Hyppää sisältöön

Etsitkö uutta harrastusta? Lentokonespottaaja viihtyy kentän laidalla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.08.2013
Lentokenttien liepeillä tai asemarakennusten terasseilla liikkuu aurinkoisina päivinä usein väkeä, jolla ei ole aikomustakaan matkustaa mihinkään.

Kameran kanssa kentän laidalle

Lentokenttien liepeillä tai asemarakennusten terasseilla liikkuu aurinkoisina päivinä usein väkeä, jolla ei ole aikomustakaan matkustaa mihinkään.

He ovat lentokonespottaajia, joiden varustukseen kuuluvat matkalaukun sijaan kamera ja kiikarit. Lentokonespottaajat tai -bongarit seurailevat harrastuksekseen lentokoneiden nousuja ja laskuja ja usein myös valokuvaavat koneita. Monet pitävät tarkkaa kirjaa näkemistään lentokonetyypeistä samaan tapaan kuin lintubongarit merkitsevät muistiin bongaamiaan lintulajeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harvinaiset vierailijat herättävät kiinnostusta

Toiset käyvät seurailemassa lentokoneita vain aikansa kuluksi tai piipahtavat kentän laidalla perheen kanssa iltalenkin ohessa. Joillekin se on tosimielinen harrastus, joka tyypillisesti kulkee käsi kädessä valokuvausinnostuksen kanssa.

Jotkut kohdistavat mielenkiintonsa tavallisten matkustajakoneiden sijaan tietynlaisiin lentokoneisiin, kuten pieniin siviilikoneisiin tai sotilaskoneisiin. Erityistä kiinnostusta herättävät harvinaisemmat vierailijat, kuten julkkisten tai ulkomaisten arvovieraiden privaattikoneet tai erikoisen suuret kuljetuskoneet.

Tosiharrastaja kuuntelee radioskannerilla lentokentän radioliikennettä ja saa sitä kautta tietoonsa, mitä kiitotietä nousevat ja laskeutuvat lennot käyttävät ja etsiytyy sen perusteella sopivaan spottaus- ja valokuvauspaikkaan. Aivan tavallinen matkustajalento voi olla harrastajan kiikarissa useasta eri syystä – kyseessä voi olla esimerkiksi erikoinen tai omasta kokoelmasta vielä puuttuva konetyyppi tai aivan yhtä hyvin tietyn nousun kuvaaminen kiinnostaa siksi, että juuri kyseisen koneen kyydissä on sukulainen tai tuttava.

Näin löydät parhaat bongailupaikat

Helsinki-Vantaan lentokentän tunnetuimmat paikat koneiden spottaukseen ovat Lemminkäisenkallio Tuusulanväylän kupeessa ja Katriinantie kentän länsipuolella. Varsinkin kesäiseen aikaan kävijöitä on paljon. Parhaat bongauspaikat on merkitty alla olevaan karttaan.

View Larger Map

Myös Malmin lentokentällä liikkuu paljon bongareita, päärakennuksen kahvilasta on hyvä näköala seurailla koneita. Ulkosalla paras paikka nähdä laskeutuvia tai nousevia lentoja on kalliolla pääkiitotien eteläpäässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkomailla monilla suurilla lentoasemilla on kattoterasseja tai tasanteita, joilta käsin kävijät pääsevät aitiopaikalle kentän liikennettä seuraamaan. Euroopan suurista kaupungeista esimerkiksi Frankfurtin lentoaseman vierailijaterassi terminaali 2:n yhteydessä on suosittu spottauspaikka, jonne turistien lisäksi esimerkiksi lähiseudun perheet tulevat lasten kanssa sunnuntailounaalle ja samalla lentokoneita seurailemaan.

Keskustelua ja konekuvia netissä

Lentokonespottaajat vaihtavat kokemuksiaan ja jakavat valokuviaan internetin keskustelupalstojen kautta. Esimerkiksi osoitteesta www.flightforum.fi löytyy tietoa ja keskustelua aiheesta sekä harrastajien ottamia lentokonekuvia.

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Finnair

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Lentokoneen merkkiäänien salaiset merkitykset

Nämä tutut äänet sinäkin olet kuullut lennolla – mutta tiesitkö niiden salaisista merkityksistä?

Lentokoneissa on salainen ominaisuus, josta voit saada tukea

Tiesitkö jo tästä lentokoneen piilotetusta ominaisuudesta? Sinäkään et ehkä ole huomannut käyttää sitä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja