hero taustakuva

Kahdeksan kirjaa matkakuumeiselle

artikkelin kuva
Matkakirjat
Syksyn tullen on aika täyttää kirjahylly hyvällä matkalukemisella. Nämä kahdeksan kirjaa vievät sinut matkatunnelmiin mukavasti omalla sohvalla.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

Riisiä tiskin alta – Tarinoita nousevan auringon maasta

YLE:n ulkomaantoimittaja Liisa Karvisen teos ei ole matkaopas, vaan kiehtova ja asiantunteva kurkistus japanilaiseen kulttuuriin. Jättiläiskaupunki Tokio saa inhimilliset kasvot, kun metropoli jaetaan kaupunginosittain pieniin ja helposti lähestyttäviin palasiin. Karvinen on koulutukseltaan japanologi ja teos perehdyttääkin kattavasti ja kiinnostavasti Japanin saloihin pintaa syvemmältä.

Liisa Karvinen
Riisiä tiskin alta – Tarinoita nousevan auringon maasta
Gummerus 2012
ISBN 978-951-20-8610-8

Aallon etsijän päiväkirja

Millaista on elämä, joka pyörii surffauksen ympärillä? Santeri Niittyaron surffipäiväkirja kertoo miltä tuntuu hurahtaa johonkin lajiin niin kovasti, että se määrittää kaiken muun: työn, asuinpaikan, elämäntyylin, matkat.

Niittyaron muistikirjoista koottu päiväkirjamainen teos vie lukijan muun muassa Portugaliin, Yhdysvaltoihin ja Tyynellä Valtamerellä sijaitseville Marshallinsaarille, jossa himosurffaaja jahtaa unelmaansa – ja niitä täydellisiä aaltoja. Dramaattinen loppukäänne muistuttaa kauneimpienkin haaveiden kääntöpuolesta.

Kirjan loppuosasta löytyy myös surffaussanasto, joka tulee kokemattomalle tarpeeseen harrasteslangia pursuavaa kirjaa lukiessa.

Santeri Niittyaro
Aallon etsijän päiväkirja
Like 2012
ISBN 978-952-01-0744

Kahdeksan kirjaa matkakuumeiselle

Reportterin aikamatka – Tuokiokuvia Rukajärven tieltä Rangooniin

Reportterin aikamatka on nimensä mukaisesti kokoelma tuokiokuvia, pieniä muistoja ja tarinoita kirjailijan pitkän uran varrelta. Tavatut ihmiset, koetut seikkailut ja unohtumattomat persoonat värittävät esseekokoelmaa. Mukana on tarinoita Lähi-Idän konfliktista ja huippukokouksista aina Provencen aurinkoon ja Tiibetin luostareihin.

Helpon pureskeltavuutensa vuoksi teos sopii mainiosti matkalukemiseksi: tarinoihin voi syventyä yksi kerrallaan vaikkapa junassa, lentoasemalla tai uima-altaan laidalla.

Esko Heikkinen
Reportterin aikamatka – Tuokiokuvia Rukajärven tieltä Rangooniin
Nordbooks 2012
ISBN 978-952-5908-46-6

Branco Pelele – Vapaaehtoistyöntekijänä Guinea-Bissaussa

Tiesitkö, että Guinea-Bissau on maailman viidenneksi suurin cashewpähkinöiden tuottaja? Mitä muuta tiedät tästä Länsi-Afrikan pienestä ja köyhästä valtiosta? Branco Pelele kertoo suomalaisen Niina Nummisen kokemuksista vapaaehtoistyöntekijänä Bissoran kylässä Guinea-Bissaussa.

Afrikan arki ja kulttuurierot omakohtaisten kokemusten kautta kerrottuna tekevät teoksesta kiinnostavaa luettavaa. Branco Pelele on tutustumisen arvoinen etenkin, jos haaveissasi on oma vapaaehtoistyö maailmalla. Numminen ei peittele raastaviakaan kokemuksia: onnistumisten ja ilojen lisäksi Branco Pelele käsittelee myös kulttuuritörmäyksiä henkilökohtaisissa suhteissa, opettajan turhautumista järjestelmän tehottomuuteen ja paikallisten suhtautumista valkoihoiseen.

