hero taustakuva

Maailmanmatkaaja muutti Lontoosta Kuopioon – Mungolife-blogin Anna matkustaa tunteella

Anna Vanhanen artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Mungolife-blogia kirjoittava Anna Vanhanen on intohimoinen matkailija, joka matkustaa mieluiten muissa kuin perinteisissä turistikohteissa ja valmistautuu tulevaan matkaan tavallisesti vasta lentokoneessa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.09.2015
facebook   whatsapp

Matkustelu opettaa paljon myös omasta itsestä

Perinteinen oppi, jonka mukaan tulee lähteä kauas nähdäkseen lähelle, pitää Mungolife-blogin Anna Vanhasen kohdalla hyvin paikkansa. Matkat ovat opettaneet häntä katsomaan uusin silmin paitsi uusia matkakohteita, myös tuttua kotimaata.

– Ulkomailla oppii enemmän itsestään kuin siitä paikasta jossa on. Asuessani Australiassa huomasin aloittavani ison osan lauseistani kertomalla, kuinka asiat Suomessa tehdään, Vanhanen sanoo.

Paljon matkustellut Vanhanen on asunut elämänsä aikana Suomessa ja Australiassa, mutta myös Isossa-Britanniassa. Sen lisäksi hän on vieraillut noin neljässäkymmenessä maassa. Tiivis matkustustahti on saanut Vanhasen oivaltamaan monia asioita myös hänestä itsestään.

– Olen huomannut pystyväni luomaan kodin itselleni missä vain, ja että maailma on yllättävän samanlainen kaikkialla, kertoo Lontoon-vuosien jälkeen Kuopioon kotiutunut bloggaaja.

Ensimmäistä kertaa yksin matkalle jo 13-vuotiaana

Matkustelu on ollut Anna Vanhasen elämässä lapsesta lähtien. Uzbekistanissa syntynyt ja sieltä Suomeen Venäjän ja Unkarin kautta muuttanut Vanhanen sai kiinnostuksen uusiin kohteisiin jo pienenä.

– Lapsuuden lempimuistoja ovat olleet serkkujen ja tätien kanssa tehdyt retket ympäri Suomea. Myöhemmin menimme vanhempien kanssa ympäri Eurooppaa autolla ja 13-vuotiaana kävin ensimmäisen kerran yksin jossain, kun matkustin äitini ystävän luokse Lontooseen. Siitä se sitten lähti, into matkustaa ja mennä, kertoo Vanhanen.

Vaikka Anna Vanhasen matkailutahti on ollut hyvin kiivasta viime vuodet, on harvoin paikoillaan pysyvän naisen jatkuva matkustaminen puheenaihe yhä myös perheen kanssa.

– Suurin osa lähipiiristäni taitaa olla aika tottuneita siihen, että olen jatkuvasti menossa. Äiti ei niin tykkää, sillä hän pelkää kovasti lento-onnettomuuksia sun muita ikäviä asioita joita reissussa voi sattua, mutta on hänkin jo aika sujut sen kanssa, että tytär menee aina kun vaan voi.

Ja Vanhanen todellakin menee. Jo yksistään tämän vuoden aikana hänelle on kertynyt yhdeksän ulkomaankohdetta: Australia, Singapore, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Ruotsi, Iso-Britannia, Turkki, Viro ja Venäjä. Tämän vuoden puolella hän matkustaa vielä Arabiemiraatteihin, ja ensi vuodelle on suunnitteilla jo matka Kreikkaan.

Mungolife
Australiassa sijaitseva Perth sai Anna Vanhasen ihastumaan nopeasti.

Vaikka useimmat matkustavat maailmalla uusien kokemusten perässä, vetää Vanhasta maailmalle tunne.

– Reissaamisessa parasta on se fiilis, joka joissakin paikoissa tulee. Mä rakastan tätä paikkaa -tunne saattaa iskeä heti ensitunneilla. Kroatia valloitti minut niin, samaten Perth. Joissakin paikoissa välillä tuntuu siltä, että sinne kuuluu, kuvailee Vanhanen.

Lontoo on ikisuosikki

Monet kaupungit ovat saaneet Anna Vanhasen rakastumaan. Suosikkeihin kuuluu esimerkiksi entinen kotikaupunki Lontoo, missä Vanhanen ehti asua noin kolme vuotta.

– Suosikkikohteeni on ikuisesti Lontoo, mutta rakastan valtavasti myös Perthiä ja Kroatiaa. Kroatiassa haluaisin käydä vaikka joka vuosi, se on niin ihana paikka, Vanhanen listaa.

Kroatia hurmasi Vanhasen tunnelmallaan, jonka vuoksi maa tuntui heti omalta. Balilla hän taas koki mitä hauskimpia seikkailuja ja Malediiveilla uintikokemus Intian valtameressä jättiläiskilpikonnien kanssa oli vailla vertaansa.

Vaikka useimmat matkakohteet ovat tuoneet Vanhaselle positiivisia kokemuksia, tiiviissä reissutahdissa ei voi välttyä pettymyksiltä.

