hero taustakuva

Suomalaiset aikovat ambulanssilla Mongoliaan: ”Perille päästään vaikka työntämällä”

artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Suomalaiskolmikko osallistuu erikoiseen hyväntekeväisyysralliin ajamalla ambulanssilla Brysselistä Mongoliaan. Matkan päätteeksi ambulanssi jää mongolialaisten käyttöön.
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 09.04.2015
facebook   whatsapp

Tämä ralli ei ole pelkkä seikkailumatka

Mongolian Charity Rally on vuosittainen tapahtuma, jonka tarkoituksena on auttaa mongolialaisia lahjoittamalla rallissa käytetty ajoneuvo yhteisölle sekä samalla kerätä mahdollisimman paljon varoja hyväntekeväisyyteen. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2007 alkaen. Tänä vuonna ralliin osallistuu myös suomalainen joukkue Team Mongolanssi.

Team Mongolanssin muodostavat lämminsydäminen kolmikko Ekim Özdemir, Ville Orjala sekä Kiri Korvenoja. He matkaavat kesällä 2015 ambulanssilla Helsingistä Mongolian Ulan Batoriin.

– Perimmäinen syy miksi halusimme lähteä mukaan on mahdollisuus auttaa konkreettisesti. Viemme ambulanssin Mongoliaan ja se oikeasti auttaa heidän yhteiskuntaansa. Tämä ei ole pelkkä seikkailu tai huvimatka, vaan tässä voi myös oikeasti antaa jotain itsestään muille, Ekim Özdemir tiivistää.

Mongoliassa on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa monien muiden ongelmien lisäksi on pulaa hälytysajoneuvoista. Tämän takia Team Mongolanssi valitsi kulkuneuvokseen juuri ambulanssin. Matkaan lähdetään vuoden 2007 ajoneuvolla, jonka tiimi sai lahjoituksena sairaankuljetukseen erikoistuneelta 9Lives-yritykseltä.

– Perillä Ulan Batorissa luovutamme ambulanssin Go Help -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka järjestää ajoneuvon eteenpäin. Mongoliassa on tällä hetkellä kuusi sairaalaa, jotka jonottavat ambulanssia, Kiri Korvenoja kertoo.

Tällä hetkellä ambulanssin varustukseen kuuluvat vain paarit, mutta tavoitteena on lähteä matkaan niin hyvin varustellulla ambulanssilla kuin mahdollista.

Helsingistä Brysselin kautta Mongoliaan

Hyväntekeväisyysrallin virallinen aloituspiste on tänä vuonna Belgian Brysselissä. Aikaisempina vuosina startti on tapahtunut Lontoosta. Team Mongolanssi ajaakin ensin Helsingistä Brysseliin, josta matka kohti Ulan Batoria alkaa 11. heinäkuuta 2015.

Jokainen joukkue päättää reitin itse, eikä heillä ole matkan varrella virallisia järjestettyjä huolto- tai pysähtymispaikkoja.

Mongolian Charity Rally on osallistujille paitsi hyväntekeväisyyttä, myös suuri seikkailu.
Mongolian Charity Rally on osallistujille paitsi hyväntekeväisyyttä, myös suuri seikkailu.

Team Mongolanssi on miettinyt kolmea erilaista reittisuunnitelmaa, joista nopein kulkisi Baltian ja Venäjän halki. Elämyksellisin reitti puolestaan kulkisi Turkista Iranin, Turkmenistanin ja Kazakstanin kautta Venäjälle ja lopulta Mongoliaan.

– Olemme kallistumassa siihen, että ajamme ensin Turkkiin ja sieltä Georgian halki Venäjälle. Sieltä jatkamme Kazakstaniin ja uudelleen Venäjän kautta Mongoliaan, josta ajamme pääkaupunkiin Ulan Batoriin, Özdemir sanoo.

Ajomatkaa tiimille kertyy noin kymmenentuhatta kilometriä, joka on tarkoitus taittaa reilussa kuukaudessa.

Hyväntekijät luottavat ihmisiin

Matkalla voi sattua mitä tahansa yllättävää. Ennen lähtöä tiimiläiset aikovat ottaa muutaman oppitunnin auton huoltamisesta viime vuonna ralliin osallistuneelta Team Ramblelta.

– Ville on ehkä eniten meistä bensalenkkariäijä, mutta kukaan ei varsinaisesti ole mekaanikko. Tavalliset renkaanvaihdot kyllä onnistuvat, Özdemir sanoo.

– Kuulemamme mukaan reitin varrelta löytyy avuliaita ja ystävällisiä ihmisiä, eikä pulaan varmasti tarvitse jäädä, Korvenoja jatkaa.

Lähtöön on aikaa noin kolme kuukautta. Henkinen ja fyysinen valmistautuminen haastavaan matkaan on jo hyvässä vauhdissa, samoin kuin hyväntekeväisyyskeräys. Tiimin keräämät lahjoitukset menevät osittain matkan kustannuksiin, mutta pääsääntöisesti mongolialaisten auttamiseen.

– Vaikka meitä lähtee varsinaiselle matkalle kolme, kaikki muutkin ovat apunsa kautta mukana. Lämmittää mieltä huomata, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita auttamaan, Korvenoja sanoo.

– Tässä rallissa voittajia ovat mongolialaiset. Perille päästään kyllä, vaikka työntämällä jos ei muuten, Özdemir toteaa.

Hyväntekeväisyysseikkailua voi seurata Team Mongolanssin virallisilla sivuilla.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Janne Mäki

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.