Niina Numminen
Branco Pelele – Vapaaehtoistyöntekijänä Guinea-Bissaussa
BoD 2011
ISBN 978-952-498-894-0

Kahdeksan kirjaa matkakuumeiselle

Kätkössä kauniin ikuisen

Pulitzer-palkitun journalisti Katherine Boon esikoiskirja tarjoaa tarinoita todellisesta Intiasta. Koskettava raportti esittelee paikallisten vähäosaisten elämää Mumbain slummeissa, jossa unelmat paremmasta tulevaisuudesta vuorottelevat toivottomuuden kanssa.

Intialaisen kanssa naimisissa oleva amerikkalaisnainen raportoi kirjassaan tositarinan, jonka henkilöt esiintyvät omilla nimillään. Paljon kehuja niittäneen kirjan voi lukea vaikka ennen Intian matkaa muistutuksena turistikohteiden takana elävästä todellisuudesta.

Katherine Boo
Kätköissä kauniin ikuisen – Mumbain slummien toivo ja toivottomuus
WSOY 2012
ISBN 978-951-0-39087-0

Vaellus halki Alaskan

Vaellus halki Alaskan on näyttävästi kuvitettu teos 3 000 kilometrin matkalta läpi maailman vaikeakulkuisimman erämaan. Teos sopii hyvin esimerkiksi erämiehen lahjapakettiin – metsästys, kalastus ja luonnonvoimat ovat paksun kirjan pääosassa. Karhut, sudet ja Alaskan upea luonto tulevat tutuiksi teosta selatessa ja matkatarinoiden ohessa Monsen jakaa myös hyödyllisiä vinkkejä omaa vaellusta suunnitteleville.

Lars Monsen
Vaellus halki Alaskan
Gummerus 2011
ISBN 978-951-20-8414-2

Unelmien Saint-Tropez

Elizabeth Adlerin romaani vie sinut mukaan yksityisetsivän ja hänen kihlattunsa lomalle Saint-Tropeziin. Saint-Tropezin ylellisen pintaliitoelämän takaa löytyykin surullisia kohtaloita ja vaarallisia tilanteita. Loma paljastuukin uusien tuttavuuksien, rikosten ja mysteerien sarjaksi.

Yksityisetsivä Mac, ja hänen kihlattunsa Sunny ovat vuokranneet upean kartanon, Chez La Violletten, loma-asunnokseen Saint-Tropezissa, mutta joutuvatkin huijauksen kohteeksi. Macin, Sunnyn ja muiden kohtalotovereitten tie vie Hôtel des Rêvesiin; kohti uteliaisuutta, pelkoa, jännitystä, itsensä löytämistä, rakastumista, ihastumista ja uusia tuulia.

Romaani saa sinut maistelemaan Ranskan Rivieran tunnelmaa, unelmoimaan kuumasta auringosta meren äärellä, tuntemaan eteläranskalaisen ruoan tuoksun merten takaa ja suunnittelemaan matkaa suuren ystäväporukan kanssa.

Elizabeth Adler
Unelmien Saint-Tropez
Gummerus 2010
ISBN 978-951-20-8263-6

Tiikerin jalanjälki

Matkailutoimittaja Reijo Härkönen on tallentanut muistonsa Nepalista kirjaksi, josta löytyy sekä suoraviivaista infoa että mielenkiintoisia anekdootteja. Reissunsa kiehtovaan maahan Härkönen aloitti jo 1980-luvulla, joten tarinoita riittää lähes kolmen vuosikymmenen ajalta.

Kirja sopii sekä nojatuolifiilistelyksi kokeneemmillekin Nepalin matkaajille että tietopaketiksi vasta reissua suunnitteleville. Lyhyisiin lukuihin jaettua kirjaa on helppo lukea vaikka tarina kerrallaan.

Reijo Härkönen
Tiikerin jalanjälki – Matkakertomuksia Nepalista
BoD 2009
ISBN 978-952-49-8267-2

Kuva: Flickr / Chris Makarsky

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.