hero taustakuva

Jaakko Selin paljastaa parhaat seikkailunsa – ja kertoo niiden taustat

artikkelin kuva
Matkakirjat
Televisiosta tuttu maailmanmatkaaja Jaakko Selin kokosi reissukolumninsa epäviralliseksi elämäkerraksi.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.09.2013
facebook   whatsapp

Kolumnit kansien väliin

Vuoden 2013 matkailuhenkilöksi valittu toimittaja ja muodin monitoimimies Jaakko Selin on monille tuttu myös Matkaopas-lehdessä vuosia julkaistuista matkakolumneistaan.

Kauan hautunut idea laitettiin toteen, kun Selin kokosi suositut pakinansa kirjaksi. Jaakon matkassa -kirjassa on yhteensä 24 tarinaa eri puolilta maailmaa.

– Joskus pakinakokoelmat tuntuvat suorastaan huijaukselta, aivan kuin tekstit myytäisiin kahdesti. Tässä kirjassa kolumnit on kuitenkin kirjoitettu uusiksi – lehteenhän mahtuvat aina vain kohokohdat. Matkakertomuksissa tärkeintä on välittää tunnelma, kertoa tapahtuneesta jollekin, kuvailee Selin.

Vaikka kertomukset ovat kolumnien tapaan itsenäisiä, etenevät ne kronologisessa järjestyksessä muodostaen kirjailijan sanojen mukaan epävirallisen elämäkerran.

Italian Sardiniasta vuonna 1983 alkava tarina päättyy Indonesian Bintaniin vuonna 2008.

Kanarialta Kairoon ja Korfulle

Mukavan miehen maineessa olevan Selinin sympaattinen kerronta toimii myös kirjan muodossa: sopivan mittaisia tarinoita tulee ahmittua yksi toisensa perään kunnes takakansi tulee vastaan. Tottuneen tarinoitsijan kertomuksissa huumorilla ja informaatiolla on hyvä tasapaino.

Kirjaan valittujen kohteiden joukossa on sekoitus Omanin pääkaupungin Muscatin tai Mauritiuksen kaltaisia eksoottisempia kohteita, mutta myös tavalliselle suomalaiselle reissaajalle tuttuja lomailupaikkoja. Selin kertoo lomamuistojaan esimerkiksi Teneriffan Puerto de la Cruzista, Kemin Lumilinnasta ja Kreikan Korfulta.

Hauskana yksityiskohtana jokaisen reissutarinan loppuun on kirjoitettu katsaus menneeseen nykypäivän näkökulmasta. Taustatiedot paljastavat usein uusia kulmia kertomuksiin.

Kuvat kertovat muuttuvasta maailmasta

Kuvituksessa on käytetty Selinin oman arkiston helmiä, joissa näkyy kohteiden lisäksi myös muuttuva muoti. Kirjan loppuun on koottu muutaman lauseen mittainen tarina jokaisen kirjassa esiintyvän kuvan takaa.

Kolmen vuosikymmenen aikana myös monet kaupungit ovat kokeneet mullistuksia – vuonna 2009 Selin löytää hyvin erilaisen Kairon kuin vuonna 1986. Nykyisin Istanbul on Euroopan suosituimpia kaupunkikohteita, mutta vuonna 1983 se tuntui ensikertalaisesta pelottavalta.

Kirjan parasta antia ovat kohtaamiset: Selin on törmännyt reissuillaan esimerkiksi malesialaiseen Michael Jacksoniin, vähän liiankin suorapuheiseen matkaoppaaseen, omaperäiseen vuokraemäntään New Yorkissa sekä poikaan, joka puhui perhosten kieltä.

Osa hahmoista on niin värikkäitä, että ne saavat lukijan suorastaan epäilemään: voiko tuollaisia ollakaan! Toisaalta jokainen reissaaja tietää, että uskomattomimmat sattumukset tapahtuvat aina tosielämässä.

Jaakon matkassa sopii iltalukemiseksi kaikille nojatuolimatkailijoille – matkakuumeen se voi kuitenkin nostaa entistä korkeampiin lukemiin.

Jaakko Selin
Jaakon matkassa
Sanoma Magazines 2013
ISBN 978-951-32-3792-9

Maria Hietala

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.