Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nelikymppinen Katja kaukomatkailee kolmen sukupolven voimin: “Vanhempani ovat maailman parasta matkaseuraa”

Lähtöselvitetty artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Katja Jankeri on matkailija, joka ei ole luopunut maailman näkemisestä kolmen lapsen syntymän jälkeen. Jankerin perhe matkustaa rohkeasti lasten kanssa pienelläkin budjetilla ja mukana matkalla ovat usein myös lasten isovanhemmat.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 01.02.2018
facebook   whatsapp

Kuka olet ja miten matkustat?

Olen Katja Jankeri, 40-vuotias kolmen lapsen äiti Helsingistä. Kirjoitan Lähtöselvitetty-matkablogia. Matkustan lähes aina perheeni kanssa, ja usein mukana ovat myös minun vanhempani, jotka ovat maailman parasta matkaseuraa.

Matkustamme muutaman kerran vuodessa, ja yksi matkoista on yleensä vähän pidempi kaukomatka. Matkustamme aina budjetilla, ja lasten kasvamisen sekä ahkeran matkustamisen myötä olemme uskaltautuneet tekemään myös vähän rohkeampia ratkaisuja. Hotellien sijaan suosimme joko asuntoja tai kotimajoitusta, ja mahdollisuuksien mukaan suosimme joukkoliikennettä.

Mikä on erikoisin paikka, missä olet yöpynyt?

Me emme ole yöpyneet missään todella erikoisissa paikoissa, mutta kieltämättä kaikenlaisia yllätyksiä on tullut vastaan. Kun reissaamme isolla porukalla ja matkabudjetti kuitenkin on hyvin rajallinen, tulee majoituksen suhteen tehtyä aina kompromisseja.

Meillä muistellaan edelleen neljän viikon Thaimaan-lomamme viimeistä yötä, jonka vietimme Phuketin kaupungissa. Olimme juuri ryskyttäneet parin tunnin lauttamatkan Krabilta, ja lapset olivat oksentaneet koko matkan.

Perillä meitä odotti pieni hotellihuone, jossa oli yksi kapea parisänky nelihenkistä perhettä varten. Sängyn lisäksi huoneesta löytyi vain lähes lattian rajassa oleva pöytä ja kapea ikkuna, jonka takaa paljastui tiiliseinä. Vessa toimi niin ja näin. Haimme alakerran kaupasta suolakeksejä ja purkkitonnikalaa, joita sitten söimme sen matalan pöydän ääressä.

Lapset muistelevat sitä edelleen kaiholla, vaikka meitä vanhempia tilanne ei naurata vieläkään.

Mikä on ollut erikoisin ruokakokemuksesi matkoilla?

Erikoisia ruokakokemuksia on paljon, ja monet niistä ovat olleet sitä negatiivisessa mielessä.

Kuitenkin ennen lapsia me pääsimme hienojen ruokakokemusten pariin Barcelonassa, kun saimme kämppäkavereiksemme oikeita kulinaristeja. Olimme vuosituhannen alussa Barcelonassa taidetoimikuntien hallinnoimassa asunnossa, jonka jakoivat aina kaksi seuruetta kerrallaan.

Meidän kanssamme samaan aikaan asuntoa jakamaan sattui legendaarisen lahtelaisen rock-kapakka Torven portsari Jarttu, joka osoittautui erittäin hyväksi ruoanlaittajaksi. Jarttu kävi hakemassa kauppahallista hyviä raaka-aineita, joista hän sitten loihti hienoja illallisia. Maistoimme esimerkiksi munuaisia ensimmäistä kertaa elämässämme. Jarttu myös mielellään maisteli Veteranoa, joten illat asunnon suurella parvekkeella venyivät usein pitkälle yöhön.

LähtöselvitettyLähtöselvitetty
Jankerin perhe on tottunut matkustamaan eri-ikäisten lasten kanssa kaukomailla. Kuvassa perhe Bangkokissa Suuren palatsin edustalla.

Mikä on ollut erikoisin matkasi?

Mieleenpainuvimman junamatkamme teimme Thaimaassa vuonna 2012. Lähdimme käymään Bangkokista päiväretkellä entisessä pääkaupungissa Ayutthayassa, mihin matkustimme hienosti ykkösluokassa, johon kuului myös ruokatarjoilu.

Junan kovilla puupenkeillä taittunut paluumatka jäi kuitenkin paremmin mieleen – ja se oli kaukana menomatkan mukavuuksista. Olimme vaeltaneet päivän tulikuumassa Ayutthayassa, jonka sivukaduilla väistelimme rottia, ja näimme lauttamatkalla rautatieasemalle muovisäkkiin sullotun kuolleen koiran lipumassa vieressä.

Paluumatkalla junan kaikki vaunut olivat samalla tavalla varusteltuja. Otimme ensimmäiset vapaat istumapaikat, jotka sattuivat olemaan munkin vieressä. Vasta kun tämä vaihtoi paikkaa viereisille penkeille, tajusin, että olisi kannattanut valita joku muu penkkirivi – oletan, että tuohon siirtymiseen saattoi vaikuttaa paitojemme hihattomuus.

Siinä sitten kuitenkin köröttelimme monta tuntia, ja aurinko alkoi laskea riisipeltojen ylle. Lähes kaikki muut tajusivat jäädä pois kyydistä kaupungin laitamilla, mistä olisi päässyt keskustaan kätevästi metrolla. Me kuitenkin jatkoimme loputtomalta tuntuman matkan keskustan läpi – seuranamme vain vartija ja hänen kiinniottamansa mies, joka yritti lahjoa vartijaa parhaansa mukaan. Myöhään illalla saavuimme Bangkokin Hua Lamphongille, jonka hälinä tuntui aivan eri maailmalta rauhalliseen, puupenkeillä varusteltuun junaan verrattuna.

Kuka on ollut jännittävin matkoillasi tapaama henkilö?

Lasten kanssa matkoilla tulee kohdattua erikoisia ja hauskoja tilanteita. Emme ole kohdanneet ketään varsinaisesti merkittäviä henkilöitä, mutta monia mieleenpainuvia ihmisiä, jotka usein huomioivat lapsia.

Mieleen on jäänyt erityisesti vanha mummo erään phuketilaisen apteekin naapurissa Thaimaassa. Hän katsoi perhettämme pitkään, kunnes tuli antamaan nuoremmalle lapselle suuren pehmolelun tonttulakki päässä. Lelu oli hyvin erikoinen, rumakin, mutta kannoin sitä tietenkin kiltisti rinkassani seuraavan kuukauden paikasta toiseen.

Myös Bangkok Airwaysin lentoemännät ovat jääneet positiivisella tavalla mieleen. Lentäessämme Ko Samuilta Chiang Maihin lentoemännät veivät silloin puolivuotiaan kuopuksen henkilökunnan tiloihin ja pitivät siellä lähes koko lennon ajan valokuvattavana ja siliteltävänä. Meillä oli harvinaisen leppoisa lento.

Mikä on erikoisin asia, mitä olet joutunut pakkaamaan matkoille?

Vuosien varrella ja lasten lisääntyessä olemme oppineet pakkaamaan tehokkaasti. Voimme matkustaa parikin viikkoa pelkillä käsimatkatavaroilla, mutta näin ei ole aina ollut.

Huvittavin muistomme on Norjasta, Hurtigrutenin risteilyltä. Silloin yksivuotias esikoisemme oli allerginen monelle asialle, minkä vuoksi meillä oli mukana matkalaukun täydeltä kauramaitoa, perusvoiteita ja antihistamiini-nestettä. Niiden lisäksi laukun täytteenä oli meidän viinitonkkamme ja viskipullomme, sillä norjalaisen laivan hintataso kauhistutti jo valmiiksi.

Noiden perustarpeiden lisäksi laukkuun ei oikeastaan muuta mahtunutkaan, vaan vaatteet kulkivat toisessa laukussa, joten en ihmettelekään, että norjalaiset tulliviranomaiset olivat tutkineet laukkumme aika perusteellisesti. Kaikki tarpeet kuitenkin pääsivät mukanamme laivalle. Antihistamiinia emme kuitenkaan tarvinneet, koska laivayhtiö oli huolehtinut allergiselle lapselle todella tarkasti oman ruokavalion.

>> Lue lisää Katjan perheen seikkailuista Lähtöselvitetty-blogista!

Koonnut: Leena-Mari Laukkanen
Kuvat: Katja Jankerin kotialbumi

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.