Floridan kauneimmat lähteet

Vaikka pidän Floridan vauhdikkaammasta puolesta kuten huvipuistoissa ja urheilutapahtumissa käymisestä, on kuitenkin yksi suurimmista syistä Floridaan aina uudelleen palaamiseen sen upea ja vaihteleva luonto. Floridasta löytyy upeita rantoja, mielenkiintoisia suoalueita ja henkeäsalpaavan kauniita luonnon lähteitä, joiden vesi on maagisen kirkasta. Seuraavaksi kerron muutamista upeista lähteistä, joissa olen reissuillani päässyt käymään.

Floridassa lähteet sijaitsevat yleensä suojeltujen State Parkien eli luonnonsuojelupuistojen sisällä. Yleensä puistoihin on pieni autokohtainen maksu esim. 3-5 dollaria per autokunta. Eli hyvin pienellä summalla pääsee snorklailemaan puhtaissa kirkkaissa vesissä ja bongailemaan upeaa Floridan eläinkuntaa. Puistot ovat minun kokemuksen mukaan hyvin siistejä ja toimivia alueita. Puistoissa on yleensä wc:t ja jopa grillausmahdollisuus osassa puistoissa. Monessa puistossa voi vuokrata joko kajakkeja, suppilautoja tai puhallettavia uimaleluja.

1.Weeki Wachee Spring

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Weeki Wachee Spring sijaitsee Floridan länsiosassa. Tampasta lähteelle ajaa noin tunnin ja Orlandosta on kahden tunnin ajomatka. Weeki Wachee sopii sinulle, jos haluat kajakilla tai sup-laudalla lipua taianomaisissa maisemissa. Lähde on melko kapea ja virtaa koko ajan rannikkoa kohti. Weeki Wacheella voi lähteä laudalla matkaan State Parkista tai virran loppupäästä Weeki Wachee Kayak Shack nimisen vuokraamon luota. Matka on pituudeltaan noin 8 kilometriä. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, jolloin en maksanut lainkaan puiston sisäänpääsymaksu vaan pelkästään sup-laudan vuokran. Yleensä porukka lähtee matkaan luonnonpuistosta ja antaa virran kuljettaa itseään loppupäähän, johon on tilattu autokyyti takaisin. Tämä sopii, jos haluaa vain ihailla maisemia eikä niinkään urheilla. Itse jouduin siis tekemään hieman töitä kun suppailin vastavirtaan ja vasta lopuksi takaisin päin annoin virran kuljettaa minut lähtöpisteeseen.

Weeki Wachee on matalahko lähde koko matkalta. Muutamassa kohdassa pysähdyin, jätin laudan kiinni puuhun ja snorklailin hetken. Kaloja näkyi jonkun verran ja pieni kilppari myös. Muutoin tyydyin nautiskelemaan upeista maisemista. Olin liikenteessä melko aamusta, jolloin lähde oli vielä rauhallinen. Loppuajasta porukkaa alkoi olla jo enemmän ja kajakkien ja sup-lautojen lisäksi porukka ajeli virrassa moottoriveneillä huudattaen musiikkia. Tämä reitti olisi kiva käydä joskus vielä lasten kanssa yhdessä melomassa läpi.

2. Three Sisters Spring

Tämä myöskin länsirannikolla sijaitseva melko kuuluisa lähde sijaitsee Weeki Wacheesta noin 40 minuutin matkan pohjoisempana. Tämä lähde on tullut tunnetuksi erityisesti manaateista, jotka tulevat talvella joulu-maaliskuun aikana lämmittelemään lähteisiin meriveden kylmetessä. Jos manaatteja haluaa nähdä, kannattaa lähteille suunnata siis tuohon vuodenaikaan. Täälläkin lähteelllä olen vuokranut kajakin, jolla pääsee lähelle manaatteja. Snorklatessa on pidettävä märkäpukua, jonka saa kajakkia vuokratessa lainaan. Ennen snorklaamista täytyy katsoa myös lyhyt ohjevideo, kuinka manaattien kanssa tulee toimia. Nämä otuksethan ovat valtavan kokoisia jopa 500 kiloisia, mutta melko vaarattomia kavereita. Manaatteihin ei saa missään nimessä koskea, mutta joskus manaatit saattavat tulla itse melko lähelle ihmistä joskus jopa aivan iholle. Itse olen vuokrannut kajakin Crystal River Kayak companylta. Kajakilla melotaan noin kilometrin matka itse lähteelle. Kajakki jätetään rantaan/puuhun kiinni ja eikun uimaan. Jos lähde on todella täynnä manaatteja, se on silloin suljettu eli snorklaamaan pääsee vain lähteen edustalle, jossa on tällöin yleensä myös takuuvarmasti manaatteja. Jos lähteessä on vain muutamia manaatteja, voit uida kapeaa virtaa pitkin lähteeseen ja ihastella sekä lähdettä, että manaatteja. Olen käynyt useamman kerran Three Sister Springsissä ja Floridaan suunnatessa se on melkeinpä aina to do-listallani. Manaattien kanssa uiminen on upea kokemus, jota voin suositella kaikille! Myös pienet lapset pääsevät nauttimaan tästä kokemuksesta pelastusliivit päällä aikuisen seurana.

3. Rock Spring

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rock Spring löytyy Kelly Park State Parkista. Sinne ajaa noin 40 minuuttia Orlandosta. Tämä lähde on mielestäni todella kaunis ja sieltä saa napattua upeita valokuvia. Lähteelle kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi oma uimapatja, jolla voi lähteen toisesta päästä lähteä liikkeelle ja valua virran mukana toiseen päähän. Lähde on suht matala koko matkalta. Osassa kohtaa virtaus on voimakkaampaa ja osassa hitaampi. Lähteen reunuksilla on kauniita palmupuita joka kaartuvat lähteen päälle upeasti. Kävin täällä yhdessä tyttäreni kanssa ja oli kyllä upea paikka! Sää oli meidän vierailun aikana hieman pilvinen, joten saimme nauttia lähteestä melkeinpä keskenään.

4. Blue Spring

Blue Spring sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Orlandosta. Täällä lähteellä olen käynyt yhden kerran ja se oli varmaankin ensimmäinen ja viimeinen kerta… Kun saavuimme lähteelle lähde oli suljettu uimareilta, koska alueella oli nähty alligaattori. Joskus alligaattorit ajautuvat näihin lähteisiin, mutta se on melko harvinaista koska ne eivät yleensä tykkää kirkkaasta vedestä. Päätimme käydä kävelemässä lähteen vieressä kulkevaa polkua pitkin ja kun tultimme takaisin kävelyltä, lähde oli avattu uudestaan uimareille. Snorklasimme lähteessä rauhassa ja ajateltimme, että alligaattori olisi siirtynyt jo eteenpäin koska lähde avattiin. Hetken aikaa snorklailtua bongasimme kuitenkin yllättäen valtavaan alligaattoriin, joka oli pohjassa puun alla lepäilemässä. Siinä vaiheessa minulle tulikin aikamoinen kiire takaisin rantaan. Yritin kuitenkin uida liikaa räiskimättä, koska tiesin sen houkuttelevan alligaattoria. Rannassa yritin hädissäni kertoa muille uimareille, että vedessä on alligaattori, mutta eivätpä floridalaiset tuntuneet siitä olevan moksiskaan vaan käskivät uimassa olevia lapsiaan uimaan vain hieman lähempänä laituria!! Kävimme myös ilmoittamassa puiston toimistoon alligaattorista. Seuraavana päivänä kävimme Universal Studios huvipuistossa ja kun palasimme hotelliin, näimme uutisista, että tämä 4 metrinen alligaattori oli surmannut miehen Blue Spring puistossa. Aivan kauheaa! Kyllä oli itsellä melko onnekas olo, että olimme selvinneet lähteeltä ehjin nahoin. Alligaattori pyydystettiin ja lopetettiin. Tästä syystä, en ehkä tähän lähteeseen enää itse halua tai uskalla palata.

