Hyppää sisältöön

Lähde kulinaarimatkalle maailman ympäri – kauden parhaat ruokakirjat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.02.2016
Kaipaatko ruokainspiraatiota uuden vuoden alkajaisiksi? Katso parhaat vinkit!

Richard McCormick: Richard McCormick’s Pariisi

Matkustava kokki Richard McCormick tutustuu ja tutustuttaa Pariisin makupaloihin. Herkullisten kuvien ja houkuttelevien reseptien avulla ranskalainen kulinaarikulttuuri tulee lähelle ja saa veden kielelle.

Heti teoksen alkusivuilla pureudutaan pariisilaisuuden olemukseen: ”Pariisi todistaa, että yllätykset tekevät elämästä onnellista”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskalaiset suhtautuvat ruokaan suurella vakavuudella, mutta samaan aikaan Pariisin trendikeittiöissä suuntaukset muuttuvat nopeasti. Uutta etsitään ja löydetään jatkuvasti, mutta ideat toteutetaan perinteitä kunnioittaen. Kirja sisältää runsaasti perinteisiä ranskalaisia reseptejä nizzansalaatista sinisimpukoihin, mutta mukana on myös modernimpaa twistiä ja tuoreempia tuulia.

Arvailtavaksi jää, miksi osa reseptien nimistä on pitänyt muotoilla ranskalaisruoasta kertovaan suomalaiseen kirjaan englannin kielellä, kun pääosa resepteistä on kuitenkin otsikoitu aivan normaaliin tapaan suomeksi. Eikö esimerkiksi “frozen yogurt cookiesille” todella löydy kotimaista vastinetta? Kutsuvatko ranskalaisetkin niitä tällä nimellä?

Richard McCormick
Richard McCormick’s Pariisi
Tammi 2015
987-951-31-8568-8

Mikko Takala ja Sami Rekola: Street Food

Jos rakastat katuruokaa ja selkeitä reseptejä, Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street Food -kirja on juuri sinua varten. Tuhti opus kätkee kansiensa väliin lukuisia reseptejä niin perinteisiin kuin uudenlaisiinkin katuruokaherkkuihin ympäri maailmaa.

Esittelyssä on yhteensä 12 kohteen katukeittiöt, joiden joukossa on sekä kaupunkeja että maita, muun muassa Thaimaa, Kiina, Kööpenhamina, Austin ja San Sebastian. Kohteiden katuruokavalikoimasta esitellään tyypillisimmät herkut, joista kerrotaan myös kotikokille sopivat reseptit. Ruokaohjeiden lomassa on myös hauskoja muistoja ja tarinoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paksu kirja on varsinainen visuaalinen kokonaisuus, sillä upeat valokuvat ja hauskasti taitetut tekstit tempaavat lukijan hetkessä mukaansa. Sivuilla on paitsi ruokakuvia, myös reilusti valokuvia kohteista. Niiden joukossa on myös kirjoittajien kommentteja eri ruoka-annoksista sekä hauskoja ja käytännöllisiä ammattilaisvinkkejä niin ruoanlaittoon kuin katuruoan hankkimiseen oikeasta kojusta.

Suolaisten herkkujen lisäksi kirjassa on myös lukuisia jälkiruokaohjeita.

Mikko Takala ja Sami Rekola
Street Food
Readme.fi 2015
978-952-321-090-5

Milla Madetoja ja Jari Salonen: Erätulilla – ikuisessa maisemassa

Ylellä pyörineeseen Erätulilla-televisio-ohjelmaan perustuva Milla Madetojan ja Jari Salosen Erätulilla – ikuisessa maisemassa yhdistelee upeita valokuvia, mielenkiintoisia matkatarinoita ja herkullisia reseptejä.

Kirja on koottu 22-vuotiaan sarjan eri vaiheiden perusteella ja se vie mukanaan luontoseikkailuille muun muassa Suomen ja Norjan Lappiin sekä Etelämantereelle.

Reseptit eivät selvästikään ole pääosassa, mutta niitä on hauskasti tarinoiden lomassa siellä täällä. Osa resepteistä on tehty ulkona, esimerkiksi nuotiolla, valmistettavaksi joten ne sopivat mainiosti kirjan teemaan. Myös katsojat ovat päässeet mukaan kirjan tekovaiheeseen, sillä sivuilla on myös heidän eräkokemuksiaan ja reseptejään.

Erätulilla-kirja tuo mieleen juuri saman ajatuksen, kuin televisiosarjan katsominenkin: on pakko päästä ulos!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Milla Madetoja ja Jari Salonen
Erätulilla – ikuisessa maisemassa
Gummerus 2015
978-951-24-0081-2

Katja Bäcksbacka ja Laura Kaapro: Ruokatorstai matkustaa

Ruokatorstai matkustaa -kirja kokoaa Helsingin Sanomien parhaita reseptejä eri ruokakulttuureista. Mukana on makuja monesta maailmankolkasta: edustettuina ovat muun muassa Italia, Ranska, Venäjä, Espanja sekä Lähi-itä.

Kirjan sivuille päätyneet reseptit ovat luonteeltaan hyvin erilaisia, sillä mukana on sekä kunkin keittiön klassikkoruokia että erikoisempia valintoja. Laadukkaiden kuviensa ja kauniin kantensa ansiosta tämä opus sopii hyvin paitsi kotikeittiön idealähteeksi, myös näyttäväksi lahjakirjaksi innokkaalle ruoanlaittajalle.

Katja Bäcksbacka ja Laura Kaapro
Ruokatorstai matkustaa
Helsingin Sanomat 2015
978-952-5557-71-8

Teksti: Inka Khanji ja Riikka Krenn
Kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopion ravintolat

Kuopion ravintolat – 18 vinkkiä, joiden joukosta löydät sopivan vaihtoehdon

Espanjalaiset tapakset

Ihastuitko tapaksiin Espanjassa? Näin voit kokea saman Suomessa

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Tallink Siljan joulubuffet

Nauti jouluateria laivalla! Tällaisia ovat laivayhtiöiden joulubuffetit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja