Soleil on ollut toiminnassa vuodesta 1984 eli lähes 40 vuotta. Koronan aikana sirkus ajautui konkurssiin ja irtisanoi valtaosan työntekijöistään. Vaikeuksien jälkeen Aurinkosirkus on palannut esiintymislavoille.

Sirkuksen taikaa

Crystal-jääshow veti lauantai-iltapäivänä Espoon Metro Areenan lähes täyteen. Pari tuntinen näytös tarjosi vauhdikkaita luistelunumeroita ja henkeäsalpaavaa akrobatiaa. Crystal kertoo tarinaa nuoresta tytöstä, joka pakenee hyiseen mielikuvitusmaailmaan. Koko perheelle tarkoitettua näytöstä kerrottiin sirkuksen keinoin lavasteiden, valotekniikan ja kerronnan avulla.

Jään ja ilma-akrobatian yhteensovitus loi hämmästyttäviä taidonnäytteitä ihmiskehon kyvykkyydestä. Esityksen visuaalinen panostus rakensi taianomaista tunnelmaa musiikin siivittämänä. Jäällä kuultin monenmoista musiikkia kuten ihastuttava tulkinta Sian Chandelierista.

Cirque du Soleil on kansainvälinen sirkus, jossa on jäseniä 25 eri maasta. Crystal jääshowssa yksi nimikkopääosan esittäjistä on suomalainen Milena Oksanen. Sirkustaiteilija Oksanen nähtiin trapetsilla yhtenä Crystalin kolmesta esittäjästä.

Crystal-show ei teemastaan huolimatta jättänyt katsojaa kylmäksi. Henkeäsalpaavia temppuja seuratessa aikakin suorastaan lensi. Näytöstä ihaillessa kunnioitus sirkustaiteilijoiden kykyjä kohtaan kasvoi, sillä jatkuva kiertuelämä ja vaativa esiintyminen ei onnistu jokaiselta. Sirkustyö on sellainen, jota täytyy tehdä täydellä sydämellä ja laittamalla itsensä alttiiksi jokaisella esiintymiskerralla. Kaiken näkyvän työn lisäksi taustajoukoissa häärivät lukuisat ihmiset sirkusta pyörittämässä. Sirkusmaailman salaisuus taitaakin olla ryhmätyö ja rakkaus elämysten luomiseen. Kiitos, tulen katsomaan seuraavankin esityksen.

Kaukajärven sauna

Avantouinnista on tullut niin suosittua, että Tampereelta on haastavaa löytää rauhallista saunaa. Saunapaikat menevät kuin kuumille kiville varsinkin viikonloppuisin. Matkailun kannalta tämä on kuitenkin positiivinen suunta ja toivonkin, että Tampereelle aukeisi lisää avantopaikkoja. Tällä kertaa avantokohteeksi valikoitui Kaukajärven sauna.

Kaukajärvellä sijaitseva sauna on astetta rauhallisempi ainakin arkisin. Sauna on auki päivittäin klo 13-22. Avannon lisäksi kävijöillä on mahdollisuus rentoutua kahdessa eri asteisessa saunassa, kuumassa ja matalalämpöisessä. Kaukajärven vesi on kirkasta ja pulahduskohtia on useampi. Saunan jälkeen on hyvät tilat vilvoitella joko ulkona tai sisällä käytävällä virvokkeita juoden.

Ennen kuin talviuintikausi päättyy, on tavoitteena kiertää loputkin avantosaunat Tampereella.

Ekaa kertaa avantoon!

Avantouinti, kylmään veteen pulahtaminen on tämän hetken viileimpiä trendejä. Suomen saunapääkaupungissa Tampereella avannosta on tullut niin suosittua, että saunoissa on tungosta. Saunallisia talviuimapaikkoja Tampereella ovat Kaupinojan sauna, Rauhaniemen kansankylpylä, Kaukajärven sauna, Suolijärven sauna ja saunaravintola Kuuma. Mältinrannasta voi käydä pulahtamassa ilman saunaa.

Avantoa mainostetaan aina turisteillekin perisuomalaisena kansanlajina, joten piti itsekin käydä kokeilemassa. Viikonloppuna uskaltauduin Kaupinojan saunalle. Olen aiemmin käynyt vain kahlaamassa avannossa Rauhaniemessä, sillä kylmä tekee jäsenille hyvää. Tällä kertaa päätin haastaa itseäni kastautumalla kokonaan. Kylmään totuttautuminen on tapahtunut itselläni asteittain, mikä sopii minulle. Kuitenkin paras neuvo avantoa epäröiville on astella mieli tyhjänä ja pysähtymättä veteen!

Suomen saunakeskus, Tampere

En olisi uskonut, miten ihana olo avannosta voi tulla. Muutama kerta kastautumista, välissä lämmittelyä ja taas vilvoittelua, lopuksi kuumaan saunaan. Loppupäivän hymyilytti kun mieli ja keho olivat avantoeuforioissa. Ihokin kiittää kylmäkylpyjen jälkeen. Avannolla on todettu olevan useita terveyshyötyjä kuten stressin väheneminen, verenkierron paraneminen, solujen vanhenemisen hidastuminen sekä kudosten aineenvaihdunnan nopeutuminen.

Ajattelin ottaa tavaksi käydä edes kerran kuussa avannossa, joten ensi kuussa kutsuu Kaukajärven sauna.

Hiihtäjiä Näsijärvellä, kenties lämmittelemässä ennen avantouintia.

Ensikertalaisen vinkit:

  • Pue avantoon tossut, sukat ja hanskat, hattukin voi auttaa
  • Vältä liian suuria lämmönvaihteluita ennen avantoa
  • Lämmittele liikkumalla ennen avantoon menemistä
  • Juo runsaasti vettä avannon jälkeen
  • Älä mene yksin, päihtyneenä tai sairaana avantoon
  • Jos sinulla on sydän- ja verisuonisairauksia, kysy lääkäriltä sopiiko avantouinti sinulle
  • Hengitä rauhallisesti
  • Mene avantoon reippaasti, mutta kuuntele omia rajojasi
Hyinen vesi vetää väkeä paikalle.