Hyppää sisältöön

Räppäri Signmark matkustaa mantereelta toiselle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.07.2012
Yli 30 maassa tallustelleelle matkakonkarille maistuu matkustaminen niin työn kuin vapaa-ajankin puitteissa.

Huhtikuussa julkaistu albumi “Breaking the rules” vie miestä parhaillaan mantereelta toiselle. Yli 30 maassa tallustelleelle matkakonkarille maistuu matkustaminen niin työn kuin vapaa-ajankin puitteissa.

Extreme-urheilua ja sydämen kokemuksia

– Mä olen aina rakastanut matkustamista, monestakin syystä. Ruoan, kulttuurin, nähtävyyksien, extreme-urheilun ja ja bileiden takia esimerkiksi, Signmark kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkojen ohjelma määräytyy Signmarkilla paljolti sen mukaan mihin ja kenen kanssa matkustetaan. Matkaillessaan hän hakee kahdenlaisia kokemuksia: sellaisia, jotka tuntuvat fyysisesti kehossa ja niitä, jotka tuntuvat sydämessä.

– Yksi mieleenpainuva kokemus on Etiopiasta, jossa ajoimme Addis Abebasta Hosainaan. Näin matkalla savihökkeleitä ja lapsia, jotka juoksivat perässämme saadakseen ruokaa ja juomaa. Täysin erilainen elämys oli puolestaan Macaossa, kun hyppäsin benjihypyn 233 metristä, muistelee Signmark.

Tähän mennessä Signmark on seikkaillut Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta kaikissa maanosissa. Varsinaista lempimaata tai kohdetta ei reissumiehelle ole syntynyt, mutta hän suosittelee erityisesti Japania, Kaliforniaa ja Sisiliaa.

Jokaisella maalla on oma viittomakielensä

Monesti luullaan, että viittomakieliset ymmärtävät toisiaan ympäri maailmaa. Todellisuudessa jokaisella maalla on oma viittomakielensä. Signmark selittää, että keinoja yhteiseen kommunikaatioon on silti olemassa.

– Käytämme kansainvälistä viittomista, jonka voi melkein rinnastaa esperantoon. Kun kaksi kuuroa kohtaa, he etsivät sellaista sopivaa viittomaa, jonka molemmat ymmärtäisivät. Toinen vaihtoehto on käyttää ASL:ää eli American Sign Languagea. Se on maailman käytetyin viittomakieli, samoin kuin englanti puhutuissa kielissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuurona turistina kuulevien maailmassa

Kun kuuro matkustaa kuulevien maailmassa, voi tämä välillä kohdata kummallisia asenteita ja täysin päätöntä palvelua.

– Olin kuullut kavereiltani, että jos sanot lentokentällä olevasi kuuro, on vastaanotto joko kylmää tai sitten ihan ylilyötyä. Päätin kokeilla tätä lentäessäni Helsingistä Milanoon. Menin kertomaan tiskille olevani kuuro ja tarvitsevani apua. Virkailija sulki heti tiskin ja takanani oleva pitkän jonon piti siirtyä toiselle pisteelle. Virkailija otti mun passin, lentolipun ja jopa repun. Mut vietiin portille asti, jossa minulle tarjottiin kahvia. Kaikki matkustajat menivät bussiin ja virkailija soitti paikalle kuskin, joka pyysi minua istumaan viereensä.

– Kun saavuimme lentokoneen luo, pyysi lentoemäntä mua kävelemään kanssaan lentokoneeseen. Mulla oli hiphop-kuteet päälläni ja muut matkustajat ajattelivat minun varmasti olevan paatunut rikollinen! Koneessa en saanut mennä paikalleni, vaan minut vietiin takariviin ja siellä istuneille annettiin toiset paikat. Kun oltiin jo ilmassa, pyysin olutta. Lentoemännät supisivat keskenään ja kirjoittivat sitten paperille: “Can you drink beer even if you are deaf?”, voiko kuurokin juoda olutta. Se oli viimeinen kerta kun tein tuollaisen kokeilun.

Signmark – Breaking The Rules -albumi parhaillaan myynnissä. Mukana tulevalla DVD:llä mm. Signmark Hong Kongissa -dokumentti.

Teksti: Mete Sasioglu
Kuva: Warner Music Finland