Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tälle kyseenalaiselle turistihuville laitettiin stoppi Thaimaassa

artikkelin kuva
Uutiset
Turistien suosima tiikeritemppeli joutuu luopumaan villieläimistään.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.04.2015
facebook   whatsapp

Ei enää tiikeriselfieitä Kanchanaburissa

Harva Thaimaassa reissannut matkailija on voinut välttyä mainoksilta, jotka houkuttelevat tutustumaan kesyihin tiikereihin ja poseeraamaan näiden kanssa valokuvissa maksua vastaan. Tiikeriselfie onkin monen reissaajan mielipiteitä jakava matkamuisto.

Nyt Thaimaan hallituksen kansallispuistoista ja villieläimistä vastaava osasto on antanut Kanchanaburin Tiger Temple -temppelille (Wat Pa Luang Ta Bua) määräyksen luopua kaikista tiikereistään, raportoi uutissivusto Bangkok Post. Temppelissä asuu tällä hetkellä 147 tiikeriä.

Kanchanaburi sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Bangkokista, josta käsin monet turistit vierailevat Tiger Templessä.

Vuosien varrella tiikeritemppeliä on syytetty muun muassa petojen huumaamisesta valokuvissa poseerausta varten sekä pentutehtailusta – tiikerinpoikaset ovat nimittäin suosituimpia paikan päällä vierailevien matkailijoiden keskuudessa.

Temppelissä suoritettiin virallinen tarkastus helmikuussa, sillä kohde oli saanut valituksia mahdollisesta villieläinkaupasta ja eläinten kaltoinkohtelusta. Syynä tiikereiden pakkoluovutukseen on Bangkok Postin mukaan yksinkertaisesti se, ettei temppelillä ole lupia pitää villieläimiä. Tiikerit tullaan aluksi sijoittamaan kahteen eri suojapaikkaan.

Uutinen on otettu ilolla vastaan eläinten ystävien keskuudessa, mutta One Green Planet -verkkosivusto muistuttaa, ettei villieläinten vapautuskaan ole ongelmatonta – varsinkin kun kyseessä on iso määrä petoja. Kahlittuina kasvaneet tiikerit eivät enää tule pärjäämään luonnossa.

Tiikereistä huolehtiminen vaatii sekä ammattitaitoa että rahaa, mikä tuo omat haasteensa yli sadan tiikerin sijoittamiseen. Tiikereitä saatetaan One Green Planetin tietojen mukaan sijoittaa esimerkiksi kansainväliset standardit täyttäviin eläintarhoihin, vaikka eläinsuojelutahot haaveilevatkin turvallisesta suojakodista tiikereille.

Kanchanaburin Tiger Temple ei ole Thaimaan ainoa paikka, jossa turistit voivat poseerata tiikereiden kanssa. Esimerkiksi Chiang Main kaupungin kupeessa sijaitseva Tiger Kingdom on niin ikään suosittu matkailijoiden keskuudessa.

Lähde: Bangkok Post, One Green Planet
Kuva: Flickr / S Baker

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Eläköön, eläköön, eläköön! Kunpa vielä tapahtuisi joku massiivinen muutos Thaimaan norsujen kohteluun ja koulutukseen. Suren niitä eläinraukkoja jatkuvasti. Plus kaikkia muita sirkusnorsuja, kahlittuja karhuja, hevosia, koiria..Huoh tätä ihmisen pahuutta..


 2. Parhaita uutisia pitkään aikaan. Saisivat samalla sulkea Chiang Main vastaavan leirin.

  Vielä kun turistit ymmärtäisivät, ettei elefanteilla ratsastaminen ole niin yksiselitteistä ja mukavaa, miltä se kuulostaa ja kuvissa näyttää. Elefanttien “rakenne” (=selkä) ei itse asiassa edes kunnolla kestä sitä kiitos painavan korin, vaikka toisin saattaisi äkkiseltään luulla, minkä seurauksena vuosien saatossa yksilöt joudutaan passittamaan “eläkkeelle”, kun katkeaa luita sieltä sun täältä. Kyseiset yksilöthän myös viettävät “vapaa-aikansa” ja yönsä jaloista ketjutettuna tolppaan, joka mahdollistaa yleensä parin metrin liikkumavaran. Vastaavasti niskan päällä ratsastavien “ohjaajien” käyttämä bullhook-koukku sattunee melkolailla, käytti sitä mihin olentoon tahansa, varsinkin kun sitä käytetään pelottelulla tottelemiseen mentaliteetilla “tottele tai kärsi ja vuoda verta”.

  Niin tai näin, youtubeen saa laittaa hakusanat, “breaking elephant spirit”, josta näkeepi, mitä joka ikinen elefantti käy läpi ennen ratsastamisella tai muulla aktiviteetilla rahastamista (kadulla maalailu, jalkapallo, metsässä työskentely, kerjääminen, mitä näitä nyt on). Videossa käytetään juurikin tuota bullhookia, joka pitänee kyseisen kohtelun aina elefantin mielessä, mikä saa tottelemaan ja tekemään mitä tahansa – kunnes elefantti yksinkertaisesti sekoaa, jolloin koukusta saa vielä enemmän maistiaisia.

  Tietoa näistä käytännöistä löytyy netistä pilvin pimein ihan googlesta hakemalla – kannattaa siis tiedostaa ennen norsun päälle nousemista. :) Varoituksen sanana, mainittu video on mieleenpainuva.


  • Olen TS:n kanssa samaa mieltä. Turistina täytyy kantaa vastuuta lomailustaan. Se, että lennämme vauraista länsimaista kehitysmaahan viihdyttämään itseämme, rentoutumaan kauniissa ja edullisessa maassa ei tarkoita sitä, että meidän kannattaisi tukea rahallisesti myös kyseenalaista toimintaa. Seksiturismi, eläinviihteen tukeminen sekä huumeiden käyttö Thaimaassa kuuluvat mielestäni samaan kategoriaan: länkkäreiden ei pitäisi sitä rahallisesti tukea, ja mikäli sitä ei tuettais, tarjonta lakkaisi. Myös ympäristöasiat täytyisi muistaa. Suosikaa ekohotelleja, joissa otetaan huomioon palveluissa paikallinen infrastruktuuri. On älytöntä miten paljon jätettä pikkusaariin kertyy turistien jäljiltä, eikä niitä jätteitä käsitellä millään lailla. Itse sukeltajana masennun sukeltaessani Thaimaassa ja Indonesiassa kun nään mitä siellä merenpohjalla lojuu. Turistien jätteet.


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.