hero taustakuva

Ei paluuta Suomeen: matkabloggaaja muutti Lontoosta Taipeihin

London and Beyond / Leena-Mari Laukkanen artikkelin kuva
Matkakokemuksia
London and Beyond -blogia kirjoittava Leena-Mari Laukkanen muutti Taipeihin opiskelemaan mandariinikiinaa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.10.2014
facebook   whatsapp

Paikallinen opiskelutahti yllätti

Matkabloggaaja Leena-Mari Laukkanen asuu tällä hetkellä Taipeissa ja opiskelee siellä mandariinikiinaa paikallisessa yliopistossa. Taipeihin hän muutti Lontoosta elokuussa 2014.

– Odotukseni Taipeita kohtaan olivat aika selkeät: halusin oppia mandariinikiinaa. Tulin tänne hakemaan kielitaitoa, ja sen toivon saavani. Toki täydellisyyteen en tässä asiassa pyri, sillä mandariinikiina ei ole se helpoin kieli opetella. Haluaisin kuitenkin osata keskustella ihmisten kanssa normaaleista asioista sekä osata hieman merkkejä kun täältä maaliskuussa lähden. Se on realistinen tavoite tällä hetkellä, sillä tahti yliopistolla on hurja.

Laukkanen on asunut ulkomailla jo vuodesta 2007 lähtien, jolloin hän muutti opintojen perässä Skotlantiin. Sieltä hän palasi hetkeksi Suomeen, mutta muutti nopeasti takaisin Iso-Britanniaan, tällä kertaa suorittamaan maisterin tutkintoa lontoolaiseen yliopistoon. Siitä syystä myös ajatus opiskelusta Taipeissa tuntui luontevalta.

– Maisterin tutkintoni on Aasian-kaupan alalta, ja oli luonnollista että oppisin kieltä tukeakseni tutkintoani.

London and Beyond
Laukkasen tavoitteena on kieliopintojen päättyessä osata kiinalaisia kirjoitusmerkkejä.

Koska Laukkanen pitää ulkomailla asumisesta ja on tottunut kulttuurieroihin, myös kotiutuminen Taipeihin sujui ongelmitta.

– Toistaiseksi kaikki on sujunut paremmin kuin hyvin, eli vastoinkäymisiä ei ole juuri ollut. Taipei on ollut sellainen kaupunki kuin odotinkin, sillä olen käynyt täällä aikaisemmin ja tiesin suunnilleen, mitä odottaa. Opiskelutahti on ollut nopeampaa ja rankempaa kuin alun perin ajattelin, sillä aasialainen tahti on paljon eurooppalaista rankempaa. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä opiskelemaanhan tänne on tultu.

Matkustamalla uusia kokemuksia

Leena-Mari Laukkanen on asunut ulkomailla jo seitsemän vuotta, eikä muutto Lontoosta Taipeihin enää herättänyt suuria tunteita naisen lähipiirissä.

– He ovat tottuneet siihen, että olen ulkomailla ja paljon menossa. Suurin osa on suhtautunut hyvin kannustavasti ja toivottanut tsemppiä matkaan. Tietysti Lontoo on ollut aika lähellä Suomea, ja tämä onkin ensimmäinen kerta, kun asun paljon kauempana. Siitä äiti ei ollut kovin innoissaan, Laukkanen sanoo.

Ulkomaille muuttamisen ja siellä asumisen myötä Laukkanen toteuttaa unelmiaan. Hän myös matkailee runsaasti, ja uudet kokemukset vievät häntä uusiin kohteisiin.

– Haluan nähdä maailmaa ja ymmärtää sitä kautta paremmin erilaisia ihmisiä ja heidän taustojaan. Maailmassa on niin paljon upeita paikkoja, joita haluan nähdä muualtakin kuin vain kuvista. Toki on myös niitä paikkoja, jotka eivät ole niin upeita tai ovat jopa surullisia, mutta nekin kuuluu mielestäni nähdä. Ei matkailu ole aina vain positiivisten asioiden kautta elämistä.

London and Beyond
Taipeissa Laukkanen on pitänyt erityisesti ruoasta.

– Parasta ovat matkoillani tapaamat ihmiset sekä pienet asiat. Parasta voi olla täydellisen pizzan löytäminen pienestä italialaiskylästä, auringonlasku tai vaikkapa hyvä keskustelu hostellissa tavatun kanssamatkaajan kanssa. Reissaamisessa on monia parhaita asioita, ja ne ovat usein pieniä hetkiä, Laukkanen jatkaa.

Oppia muilta matkailijoilta

Matkoillaan Leena-Mari Laukkanen on tutustunut uusiin ihmisiin ja oppinut heiltä monia asioita. Erityisen hyvin hän muistaa uusiseelantilaisen pariskunnan, jonka hän tapasi hostellissa Venetsiassa.

– Oli syyskuinen ilta, ja istuimme kanaalin laidalla nauttimassa viiniä yhdessä. Kuuntelin heidän tarinaansa, ja se teki minuun vaikutuksen: he olivat jättäneet hyvät työnsä kotimaassaan sen vuoksi, että pääsevät matkustamaan ja näkemään maailmaa, näin vuodeksi ensi alkuun. Venetsia oli heidän ensimmäinen etappinsa, ja he olivat täynnä intoa. He olivat sitä mieltä, että maailmaa pitää nähdä kun siihen on mahdollisuus, eikä miettiä myöhemmin miksi ei lähtenyt.

Myös aamu keskellä Mongolian maaseutua on painunut matkailijan mieleen.

– Heräsin muutama vuosi takaperin jurtasta keskellä Mongolian maaseutua, välietapilla matkalla Moskovasta Pekingiin. Se oli hetki, jonka muistan varmasti aina. Aurinko nousi vuorten takaa, oli aikainen aamu ja usva hallitsi maisemaa – tuo upea näky jäi mieleeni. Olin paikassa, jonne olin aina halunnut matkustaa, yksin aamun valjetessa ihmettelemässä upeaa maailmaa ympärilläni. Keitin itselleni kupin teetä ja odotin, että kaverit heräsivät.

Arvostus Suomea kohtaan kasvanut

Seitsemän ulkomailla asutun vuoden aikana Laukkasen suhtautuminen Suomeen on muuttunut. Siihen vaikuttaa myös matkustaminen, sillä reissujensa aikana Leena-Mari Laukkanen on oppinut arvostamaan Suomea ja erityisesti suomalaista passia.

– Ulkomailla asuminen vaikuttaa toki jokaiseen, joka muuttaa pysyvästi pois kotimaastaan. Uskon, että reissaaminen ja maailman näkeminen avartavat valtavasti maailmankatsomusta ja suhtautumista asioihin. Pienet asiat harvoin hetkauttavat sen enempää, ja matkojeni myötä olen ymmärtänyt, miten onnekas olen monessa asiassa. Esimerkiksi Suomen passi on maailmalla todella kovaa valuuttaa.

London and Beyond
Taipein katukuva on hyvin erilainen Laukkasen kotikaupunkiin Kuopioon verrattuna.

– Olen myös saanut itseni näkemään Suomen hyvät puolet paremmin asuessani ulkomailla. Lähdin Suomesta alun perin opiskelemaan ulkomaille, ja lähtöpäätöksen takana oli halu nähdä muuta, mutta myös silloinen kyllästyminen Suomeen. Muutan tuskin takaisin kotimaahan, mutta olen oppinut arvostamaan Suomea ihan eri lailla, Leena-Mari Laukkanen sanoo.

Hankaluuksia viisumin kanssa

Leena-Mari Laukkanen opiskelee Taipeissa mandariinikiinaa kahdeksan kuukauden ajan. Perille päästyään hän on viihtynyt, mutta muutto ja sen valmistelu eivät sujuneet täysin ongelmitta.

– Myönnän, että valmistautuminen Taipeita varten jäi puolitiehen. Hieman ennen tänne tuloa minulla oli samanaikaisesti meneillään muutto Lontoossa sekä viisumiasioiden hoitaminen Suomessa. Koska viisumi piti hankkia nimenomaan Suomesta, oli se hieman hankalaa, sillä asuin vielä Lontoossa. Olisin siis voinut valmistautua paremmin, jos aikaa olisi ollut. Mutta toisaalta, täällä sitä ollaan eikä mitään olennaista jäänyt puuttumaan!

Laukkanen on viihtynyt Taipeissa mainiosti. Kotiutumisesta teki helppoa erityisesti paikallisten ystävällisyys.

– Taipeissa parasta on ehdottomasti paikalliset ihmiset. He ovat äärettömän avuliaita, kohteliaita sekä mukavia.

Matkailua tai ulkomaille muuttoa Laukkanen ei kadu, vaan rohkaisee kaikkia kokeilemaan matkustamista.

– Lähde ulkomaille mikäli se sinua yhtään kiinnostaa. Lähde, koe, näe ja elä arkea muualla. Se on palkitsevaa, opettavaista ja avartaa kummasti maailmankatsomusta. Vaikka tulisi ongelmia ja vastoinkäymisiä, ne unohtuvat usein ajan kanssa ja niille voi myös hymyillä jälkikäteen. Rohkeasti vain matkaan!

>> Lue Leena-Mari Laukkasen London and Beyond -blogia!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Leena-Mari Laukkanen / London And Beyond

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.