Koh Changin kaksi puolta

Bangkokin jälkeen suuntasimme rauhoittumaan ja rentoutumaan Koh Changin vuoristoiselle saarelle, joka sijaitsee noin  350km Bangkokista kaakkoon. Tämä elefanttisaarenakin tunnettu saari on Thaimaan toiseksi suurin saari ja sieltä löytyykin majoitusta, rantoja ja tekemistä moneen lähtöön. Lähes viikko kuluikin täysin rentoutuen ja lomaillen sekä nauttien rannallaolosta ja lämmöstä. Välillä oli mukava pulahtaa mereen viilentymään tai snorklailemaan.

Bungalowimme

Ensimmäiset kolmet yötä vietimme Paradise bungalows-nimisessä majapaikassa. Bungalowit sijaitsevat saaren länsipuolella Kai Bae-kylässä, joka sijaitsee hieman syrjempänä vilkkaalta pääkadulta ja suurimmalta rannalta White Sand Beachilta. Länsipuoli Koh Changista on rakennetumpi ja siellä on paljon lomaansa viettäviä turisteja. Myös yöelämä on vilkasta. Bungalowimme sijaitsi hieman ylempänä rinteessä, joten paikka oli rauhallinen, mutta läheltä löytyi kuitenkin monta mukavaa ja edullista ravintolaa, joista sai herkullista thairuokaa ja edullisia aamiaisia.

Näin autiolta ei näyttänyt päivällä

Rannalle oli lyhyt kävelymatka ja ranta oli siisti, sopivan rauhallinen ja soveltui hyvin uimiseen. Bunglawimme vieressä sijaitsi elefanttitarha, joka järjesti norsuratsastusta ja elefanttiretkiä. Norsut elivät todella ahtaissa aitauksissa ja olivat jaloistaan kahlittuina yöaikaan. Iltaisiin ja aamusin kuulimmekin norsujen hätääntyneitä törähdyksiä ja kettinkien kalistelua. Norsut ovat siis ankeissa oloissa ja tällaista norsujen kohtelua ei voi hyväksyä. Varsinkin kun tietää, että ne on väkivalloin saatu tottelemaan ihmistä. Aiommekin Pohjois-Thaimaan vierailun aikana Chian Maissa mennä vierailemaan Elephant Rescue Parkissa ja tukea heidän toimintaansa. Puistossa elää juuri tällaisista paikoista ja mm. sirkuksista pelastettuja norsuja. Norsut saavat olla niiden luonnollisessa elinympäristössä vapaina ja siellä niitä kohdellaan hyvin.

Loput kaksi yötä vietimme saaren toisella puolella Island View Resort and Spassa, joka sijaitsee Salak Phetin kalastajakylässä. Saaren vuoristoisuuden takia tie ei mennyt kokonaan saaren ympäri, joten jouduimme toiseen majapaikkaan päästäksemme matkustamaan rantatien lähes pääästä päähän, melkein 50km:n matkan. Tätä emme olleet huomanneet kartasta, vaan luulimme majapaikkojen välillä siirtymisen olevan helppoa. Taksikuskit olivat kuitenkin hyvin haluttomia ajamaan itäpuolelle saarta, jossa uusi majapaikkamme sijaitsi. Syykin selvisi, kun pitkän neuvottelun jälkeen saimme kuskin, joka suostui viemään meidät perille. Saaren itäpuoli on nimittäin hyvin paljon hiljaisempi ja koskemattomampi. Majapaikkoja on vain muutama ja suurin osa tästä puolesta on paikallisten asuttamaa kalastajakylää sekä viidakkoa.

Majapaikkamme Island View Resort and Spa jätti toivomisen varaa, vaikka saaren itäpuoli oli hyvinkin kiinnostava. Majoitusta ylläpiti eläkeiässä oleva saksalaismies, joka tervehti saapuvia asiakkaitaan ilman toista sukkaa ja paitaansa napittaen. Luulimmekin ensin että eräs asiakkaista oli vähän sekaisin ja tullut meitä tervehtimään. Hetken kuluttua selvisi että hän pitää tätä paikkaa. Itse majapaikka oli siisti, mutta se siivottiin vain joka toinen päivä, emmekä tästä ilosta päässyt nauttimaan vain kaksi yötä varattuamme. Majoitus sijaitsi laiturin päässä veden päällä paalujen varassa. Mainoskuvien perusteella ymmärsimme, että omalta terassilta pääsee suoraan uimaan, mutta näin ei ollut.

Ei tästä ihan uimaan menty

Mereen uimaan olisi päässyt läheiseltä laiturilta, mutta varsinkin laskuveden aikana kolmen metrin kapuaminen pystysuoria tikapuita ei oikein houkutellut. Rakennuksessa oli kymmenkunta huonetta, joissa me olimme lähes ainoat asukkaat. Kävimme heti saavuttuamme testaamassa saaren rinteeseen rakennetun uima-altaan, josta kait majapaikkamme Spa -lisänimi tulee. Mitään muuta Spa:ta ei nimittäin ollut, vaan luonnehtisimme paikkaa pikemminkin purjehtijoiden majataloksi, josta purjehtijat puuttuvat. Majapaikan yhteydestä löytyy myös ravintola, joka toimi sillä periaatteella, että kokki kutsuttiin paikalle, kun oli nälkä 🙂 Ruoka oli ihan miastuvaa, mutta ei mitenkään erikoista verrattuna saaren muihin ravintoloihin.

Salak Phet

Salak Phetin kylässä on lisäksi myös pieni kauppa, baari ja pari paikallisten pitämää majapaikkaa. Yksi näistä on paikallisten pitämä Salak Phet Seafood & Resort, jossa on korkeatasoinen meriruokaravintola, jonka kävimme testaamassa. Juho tilasi kampasimpukoita ja Olga merirapua nuudeleilla, ja molempien annokset olivat erinomaisia ja erittäin tuoreita, kalastajakylässä kun oltiin. Hintaa annoksille tuli kyllä sangen paljon Thaimaan hintataso huomioiden, mutta kerran näin kaukaiseen kolkkaan asti oltiin tultu, niin emme pihistelleet, kun ruoka oli todellakin erinomaista.

Majapaikasta sai lainata ilmaiseksi kajakkeja ja toisena päivänä lainasimme yhden ja meloimme läheiselle autiolle saarelle. Tämä olikin varmasti Koh Changin paras kokemus. Kajakki itsessään oli melko surkea ja siinä oli vaikea saada hyvää istuma-asentoa. Myös melat olivat huonot, ilmeisesti lasten melat, joten melominen itsessään ei ollut mikään nautinto. Määränpää sen sijaan oli vaivan arvoinen. Saari oli täysin autio, vain ränsistyneet hotellin rauniot olivat jäljellä. Saarella on siis ilmeisesti joskus yritetty pitää lomakylää, mutta huonolla menestyksellä. Meidän lisäksemme paikalla piipahti saksalaismies, jolta saimme hyviä vinkkejä Pohjois-Thaimaata ajatellen sekä venäläispariskunta, jotka snorklailivat hetken ja meloivat pois. Lopun päivää saimmekin olla aivan kahdestaan. Snorklailimme, tutkimme saarta ja nautimme auringosta. Oli hienoa löytää näinkin rauhallinen paikka läheltä suosittua turistikohdetta.

Autiosaari

Hylätty hotelli

Ei muita näköpiirissä

Ehdimme siis saarella oleskelumme aikana tutustua Koh Changin molempiin puoliin. Toisaalla norsuja, rantaa, rantaelämää, lukuisia ravintoloita ja paljon turisteja. Toisaalla taas rauhaa, koskematonta luontoa, paikallista elämänmenoa kalastajakylässä ja paljon saaria tutkittavaksi.

Aa että!

 

  • Paradise bungalows 2 hengen bungalow omalla suihkulla 24€/yö
  • Island view resort&spa 2hh ilmastoinnilla 30€/yö
  • Merirapu kalaravintolassa 2,5€/100g
  • Kajakki päiväksi, ilmainen

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply