Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Loiri luottaa Lapin taikaan

artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loiri rakastaa kiireetöntä Lappia.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 18.06.2010
facebook   whatsapp

Kunniavieraana elokuvajuhlilla

Tänä vuonna Loiri on yksi Sodankylän elokuvajuhlien kunniavieraista ja esittelee katsojille muun muassa elokuvansa Uuno Epsanjassa ja Pojat, jossa hän teki ensiesiintymisensä.

Viime vuosina Loiri on hidastanut tahtiaan osittain terveydellisistä syistä ja keskittyy nyt nauttimaan elämästä. Hänellä on Intiassa uusioperhe, jonka luona hän viettää aikaa talvisin. Myös mökki Inarissa vaatii remontointia, joskaan kunto ei nyt siihen riitä.

Syksyllä levy ja dokumentti

Vesa-Matti Loirilta on vuosia kyselty elämänkertaa. Sille hän sanoo edelleen ei, mutta ihmisten iloksi syksyllä on luvassa koko uran kattava dokumenttielokuva.

Kysyttäessä Loirilta mitä Lappi hänelle merkitsee, ei hänen tarvitse miettiä pitkään.

– Mielettömästi. Luonnossa samoaminen, kalastaminen ja oleminen on hienoa. Rakastan Lappia. Jo Rovaniemellä huomaa sen ettei ihmisillä ole niin kiire kuin etelässä. Inarissa aion takuulla viettää ainakin pari viikkoa tuossa elokuun alussa.

Lapin Shamaani

Leppoisasta elämästä Loirin on luovuttava syksyllä, jolloin luvassa on vilskettä ja kilometrivilinää auton mittarissa. Loirista kertova, Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva saa ensi-iltansa syyskuussa, elokuussa tehdään levyä ja loppusyksystä keikkaillaan. Omassa esiintymisessään Loiri kokee olevan aina läsnä tiettyä mystiikkaa.

– Kutsun tapaani esiintyä shamanismiksi. Otan yleisön haltuun mutten hypnotisoi. Keikoilla haluan, että katsomokin on valaistu, vaikka valaisijat eivät siitä pidä. Kunniotan työtäni. Jos yllätän itseni katsomasta kelloa ja miettimästä millaisen pihvin tilaan illalla, koen ettei mulla ole oikeutta tehdä tätä hommaa.

Nuorempana kovana urheilijana kunnostautunut ja kolmea vesipallon SM-mestaruutta hallussaan pitävä Loiri seuraa edelleen urheilua intohimoisesti. Sodankylän festivaalivierailu on tuonut väkisin taukoa MM-jalkapallon seuraamiseen, mutta voittajasta on jo aavistus.

– Kyllä se on… Argentiina, toteaa Loiri hetken mietittyään.

Teksti: Mete Sasioglu
Kuva: Pilvi Keto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.