Siellähän se alligaattori oli vaanimassa puun rungon alla.

5. Weekiwa Spring

Wekiwa Springsin alkukohta oli enemmänkin uima-allasmainen alue, joka oli rajattu betoniseinillä. Lähteessä snorklatessa tuntui kuin olisi uinut akvaariossa, jossa uiskenteli monneja pohjalla. Monnit eivät kuulu Floridan alkuperäislajeihin ja ovat alkaneet muodostaa melkoisen ongelman, koska lisääntyvät hyvin nopeasti suotuisissa olosuhteissa. Snorklatessa törmäsimme myös yhteen pieneen vesikilpikonnaan sekä saukkoon, joka tuntui asustavan lähteen reunassa. Wekiwa on suosittu syvyys-/vapaasukeltajien keskuudessa, koska tässä pienessä uima-allasmaissa alueessa on yksi syvä kallioinen kohta, josta lähteen vesi tulee ja virtaa voimakkaasti pintaa kohti.

6. Silver Glenn Spring

Silver Glenn Spring sijaitsee reilun tunnin ja vartin matkan päässä Orlandosta. Silver Glennin lähde oli myös suosittu syvyyssukeltajien keskuudessa, koska sieltä löytyi isompi alue, josta lähde pulppuaa pintaan. Syvyyssukeltajat pyrkivät siis sukeltamaan mahdollisimma syvälle lähteen pohjalla oleviin kallion uomiin virtausta vastaan. Aika hurjaa ja joskus myös todella vaarallista puhaa, jos ei tiedä mitä tekee. Lähteen vesi oli täälläkin todella kirkasta ja myös tällä lähteellä voi lähteä helposti kajakilla tai suppi-laudalla tutkimaan virtaa eteenpäin. Silver Glennistä löytyy grillikatoksia ja alueita, joissa voi tehdä ruokaa ja syödä omia eväitä. Kaikki nämä Floridan lähdealueet ja luonnosuojelupuistot ovat mielestäni tosi kivoja retkikohteita, joissa voi viettää päivää rennosti piknikillä ja välillä pulahtaa uimaan viilentymään tai snorklailemaan lähteisiin. Myös Silver Glenniltä lähti pieni kävelyreitti, jossa pääsi kävelemään lähteen reunustaa pitkin. Kaikilla näillä lähteillä on varoituksia alligaattoreista ja karhuista sekä muista alueella mahdollisesti elävistä villielämistä, joten lähteillä kannattaa olla silmä tarkkana, mutta missään nimessä ei kannata alligaattorien tai muiden villieläinten pelossa jättää näitä lähteitä kokematta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Floridassa on näiden lähteiden lisäksi paljon muitakin upeita lähteitä, joissa en ole vielä ehtinyt käymään. Jokaisella Floridan reissulla on kiva käydä tutkimassa ainakin yhtä uutta lähdettä. Miltä lähteet sinusta vaikuttavat ja mikä niistä olisi sinun suosikkisi?

Previous Post

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 11 huhtikuun, 2023 at 08:59

    Mämä vaikuttavat erittäin hienoilta varsinkin näin luontokohteiden näkökulmasta. Olen joskus pohdiskellut matkaa Floridaan, mutta vielä se ei ole toteutunut. Ainoa ehdoton mielessä ollut luontokohde on ollut Everglades, mutta nyt niitä tuli useampia lisää, samoin aikaa on varattava selvästi lisää!

  • Reply matkakuumettailmassa tiistai, 11 huhtikuun, 2023 at 16:49

    Kyllä Floridaan kannattaa varata ehdottomasti aikaa. Upeita luontokohteita todellakin riittää!

  • Leave a Reply