hero taustakuva

Kaikki irti kotimatkasta: 4,5 kuukautta Sydneystä Suomeen

Alex Aalto artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Matkabloggaaja Otto Lilja päätti palata Australiasta Suomeen mutkan kautta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 17.09.2014
facebook   whatsapp

Australiaan hetken mielijohteesta

Vuonna 2013 eräänä kylmänä ja harmaana päivänä Otto Lilja sai puhelun. Soittaja oli Alex Aalto, joka oli saanut ajatuksen muuttaa Australiaan tekemään töitä.

– Alex kysyi että lähdetäänkö, ja minä vastasin sen enempää miettimättä myöntävästi. Ja niin me lähdimme, muistelee Lilja.

Lilja ja Aalto asuivat Sydneyssä kymmenen kuukautta. Vaikka kaksikko eli valtaosan ajasta australialaista arkea, ehtivät he matkustaa maan itärannikolla yhden road tripin verran. Tällä hetkellä he kiertävät Aasiaa ja välittävät kuulumisiaan kotimaahan Otto Izakaya Express -matkablogin kautta.

– Road tripin jälkeen koimme, että tämä maa on nyt nähty ja koettu ja haluamme jotain muuta. Päätimme ryhtyä tuumasta toimeen ja olemme nyt tässä. Lähdimme Australiasta noin kuusi viikkoa sitten ja nyt reissua on jäljellä 12 viikkoa ennen Suomeen paluuta, kertoo Otto Lilja Hongkongista käsin.

Neljän ja puolen kuukauden kotimatka

Otto Lilja ja Alex Aalto ovat parhaillaan kotimatkalla, muuttamassa Australiasta takaisin Suomeen. Sydneystä lentää Helsinkiin noin vuorokaudessa, mutta miehet päättivät palata kotiin mutkan kautta.

– Syy, miksi lähdimme Australiaan alun perin oli se, että olimme yksinkertaisesti todella kyllästyneitä Suomeen, tai enemmänkin ympärillämme olleeseen pysähtyneeseen ilmapiiriin. Lähdimme Australiaan, mikä oli kaikin puolin huikeaa niin elämänlaadun kuin oman henkisen hyvinvoinnin kannalta. Ajattelimme, että koska kerta tänne saakka olemme tulleet, olisi suorastaan idioottimaista vain lentää suoraan takaisin Suomeen.

Otto Lilja
Otto Lilja vieraili Indonesiassa ja yllättyi positiivisesti vierailtuaan Balilla.

Aasia valikoitui lopulta matkakohteeksi käytännöllisistä syistä, sillä maanosa sijaitsi kätevästi kotimatkan varrella. Lisäksi kohde on kiehtonut Liljaa pitkään, ja ennen matkaa hän janosikin kulttuurieroja ja eksotiikkaa, mitä länsimaisesta kulttuurista on hankala löytää. Idea Aasian-matkasta kypsyi pitkään, kunnes aika oli oikea sen toteuttamiselle.

– Viime kevääseen saakka oli epävarmaa, jäämmekö Australiaan vielä toiseksi vuodeksi vai lähdemmekö kohti uusia seikkailuja. Kuukauden road tripin jälkeen päätimme, että oli aika mennä eteenpäin. Australiassa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on maantieteellisesti liian kaukana Euroopasta.

18 viikkoa ja 11 maata

Otto Lilja ja Alex Aalto ovat olleet matkalla kuusi viikkoa, ja Aasian-seikkailu on vasta alussa. Toistaiseksi takana ovat Indonesia, Japani, Kiina ja Singapore, edessä vielä Vietnam, Kambodža, Laos, Thaimaa, Intia, Nepal ja Qatar. 18 viikon mittaiseen matkaan mahtuu 11 maata, mutta kova matkustustahti ei miehiä mietitytä.

– Reittimme muuttui pariin otteeseen suunnitteluvaiheessa: jotain tuli lisää ja jotain lähti pois. On hyvä jättää jotain seuraavaan kertaan. Olimme alusta saakka kunnianhimoisia reittimme suhteen ja olemme pysyneet alkuperäisessä suunnitelmassa melko hyvin.

Lilja ja Aalto muuttivat Australiaan nopealla tahdilla ja ilman suuria suunnitelmia. Osaksi siitä syystä neljän ja puolen kuukauden mittaista Aasian-matkaa on päinvastaisesti valmisteltu huolella.

– Varasimme ennen matkaa etukäteen melkein kaikki lennot, samoin kuin kalliiden kohteiden majoitukset, jotta reitin varrelle ei tulisi kalliita yllätyksiä. Etsin myös ennen matkaa paljon tietoa kohdemaiden kulttuurista, kielestä ja historiasta. Lisäksi hankimme etukäteen kaikki matkan aikana tarvittavat välineet. Ensi kerralla pyrin tekemään kaiken vielä enemmän ajoissa enkä jätä viime tippaan, sillä esimerkiksi viisumien ja rokotusten kanssa tuli osaksi tällä kertaa kiire, sanoo Lilja.

Otto Lilja
Liljan matkailufilosofiaan kuuluu itsestä oppiminen ja paikallisen kulttuurin kunnioittaminen.

Toistaiseksi kaksikon matka on edennyt yli odotusten, ja mittavasta etukäteisvalmistelusta on ollut selvästi hyötyä.

– En voi sanoa, että olisimme kokeneet mitään suuria vastoinkäymisiä, sillä kaikki mutkat matkassa ovat olleet lähinnä huvittavia tapahtumia. Olen melko optimistinen, enkä hätkähdä kovin pienestä. Lisäksi olen pyrkinyt varautumaan aivan kaikkeen. Siitä on ollut apua.

Vapautta ja vanhoja tuttuja

Toistaiseksi matkalla on Liljan mukaan parasta on ollut omista ennakkoluuloista eroon pääseminen, luonto, uusien kulttuurien kohtaaminen ja ennen kaikkea kurkistaminen paikallisten sielunelämään.

– Toisena tulee vapaus. Suomessa elämä oli kärjistettynä suorittamista ja jatkuvaa pakkopullaa maanantaista perjantaihin. Se rasitti minua eniten.

Vaikka kaksikko on ollut matkalla vasta kuusi viikkoa, ovat he sinä aikana ehtineet saada uusia ystäviä, nähdä vanhoja tuttavuuksia ja kokea runsaasti ikimuistoisia asioita.

– On ollut hauska huomata kuinka pieni paikka maapallo on. Esimerkiksi Singaporessa törmäsimme kadulla ihan sattumalta ensimmäiseen Sydneyn-kämppikseemme, jota emme olleet nähneet vuoteen. Kohtaaminen tuli yllätyksenä, mutta se oli hauskaa. Singapore tuntuu muutenkin olevan yleinen risteyspaikka monelle, sillä näimme siellä sattumalta myös Indonesiassa tapaamiamme ihmisiä.

Otto Lilja
Miehet tapasivat Singaporessa tuttuja kahteen otteeseen.

– Yksi hauskimmista tilanteista oli, kun sattumalta eksyimme Tokiossa paikalliseen elokuva-aiheiseen keskusteluohjelmaan ja pääsimme haastateltaviksi, Lilja naurahtaa.

Matkailu kasvattaa ja opettaa

Jokaisella matkailijalla on oma matkailufilosofiansa, ja Liljalla niitä riittää useita.

– Joku saattaa ajatella, että reissaaminen on lorvailua, laiskottelua ja pakoilua arjesta. Näin asian voi pikkumielisesti ajatella, mutta totuus on ainakin itselleni täysin toinen. Minulle reissaaminen on henkistä kasvua, työtä ja jatkuvaa oppimista.

– Olen kasvanut henkisesti käsittämättömän paljon, ja reissaaminen onkin minulle sijoitus omaan hyvinvointiin, mikä maksaa itse itsensä takaisin muussa elämässä ja auttaa etenkin arjessa selviytymisessä. En malta odottaa, miten pääsen tavallisessa elämässä hyödyntämään oppimiani asioita ja uusia taitoja.

Tutustu kohteen historiaan ja kulttuuriin

Otto Lilja pyrkii matkaillessaan hyädyntämään niitä luonteenpiirteitä, mitkä hän kokee omiksi hyviksi puolikseen myös arkielämässä. Sen lisäksi hän osoittaa aitoa kiinnostusta paikallista kulttuuria kohtaan.

– Kerään aina etukäteen mahdollisimman paljon tietoa maiden kulttuurista, tavoista, historiasta ja tämän hetken yhteiskunnallisesta tilanteesta. Näin ollen tiedän missä mennään ja miten tulee mahdollisesti käyttäytyä eri tilanteissa. Yleinen kunnioitus kaikkia kohtaan ja avoin mieli vievät pitkälle.

Otto Lilja ja Alex Aalto
Otto Lilja ja Alex Aalto yhteiskuvassa.

Samanlaisesta matkasta haaveileville Liljalla on neuvoja loputtomiin. Tärkeimpänä hän pitää päätöksen tekemistä, sillä sen jälkeen on helppo vain alkaa tehdä asioita, jotka mahdollistavat unelmien matkan.

– Opettele luopumaan omaisuudestasi. Tällä hetkellä omaisuuteni asuu rinkassani ja arkilaukussani eikä Suomessa ole odottamassa mitään. Se tuntuu hyvältä. Ota myös asioista selvää ja kuuntele kokeneiden neuvoja. Muista myös että se elämä, mitä me elämme Suomessa, on täysin etuoikeutettua, eivätkä asiat ole yhtä hyvin muualla.

Miesten matka kestää tällä erää joulukuuhun saakka, jonka jälkeen he palaavat pitkästä aikaa Suomeen. Sitä ennen edessä on kuitenkin vielä useita mielenkiintoisia matkakohteita ja monia ikimuistoisia seikkailuja. Lilja ei mieti vielä kotimatkaa, vaan keskittyy tuleviin elämyksiin.

– Etenkin Intiaa ja Nepalia odotan kuin kuuta nousevaa, koska se on todellinen hyppy tuntemattomaan!

>> Seuraa Otto Liljan seikkailua Otto Izakaya Express -blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Alex Aalto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mielenkiintoita lukea juttujasi. Hyvää loppumatkaa. Palaat kotiin paljon maailmaa nähneenä ja kokeneena.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.