Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tulli paljasti lääkkeiden luvattomia tuontiyrityksiä

artikkelin kuva
Uutiset
Eteläisen tullipiirin Lentotulli on paljastanut useita luvattomia, ilmeisesti kosmeettisiin tarkoituksiin maahan tuotuja tavaraeriä. Tavaroiden yhteisarvo on noin 150 000 euroa.
Teksti: minnam
Päivitetty: 12.05.2010
facebook   whatsapp

Lähetyksissä on ollut Botox-, Sculptra- ja Xeomin-ampulleja ja Radiesse-geeliä, joita kaikkia voidaan injektoida esimerkiksi kasvolihaksiin ryppyjen silottamiseksi. Kaikilla valmisteista ei ole myyntilupaa Suomessa lainkaan, ja osa on reseptilääkkeitä. Amatöörien käytössä näiden lääkkeiden injektointi voi aiheuttaa vakavan uhan terveydelle.

Lähetykset yritettiin tuoda maahan ilmoittamalla väärä tavarankuvaus ja todellista pienempi arvo. Eniten tavaraa on saapunut Euroopan Unionin ulkopuolelta, mutta osa tavaroista on kuljetettu myös EU-maasta toiseen. Ainakin osa tuotteista on ilmeisesti ollut matkalla Venäjän markkinoille. Tapaukset ovat olleet Tullin esitutkinnassa.

Lentotulli on uusien ilmiöiden näköalapaikka

– Taloudellisesti kannattavista markkinoista pyrkivät hyötymään myös muut kuin lailliset toimijat, arvioi tapauksia Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi. Erilaiset uudet harmaan alueen trendit havaitaankin Suomessa usein ensiksi juuri Lentotullissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, joka on Suomen kansainvälisen lentomatkustaja-, posti-, pikarahti- ja lentorahtiliikenteen keskus.

– Viime vuosina olemme voineet nähdä erektiohäiriö- ja laihdutuslääkkeiden nettitilausten yleistymisen. Samoin Suomeen tilataan säädösten vastaisesti masennuslääkkeitä, huumaavia lääkkeitä, kaljuuntumisen estolääkkeitä sekä diabetes- ja kolesterolilääkkeita. Viime vuodesta asti iso ilmiö ovat olleet ns. designhuumeet, Pitkäniemi luettelee Lentotullin tullivalvonnan havaintoja. Suurin osa näistä on myös jäänyt pysyvämmäksi ilmiöksi sekä Suomeen tuonnissa että kauttakulkuliikenteessä.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.