Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailijan vinkit maisemavalokuvaukseen: näin onnistut!

artikkelin kuva
Matkakuvaus
Maailma on täynnä toinen toistaan täydellisempiä maisemia. Lue Rantapallon kuvausvinkit ja tallenna matkasi upeimmat näkymät!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 09.06.2013
facebook   whatsapp

1. Valitse oikea valo

Valokuvaamisen tärkein osa-alue on valon laatu. Erityisesti maisemakuvauksessa tämä korostuu. Paras aika kuvaamiselle on yleensä noin tunti auringonnousun jälkeen tai auringonlaskua ennen. Silloin aurinko on matalimmillaan. Tällöin värit ovat tasaisia sekä kauniisti kuultavia ja kuvaan saa enemmän väriloistoa. Keskipäivän valo on voimakas ja aiheuttaa usein pitkiä varjoja ja poispyyhittyjä värejä. Siksi kyseistä aikaa tulisi välttää.

2. Käytä jalustaa

Ideaalitilanteessa valokuvaaja haluaa kuvattavasta maisemasta niin tarkan kuin mahdollista. Mukana kannattaa kantaa jalustaa, jolla kamera voi seistä tukevasti. Ison ja painavan tripodin sijaan myös pelkkä hernepussi riittää usein mainiosti. Kameran asetukset kannattaa säätää maisemakuvalle, järjestelmäkamarassa puolestaan valita mahdollisimman pieni aukko sekä mahdollisimman hyvä kuvanlaatu.

3. Sommittele harkiten

Kuvaa sommitellessa on hyvä miettiä, millä tavoin sen saisi tehokkaimmalla tavalla toimimaan. Ensinäkymä ei aina ole välttämättä lopputuloksen kannalta paras, vaan kannattaa käyttää muutama hetki ympäristön tutkimiseen ja etsiä mielenkiintoisin ja toimivin kuvakulma. Esimerkiksi voimajohtojen tai muiden häiriötekijöiden näkyminen kuvassa tulisi yrittää minimoida. Kuvan dynamiikkaa voi usein lisätä myös asettelemalla jotain mielenkiintoista etualalle, kuten kiireisen lehtikioskin Eiffel-tornin eteen.

4. Leikittele ideoilla

Ole kekseliäs ja kokeile erilaisia kuvakulmia tai tekniikoita. Kannattaa aluksi ottaa muutama “varman päälle” -kuva ja sitten antaa mielikuvituksen juosta. Esimerkiksi hitaammalla suljinnopeudella saa veden kauniisti pysäytettyä. Useimmiten ylimääräinen yritys takaa myös parhaat kuvat.

5. Pidä horisontti suorassa

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta horisontin tulisi olla kuvassa suora. On aikaa vievää alkaa myöhemmin kuvankäsittelyllä suoristaa kuvia. Samalla saattaa myös joutua leikkaamaan osan kuvasta pois.

6. Säädä valotus kohdalleen

Vaikka nykyajan kamerat osaavat suhteellisen hyvin lukea optimaalisen valotuksen, saattaa silti esimerkiksi lumi tai suora aurinko sotkea automatiikan. Mikäli kamerassa on mahdollisuus manuaalisille säädöille, kannattaa kokeilla muutamaa erityyppistä valotusta. Siten saavutat varmimmin haluamasi tuloksen.

7. Kysy vinkkejä, keskustele!

Älä aina luota pelkkään matkaoppaaseen parhaiden maisemapaikkojen etsinnässä, vaan kysy paikallisilta tai muilta matkailijoilta neuvoja ja mielipiteitä. Tällä tavoin saat varmasti loistavia ideoita tekemään matkastasi entistä muistettavamman!

Teksti: Daniel Stöckli
Kuva: Flickr / Szeke

Uudessa-Seelannissa asuva Daniel Stöckli on erikoistunut matkakuvaukseen – www.dsphoto.co.nz.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.