– Vietnamista en pitänyt ollenkaan, joku siinä vaan oli. Liian likaista, äänekästä eikä mikään siellä viehättänyt. Myös Honolulu oli pettymys, odotin jotakin kauniimpaa ja luonnollisempaa, mutta koin Honolulun liian turistirysäksi, jonka ruokatarjonta oli amerikkalaisen maun pikaruokaa. Muutenkin paikka oli vähän liian jenkkituristimainen makuuni.

Muitakin kohteita kuin Kanaria

Matkailusta haaveileville Anna Vanhasella on yksinkertainen neuvo.

– Älä haaveile, vaan mene! Vaarallisinta on sitten kun -asenne. Kun mitä? Ei ikinä ole parempaa hetkeä lähteä kuin nyt. Mieli auki, niin pääsee kokemaan paikat aidosti. Ei kannata ajatella, että joku paikka on aivan mieletön, ja nostaa sitä hirveän korkealle ajatuksissa, muuten voi helposti pettyä. Avoimin mielin matkustavalle ovet maailmalle ovat aina avoinna, Vanhanen neuvoo.

Mungolife
Elämä Australiassa toi eteen lukuisia unohtumattomia kokemuksia.

Matkakohteet Vanhanen valitsee samalla periaatteella kuin matkustaakin: tunne edellä. Toki myös budjetti vaikuttaa matkakohteen valintaan, mutta lopullinen päätös syntyy ensisijaisesti sen perusteella, mihin Vanhanen haluaa seuraavana matkustaa.

– Minulla on jostain syystä myös vähän sellainen asenne, etten ole koskaan halunnut mennä Kanarialle. Aina harmittaa, kun suomalaiset käyvät kärjistetysti vain Kanarialla ja Thaimaassa. Maailmalla on niin mahtavia kohteita, joissa voisi käydä ja kokea, nähdä ja oppia! En itsekään välttämättä ihan niissä kaikista hämmentävimmissä kohteissa ole käynyt, vaan itsekin käyn aika turistien suosimilla alueilla, mutta edes vähän laajennettu matkailukokemus tekisi varmasti kaikille hyvää, Vanhanen sanoo.

– Eräs ystäväni on käynyt kohta lähes kaikissa Afrikan maissa, eri heimoalueilla ja mitä omituisimmissa paikoissa. Olen hänelle aika kateellinen, nimittäin hän on varmasti saanut ihan mielettömiä kokemuksia reissuiltaan.

Matkaillessa sattuu ja tapahtuu aina, niin myös Vanhaselle. Lukuisien matkojensa aikana hän on kokenut monenlaista, mutta päällimmäiseksi mieleen on jäänyt kohtaaminen epämääräisen eläinmaailman edustajan kanssa Laosissa.

– Olimme matkalla Vang Viengistä Vientianeen, kun pakussamme oli jonkinlainen rotta. Ykskaks kesken matkan automme takapenkin alta sukelsi näkyviin ihan hirvittävän kokoinen eläin, joka oli joku paikallinen rotan ja murmelin sekoitus. Eläin laukkasi ympäri autoa ja kaikki naiset vain kiljuivat melko hysteerisesti, Vanhanen muistelee.

Tien päälle minimivalmistautumisella

Anna Vanhanen ei juuri matkojaan suunnittele.

– En oikeastaan valmistaudu reissuihin. Selaan lentolippuja harva se päivä ja välillä löytyy mielettömiä aleja. Liput ostettuani en yleensä edes pahemmin ajattele matkaa kuin vasta paria päivää ennen, kun yritän tehokkaasti saada pakattua kaiken mukaan. Vihaan pakkaamista, ja se onkin matkustamisen ainoa varjopuoli. Välttelen siis pakkaamista viimeiseen asti, heitän kamat kasaan edellisiltana ja toivon parasta. Alan miettiä reissua oikeastaan vasta lentokoneen penkissä.

– Tämä johtuu osittain varmaan hirvittävästä tahdista, jolla olen mennyt viime vuodet. Nyt kun olen taas päivätöissä ja normaalissa elämän rutiinissa niin voi olla, että matkoilla on suurempi merkitys ja niitä fiilistelee etukäteenkin paljon pidempään, Vanhanen arvioi.

Mungolife
Kroatia on bloggaajan suosikkikohde.

Muutto Lontoosta Kuopioon on tuonut bloggaajan elämään suurta kontrastia, sillä asuinpaikan muutos hektisestä suurkaupungista rentoon savolaiskaupunkiin on muuttanut elämäntyyliä aiempaa rennommaksi. Uudesta kotikaupungistaan Vanhasella on vain hyvää sanottavaa.

– Elämä on tuntunut ihan kivalta, ihanan rauhalliselta. On ollut kulttuurishokkia, mutta lähinnä sellaista positiivista. Paljon savolaisilla ehdittiin pelottelemaan ennen kuin muutimme tänne, mutta nämähän ovat oikein mukavia. Elämä tuntuu tosi rauhalliselta, sillä lailla hyvällä tavalla ja ehtii ihan eri tavalla pysähtymään ja ottamaan itselleen aikaa, Anna Vanhanen sanoo.

>> Lue lisää Anna Vanhasen Mungolife-blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Anna Vanhanen

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.