hero taustakuva

Viisi klassista matkaromaania

artikkelin kuva
Matkakirjat
Romaanien kautta matkustaminen ei ole ajasta, paikasta tai varallisuudesta kiinni - kirjat avaavat maailman vaikka omalla kotisohvalla. Rantapallon esittelyssä viisi klassikkoteosta.
Teksti: Jenna
Päivitetty: 09.10.2013
facebook   whatsapp

1. Jules Verne: Matka maailman ympäri 80 päivässä (Le Tour du Monde en quatre-vingt Jours 1872)

Matka maailman ympäri 80 päivässä on ranskalaisen Jules Vernen tunnetuin teos ja eräs tunnetuimmista matkakertomuksista. Kirjan päähenkilö on englantilainen herrasmies Phileas Fogg, joka vedonlyönnin seurauksena lähtee matkalle tavoitteenaan kiertää maailma 80 päivässä. Mukaansa Fogg saa palvelijansa Jean Passepartoutin ja kannoilleen pankkiryöstäjää metsästävän salapoliisi Wilbur Fixin.

Fogg ja Passepartout matkaavat Suezin kautta Intiaan, Hongkongiin, meren yli Amerikkaan ja lopulta takaisin Britanniaan. Matkalla he kohtaavat maailman ihmeitä ja esimerkiksi pelastavat nuoren persialaisnaisen rituaalimurhalta Intian viidakoissa.

Verne on taiturimainen kertoja, jonka seikkailukertomukset kuvaavat matkailua realistisesti, mutta myös sadunomaisesti. Vaikka Vernen kirjat mielletään usein niin sanotusti nuorisokirjallisuudeksi, tarinoista nauttivat myös aikuiset.

2. Jules Verne: Höyrytalo (La Maison à Vapeur 1880)

Höyrytalo ei ole yhtä tunnettu teos kuin Matka maailman ympäri 80 päivässä, mutta se on eräs Vernen mielenkiintoisimmista kertomuksista.

Höyrytalo kuuluu Vernen merkillisten matkojen sarjaan. Kirja kertoo pääosin englantilaisista miehistä koostuvasta ryhmästä, joka lähtee kiertämään Intiaa ihmeellisessä höyrytalossa. Liikkuva höyrytalo on kirjan futuristinen elementti, mutta itse tarina kietoutuu voimakkaasti Intian historiaan.

Huiman Intia-kuvauksen lisäksi kirjassa onkin runsaasti tietoja Intian historian vaiheista ja erityisesti sepoykapinasta. Historiankuvaus on tunnekylläistä ja puolueellista, mutta yhtä kaikki mielenkiintoista.

3. E. M. Forster: Hotelli Firenzessä (A Room with a View 1908)

E. M. Forsterin romaani Hotelli Firenzessä kertoo tarinan nuoresta Lucy Honeychurchista, joka lähtee tätinsä Charlotten kanssa ensimmäistä kertaa maailmalle Italian Firenzeen. Nuori George Emerson rakastuu Lucyyn, mutta tunteiden paljastuttua tyttö lähetetään takaisin kotimaahan.

Englannissa nuoret kohtaavat jälleen ja firenzeläisessä hotellissa alkanut rakkaus saa tilaisuutensa. Forster kuvaa viktoriaanisen ajan tuntoja ja maisemia varmalla otteella. Ympäristökuvaus vaihtelee Firenzen nähtävyyksistä ja Italian maaseudusta englantilaisiin maisemiin.

Parhaimmillaan kirja on nuoren tytön kasvu- ja matkakertomuksena. Kirjan pohjalta on filmattu myös elokuva.

4. Mika Waltari: Yksinäisen miehen juna (1929)

Vaikka Yksinäisen miehen juna ei liene Mika Waltarin tunnetuimpia teoksia, se oli kuitenkin aikanaan myyntimenestys. Romaani kertoo nuorukaisesta, joka lähtee matkalle halki Euroopan kohti itää: suurien ja pienempien kaupunkien kautta kohti eksoottista Konstantinopolia.

Waltarin kuvaus on eläväistä helsinkiläisistä kahviloista aina Konstantinopoliin asti, ja teosta onkin väitetty osittain omaelämäkerralliseksi. Romaanissa puidaan jo 20-luvulla asioita, jotka ovat erityisen pinnalla tänä päivänä: maailma pienenee ja kansainvälistyminen muuttaa kulttuureita samanlaisiksi.

5. Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi (1975)

Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -romaani on kirjoitettu vuonna 1975, joka oli kiinalaisen horoskoopin mukaan jäniksen vuosi. Romaani on suomalaisessa kirjallisuudessa jo klassikon asemassa.

Kirja kertoo toimittaja Kaarlo Vatasesta, joka työmatkalla ollessaan löytää loukkaantuneen jäniksenpoikasen. Vatanen päättää olla palaamatta kotiin, vaan lähteekin jäniksen kanssa kiertämään Suomea.

Jäniksen vuosi on suomalainen matkakertomus, jonka päähenkilöinä ovat mies ja jänis. Liikuttavakin tarina yhdistyy suomalaisiin maisemiin ja kertoo jotain suomalaisena olemisesta. Kirjasta on tehty myös suosittu elokuvaversio.

Kuva: Flickr / Candida.Performa

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.