hero taustakuva

Ihanasti hukassa – 543 päivän reppumatka

artikkelin kuva
Matkakirjat
Menolippu Delhiin ja puolitoista vuotta aikaa - tarina täydellisestä irtiotosta kertoo, kuinka matka voi muuttaa koko elämän.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois

Ilta-Sanomien vuoropäällikön puolitoistavuotinen irtiotto toimistoarjesta johti paitsi suosittuun Sata maata -matkablogiin, nyt myös Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois -kirjaan.

Toimittaja Merja Mähkä jätti syyskuussa 2009 Suomen taskussaan vain menolippu Delhiin. Puolitoistavuotisen matkan varrelle mahtui ikimuistoisia elämyksiä yhteensä 35 maassa – ei sentään sadassa, mutta Mähkä toteaakin sadan maan tavoitteen menettäneen jossain vaiheessa matkaa merkityksensä.

Matkafiilistelyä värikkäissä kansissa

Kirjassa seikkaillaan mitä erilaisimmissa kulttuureissa Intiasta Kaakkois-Aasian kautta Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Matkan varrella tutustutaan muun muassa korvanpuhdistajien ammattikuntaan, suklaaterapiaan, sarvikuonoihin ja Galapagossaarten eksoottisiin eläimiin.

Tarinoiden lomassa Mähkä tarjoilee myös käytännön vinkkejä lukuisiin kohteisiin ja erilaisiin tien päällä mahdollisesti syntyviin tilanteisiin.

Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois on helposti sulateltavaa ja viihdyttävää matkalukemista, joka sopii paitsi kotiolossa tapahtuvaan reissufiilistelyyn, lyhyisin tarinoihin perustuvan rakenteensa ansiosta erinomaisesti myös lentokoneessa, junassa tai vaikka riippumatossa palmurannalla lueskeltavaksi. Fiilistelyfunktiota kotimaan pakkasissa tehostaa kirjan lämpimän värikäs ja runsas kuvitus.

Matkalla voi löytää itsensä

Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois on matkakertomuksen lisäksi myös kuvaus siitä, kuinka kaukana maailmalla voi löytää myös arkeen kadotetun itsensä.

”Suuren Matkan” filosofia ja itsensä etsimisen problematiikka pilkahtelevat kirjan tarinoissa säännöllisesti esiin, mutta ne jäävät onneksi kokemuksellisten kertomusten ja herkullisten tilannekuvausten rinnalla sivurooliin. Lukijat kun todennäköisesti ovat joko hevimatkailijoita itsekin tai vaihtoehtoisesti omasta irtiotostaan vasta haaveilevia.

Ensimmäiset eivät matkailun ilon ja autuuden hehkutusta edes kaipaa, he ovat omat valaistuksen hetkensä jo kokeneet. Jälkimmäisten puolestaan kannattaisi pitää vain jalkansa maassa ja reppunsa Suomen kamaralla mikäli mielivät säilyttää elämänsä normaaliuomissaan, sillä kerran lähtenyttä veri vetää matkaan aina uudelleen eikä paluuta entiseen enää ole.

Merja Mähkä
Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois
Tammi 2012
ISBN 978-951-31-6684-7

Teksti: Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.