Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Järjestystä matkakuvakaaokseen

artikkelin kuva
Matkakuvaus
Reissu ohi ja kameran muistikortti täynnä kuvia? Nappaa talteen Rantapallon vinkit ohjelmista, joilla järjestelet ja arkistoit lomakuvat kätevästi.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 09.06.2013
facebook   whatsapp

Lomalta palatessa digikameran muistikortille on helposti kertynyt jopa satoja otoksia, joiden järjesteleminen ja muokkaaminen saattavat tuntua ylitsepääsemättömältä työmäärältä. Onneksi avuksi on luotu joukko tietokoneohjelmia, joilla kuvien järjestely ja muokkaaminen käyvät sujuvasti ja joiden käytön amatöörikuvaajakin oppii nopeasti.

Kuvat järjestykseen

Picasa on Googlen tarjoama ilmainen verkkopohjainen valokuvien järjestelemiseen suunnattu ohjelmisto. Käyttäjät saavat gigan ilmaista käyttökapasiteettia, jota on maksusta mahdollista kasvattaa. Valokuvat ladataan verkkoon käyttäen työpöytäpohjaista ohjelmaa, jossa pystyy myös muokkaamaan kuvia.

Picasa on hämmästyttävän helppokäyttöinen sovellus, jossa on kolme pääkategoriaa: omat valokuvat, suosikit ja etsintäfunktio. Kuvat voi jakaa albumeihin, linkittää maantieteellisesti ja säätää niille haluamansa yksityisyystason. Kuvia voi myös katsoa diaesityksenä ja jakaa sähköpostilla.

iPhoto on Macin käyttäjille suunnattu ohjelmisto, joka on tarkoitettu ennen kaikkea kuvien järjestelyyn. Ohjelmiston erikoisuus on valokuvien kasvontunnistustyökalu, joka helpottaa henkilöiden etsintää ja kuvien järjestelyä. Erinomainen on myös kuvien automaattinen maantieteellinen sijoittaminen, jonka toiminta perustuu kameran GPS-tunnistimeen.

Kuviin pystyy iPhotossa lisäämään rajatun määrän efektejä ja linkittämään niitä netin yleisimpiin sosiaalisiin verkostoihin, kuten Facebookiin tai Twitteriin.

Adobe Lightroom on ammattitason ohjelmisto, joka on ennen kaikkea tarkoitettu laajan kuvamäärän organisointiin. Lightroom on vahvasti keskittynyt kuvien bulkkimaiseen prosessointiin ja tulostuksen viimeistelyyn. Tuotteen kilpailuetu on ohjelman vahva linkki muihin Adoben ohjelmistoihin, esimerkiksi Photoshopiin.

Muita vaihtoehtoisia kuvanjärjestelyohjelmistoja ovat verkkopohjainen Photoshop.com, valokuvausyhteisö Flickr ja PhotoBucket.

Muokkaa kuvat entistä paremmiksi

Adobe Photoshop Elements. Markkinoiden suosituin ja kustannustehokkain valokuvien muokkausohjelma on saatavilla sekä Windows- että Mac-versiona. Kokemattomalle käyttäjälle ohjelmasta löytyy paljon automaattisia toimintoja, ja jokaiseen komentoon on saatavilla perinpohjaiset ohjeet. Vaativammalle käyttäjälle on tarjolla useita erikoistoimintoja sekä efektejä. Premier-versiossa on myös videonkäsittelymahdollisuus.

GIMP (Windows ja Mac), PhotoScape (Windows) ja Paint.Net (Windows ja Mac) ovat ilmaisia verkosta saatavia kuvankäsittelyohjelmistoja, jotka eivät toiminnoiltaan juuri kalpene maksullisille ohjelmistoille. Haittapuolena käytettävyys on kuitenkin varsinkin vasta-alkajalle hankalaa ja automaattiset avut kiven takana. Tämän vuoksi näihin ohjelmistoihin kannattaa tutustua vasta kun on hieman yleistuntumaa kuvankäsittelyohjelmien käyttämisestä.

Opastusta valokuvauskurssilta

Jos ohjelmat tuntuvat hankalilta, apua löytyy sekä internetistä että erilaisilta kursseilta. Esimerkiksi työväenopistot ja valokuvauskerhot opastavat yleisimpien ohjelmien käytössä.

Eniten kursseista hyötyvät aloittelijat, mutta myös vakavammassa mielessä harrastaville löytyy monipuolista tarjontaa ja kurssit antavat samalla mukavan tilaisuuden tavata muita valokuvista kiinnostuneita ihmisiä ja poimia uusia ideoita matkakuvaukseen.

Daniel Stöckli

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.