hero taustakuva

Matkalukemista pukinkonttiin – viisi kirjaa reissaajalle

artikkelin kuva
Matkakirjat
Joulunpyhät sujuvat leppoisimmin hyvän kirjan seurassa. Matkakuumeesta kärsiville voi piilottaa lahjapakettiin vaikka matkaoppaan, eksoottisten herkkujen ruokakirjan tai uusiin maisemiin vievän romaanin.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

Madventures näyttää mallia maailman tavoista

Maailmalla reissatessa herää usein kysymyksiä: mikä on tuo paikallisten omituinen tapa? Miksi länsimainen käsimerkki saa uuden tuttavuuden hiiltymään? Mistä ei ehdottomasti kannata puhua Lähi-idässä tai Aasiassa?

Madventures-duon Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat koonneet matkailijan etikettioppaan, joka pitää sisällään kaikkea eleistä ja arvoista tabuihin ja pukeutumiskoodiin. Opus kattaa koko maailman kotoisasta Euroopasta lähtien.

Kirja sopii niin reissuelämän vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin maailmanmatkaajille. Humoristinen ja rennolla kielellä kirjoitettu opas on hauska lahjaidea esimerkiksi välivuotta suunnittelevalle nuorelle.

Tuomas Milonoff ja Riku Rantala
Mad Manners – Seikkailijan etiketti
Johnny Kniga 2012
ISBN 978-951-0-39278-2

Suomalaisnaisen kokemuksia elämästä nomadina

Millaista olisi, jos matka ei koskaan päättyisikään? Suomalaisreissaaja Päivi Kannisto kutsuu itseään nomadiksi – kahdeksan vuotta sitten nainen jätti työnsä ja entisen elämänsä Suomessa ja lähti miehensä kanssa maailmalle. Osoitteet, kalenterit ja aikataulut lensivät roskikseen.

Kannisto kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jota hän työsti elämäntapansa mukaisesti kymmenessä eri maassa. Opusta varten Kannisto haastatteli 30 nomadielämää viettävää kulkuria.

Kirjassa on paikoin akateeminen tyyli, jossa keskitytään tutkimaan esimerkiksi historian tunnetuimpia nomadeja. Sivuille mahtuu kuitenkin myös runsaasti Kanniston omia kokemuksia sekä muistoja kohtaamisista muiden nomadien kanssa – nämä aidot tunnelmapalat ovatkin kirjan parasta antia.

Kirjan kautta reissuelämää pääsee kurkistamaan omalta kotisohvalta käsin. Sopisiko nomadielämä sinulle?

Päivi Kannisto
Elämäni nomadina
Atena 2012
ISBN 978-951-796-840-9

Lentoemäntien salat julki

Lentoemäntien arki kiinnostaa monia – koneessa istuvat matkustajat tulevat usein pohtineeksi, onko työ maailmanmatkailua ja glamouria vai raskasta asiakaspalvelutyötä. Yläilmoihin pääsee kurkistamaan Finnairin matkustamohenkilökunnan kokoaman kirjan avulla, johon on kerätty reissumuistoja aina 1950-luvulta lähtien.

Hauskassa kirjassa lentoemot paljastavat muun muassa hulvattomia kuulutusmokiaan sekä noloimpia möläytyksiään. Mukaan mahtuu myös runsaasti asiakaskohtaamisia: julkkiksia, vaikeita tapauksia sekä niitä mukavia matkustajia, jotka tekevät työstä koukuttavan.

Kirja sopii kaikille innokkaille reissaajille sekä tietysti lentoemännän tai stuertin ammatista haaveileville nuorille. Kirjan tuotto lahjoitetaan lasten ja nuorten mielenterveystyön hyväksi.

Riitta Kiiveri ym.
Taivas mikä työpaikka!
Atar 2012
ISBN 978-952-67577-4-2

Kulinaristin käsikirja upeilla kuvilla

Kuuluuko lähipiiriisi vieraiden maiden keittiöihin hurahtaneita kulinaristeja? Jos etsit lahjakirjaa matkailevalle herkkusuulle, on valinta tänä vuonna helppo. Lonely Planetin Food Lover’s Guide to the World esittelee tyhjentävästi kaikki maailman tärkeimmät ruokakulttuurit resepteineen, etiketteineen ja tietoiskuineen.

Kirjassa pääsevät esille ruokakulttuurit Intiasta Italiaan ja Espanjan Baskimaasta Kaakkois-Aasian katukeittiöihin. Mukana on myös ruokaohjeita, joiden avulla onnistuvat muun muassa paellat, burgundinpadat, gulassit ja argentiinalaiset empanadat.

Näyttävillä kuvilla varustettu opus on erinomainen lahjaidea ja kelpaa myös kahvipöydän koristeeksi.

Lonely Planet
Food Lover’s Guide to the World
Lonely Planet 2012
ISBN 978-1-74321-020-8

Mondo-sarja täydentyi Budapest-oppaalla

Muiden Mondo-oppaiden tapaan sarjan Budapestiä esittelevä uutukainen on pokkarikokoinen kirja, joka kulkee kätevästi käsilaukussa. Opuksen avulla selviää, mistä saa kaupungin parhaat kahvit ja minne kannattaa suunnata kylpemään.

Budapest-oppaan lukaisemalla saa hyvät pohjatiedot kaupungista. Parisataasivuisen kirjasen parhaat palat ehtii kahlata läpi vaikka lennolla – näin paikan päällä ei kulu aikaa turhaan ihmettelyyn.

Kannattaa muistaa myös muut matkakirjasarjat: kohdeopas on mukava yllätys ennen yhteistä matkaa. Suomenkielisiä matkaoppaita löytyy myös esimerkiksi Berlitziltä, Top 10 -kirjasarjasta sekä Kaupunkikirjoilta. Englanniksi muun muassa Lonely Planetilla ja Rough Guidella on laaja valikoima.

Outi Keskevaari
Mondo Matkaopas: Budapest
Image Kustannus 2012
ISBN 978-952-5678-42-0

Dekkarien ystäville löytyy valinnanvaraa

Reissaavalle dekkarien ystävälle sopivat kirjat, joiden tapahtumat vievät maailmalle. Kokeile vaikka syksyn uutuusdekkareita, jotka sijoittuvat Lontooseen, Ruotsin saaristoon ja Italian Toscanaan.

Lue lisää nojatuolimatkan tarjoavista dekkareista

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mistä on rantautunut tapa listata kirjojen kirjoittajat täysin ei-aakkosjärjestyksessä (silloin, kun teoksella on useampi kirjoittaja)? Normaali kv. tapahan on listata aakkosjärjestyksessä.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.