Hyppää sisältöön

Madventures tartuttaa varman matkakuumeen

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.07.2014
Madventuresien uusin kirja Mad World - Seikkailijan Atlas on matkaopas koko maailmaan.

Tietoa ja viihdettä Madventures-tyyliin

Madventures-kollaboraation uusin kirja on koko maailman matkaopas. Mad World – Seikkailijan Atlas on kolmas Madventures-kirja, joka yhdistää käyttökelpoiset tärpit, valistushenkisen tietopaketin ja rempseän ulosannin yksien kansien väliin.

Esittelyssä maapallon jokainen maa

Mad World – Seikkailijan Atlas alkaa yleisesityksellä, johon on mahdutettu mukaan faktaa yhteensä 225 maasta ja alueesta. Itsenäisiä valtioita on tällä hetkellä hieman määritelmästä riippuen parisensataa – Madventures-maailmassa maita siis vielä muutama enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maat ja alueet käydään kirjassa läpi tasa-arvoisesti: jokaiselle on varattu puolen sivun esittely. Puoleen sivuun on ymmärrettävästi vaikea mahduttaa kaikkea tietämisen arvoista. Kirjan ansioksi voidaan lukea tämän faktan hahmottaminen: kaikkea ei ole edes yritetty änkeä yksiin kansiin. Maaesittelyt muodostuvat simppeleistä perustiedoista sekä muutamasta yksityiskohtaisemmasta vinkistä.

Atlas-lukua seuraa monikymmensivuinen karttaosio – joka kirjan tyyliä noudattaen kattaa kotiplaneettamme kiireestä kantapäähän. Matkavinkkeihin palataan vielä kirjan loppupuolella Madventures-kaksikon esitellessä omat suosikkikohteensa ja -reittinsä.

Valveutunutta valistusta

Kartaston ja maakohtaisten esittelyjen lisäksi Seikkailijan Atlas ottaa Madventures-hengelle tyypillisen valistuspainotteisen näkökulman.

Seikkailijan maantieto -osio käy läpi globaaleja ilmiöitä ja trendejä muun muassa väestön, ilmaston ja uskontojen kanteilta. Lukija johdatellaan aiheisiin Rantalan ja Milonoffin matkapäiväkirjoja mukailevilla tekstinpätkillä, jotka kertovat kuvausreissuista maapallon eri kolkkiin.

Johdantojen jälkeen puhutaankin sitten täyttä asiaa. Tilastoihin ja tutkimuksiin perustuvan tekstin seasta lukija löytää runsaasti taulukoita ja diagrammeja, joihin paneutuminen vaatii hieman enemmän aikaa ja ajatustyötä. Panostus kuitenkin palkitaan, sillä raskaahkot tekstit pureutuvat niin nykymaailman kuin tulevaisuudenkin kannalta tärkeisiin ilmiöihin, joista matkailijan on hyvä olla tietoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Inspiroitumisen ihme

Vaikka Seikkailijan Atlas tarjoaa lukijalleen runsaasti informaatiota ja on kätevä apuväline matkan suunnittelussa, kiteytyy sen suurin vahvuus kirjan esipuheessa siteerattavaan Madventures-mottoon: ”Lähe menee”.

Läpi teoksen kielenkäyttö ja yleinen puhetapa – aiheesta ja näkökulmasta riippumatta – on niin matkailumyönteinen, ettei se voi olla lukijaan tarttumatta. Perehtymisellä Itä-Timorin ”samsonaitittomiin biitseihin” ja Thaimaan ”tsaikedelisisiin festivaaleihin” voi olla vain yhdensuuntainen vaikutus.

Kirjan paras anti onkin ehdottomasti matkakuume.

Milonoff & Rantala
Mad World – Seikkailijan Atlas
Johnny Kniga 2011

Teksti: Kalle Jokinen
Kuva: WSOY Johnny Kniga

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja