Kuva:
Huumekoira Dani ja Hyrrä

Tällaista on tullin huumekoiran työ

Huumekoirat ovat hullunrohkeita työmyyriä, joiden paras ystävä on oma ohjaaja.

Vuoden vanhana kurssille

Suomen tulli on käyttänyt huumekoiria apunaan vuodesta 1969 lähtien. Nykyisin viisaita apulaisia työskentelee lähes kaikilla tullitoimipaikoilla – vilkkaimmissa kohteissa koiria on useampia.

Monille televisiokatsojille huumekoiraohjaaja Mika Niemenmaan ja Susanna Virtasen koirat Dani ja Hyrrä ovat tuttuja Suomen tulli -sarjasta. Huumekoirat työskentelevät noin 8-12 tuntia päivässä, josta tehokasta työaikaa on noin 2-3 tuntia. Työpaikalla koirilla on myös asianmukaiset lepopaikat.

– Huumekoiran tavalliseen työpäivään voi kuulua esimerkiksi postien ja rahtifirmojen tutkimista, matkustajavalvontaa sekä koti- ja maastoetsintää, kertoo Niemenmaa.

Niemenmaan koira Dani palkittiin vuonna 2012 sankarikoiran tittelillä. Kaikki ennätykset rikkonut koira on ratkaissut jo 778 eri juttua.

Dani on myös tottunut tv-esiintyjä: sympaattinen labradorinnoutaja on nähty Suomen tullin lisäksi myös esimerkiksi Lentokenttä-tv-sarjassa sekä Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo.

Hullunrohkea pärjää huumekoirana

Huumekoiraohjaajat valitsevat koulutukseen sopivat yksilöt pentueesta. Ohjaajien silmä harjaantuu näkemään minkä koiran persoonallisuus saattaisi soveltua tehtävään.

– Tullikoiran on oltava kiinnostunut asioista ja hieman hullunrohkea. Soveltuvuutta testataan esimerkiksi leikkien ja pelien avulla, kertoo Niemenmaa.

Noin kolmen kuukauden mittainen koulutus aloitetaan koiran ollessa vuoden ikäinen. Koulutusjaksoon kuuluu niin kutsuttuja mietintävaiheita opiskelun lomassa.

Entä miten tullikoira palkitaan löydön jälkeen? Niemenmaa kaivaa taskustaan punaisen lelun.

– Yleensä huumekoiran palkinto on leikkihetki, se riittää niille, kertoo Niemenmaa.

Huumekoirat Dani ja HyrräKuva:

Tullikoirat jäävät Niemenmaan mukaan eläkkeelle noin 7-11-vuotiaana. Leppoisat eläkepäivät jatkuvat oman tutun ohjaajan kanssa.

Huumekoirista noin 90 prosenttia on Danin ja Hyrrän tapaan labradorinnoutajia, mutta joukkoon mahtuu myös muita rotuja kuten cockersspanieleita.

>> Lue lisää koiratoiminnasta Suomen tullin verkkosivuilta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Rantapallo ja Nelonen Media

Päivitetty: 16.2.2014

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia