hero taustakuva

Elena Leeve ja New York – näyttelijä Isossa Omenassa

artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Rantapallon matkahaastattelussa näyttelijä Elena Leeve.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.07.2011
facebook   whatsapp

Ensikertalainen Isossa Omenassa

Vastikään Kansallisteatterin Valpurinyö-näytelmässä nähty Elena Leeve vieraili keväällä ensimmäistä kertaa New Yorkissa.

– Hyvä ystäväni asuu New Yorkissa ja lähdin häntä tapaamaan kaupungin lisäksi. Olin myös pantannut New Yorkissa käyntiä mielestäni jo aivan liian kauan. Oli siis korkea aika, Leeve kertoo.

Kaupunki oli Leevelle entuudestaan tuttu elokuvien kautta.

– Se mikä todella olikin hassua, että elokuvien pohjalta New Yorkissa oli outoa tuttuutta ja ”olen ollut täällä aiemminkin”-fiilistä.
Kevättalveen osunut matka ei ollut parhainta sesonkiaikaa. Coney Islandin huvipuistoalueella hän huomasi olevansa lähes ainoa vierailija.

– Friikkisirkuksessa oli kauden ensimmäinen show ja vain muutama sadetakkinen oli kerääntynyt lisäksemme katsomoon. Aallokkoinen meri ja autio hiekkaranta korostivat vielä off season -tunnelmaa ja tekivät retkestä unenomaisen, Leeve muistelee.

– Maistoin myös ystäväni ostamia sammakonkoipia. Mieleenpainuvaa hyvässä ja huonossa.

Perinteistä teatteritarjontaa New Yorkissa

Näyttelijää maailman viihdealan keskus kiinnosti tietysti myös ammatillisessä mielessä.

– Kävin katsomassa kaksi keskenään erilaista esitystä. Toinen, Good People, pyöri off-Broadwaylla ja toinen, Intelligent Homosexual, taas Public Theaterissa, Leeve selittää.

– Esityksiä yhdisti kuitenkin hyvin perinteinen kerrontatapa ja näyttämölliset ratkaisut muistuttivat välillä realistisuudessaan elokuvaa. Näyttelijät eivät myöskään jakaneet repliikkejään suoraan yleisölle. Hyvin perinteistä siis verrattuna esimerkiksi Berliinin teatteritarjontaan. Toki varmasti kokeilevaa teatteria on New Yorkissa myös, mutta siitä jäimme paitsi.

Matkalta inspiraatiota leffantekoon

Ison Omenan filmaattinen ilmapiiri inspiroi Leeveä tekemään spontaantisti oman elokuvan.

– Samassa matkaseurueessa oli niin käsikirjoittajia, ohjaajia kuin näyttelijöitäkin. Muutaman cosmopolitanin jälkeen kuvasimme lyhytelokuvan nimeltä Bleecker Street. Siinä oli kontaktia ja suuria tunteita kerrakseen, Leeve kuvailee.

– Tosin se taitaa jäädä ikuisesti pöytälaatikkoon ja hyväksi matkamuistoksi. Drinkit ja New York tekivät meistä kaikista näkemyksellisiä taiteilijoita, joilla vain taivas on rajana.

Pilvissä leijunnan jälkeen Leeve palasi Suomeen, jossa teatterityöt jatkuivat.

– Olin juhannukseen asti harjoituksissa, mutta nyt pidän noin kolmen viikon loman. Ystäväni on houkutellut minua kanssaan Berliiniin ja taidan vastata kutsuun myöntävästi. Toki myös Helsinki heinäkuussa on mielestäni yksi maailman ihanimmista asioista.

Teksti: Mete Sasioglu
Kuva: Elena Leeven arkisto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.