hero taustakuva

Taantuma iski Aasian hotellihintoihin

artikkelin kuva
Uutiset
Hotellien hinnat laskivat loppuvuodesta reippaasti etenkin Aasiassa, paljastaa Hotels.comin tuore Hotel Price Index (HPI®).
Teksti: minnam
Päivitetty: 16.03.2010
facebook   whatsapp

Hotel Price Indexin mukaan aasialaiset hotellit kärsivät edelleen taantuman vaikutuksista ja kokivat rajuja hinnanlaskuja vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Pitkään Yhdysvaltoja ja Eurooppaa paremmin selvinneet Aasian hotellit jatkoivat alkanutta laskukierrettään, kun hinnat laskivat 19 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Samaan aikaan Euroopassa hintojen romahdus alkoi tasoittua ja hinnat laskivat vain kuusi prosenttia. Pohjois-Amerikassa hinnat laskivat viimeisellä vuosineljänneksellä seitsemän prosenttia.

Hotels.comin Hotel Price Index on säännöllinen tutkimus hotellihinnoista merkittävimmissä matkakohteissa ympäri maailman. Hotellien hintaindeksi perustuu Hotels.com-sivustolla tehtyihin varauksiin. Esitetyt hinnat eivät ole listahintoja vaan asiakkaiden todella maksamia hintoja. Uusin Hotel Price Index -raportti tarkastelee vuoden 2009 hotellihintoja verrattuna vuoden 2008 hintoihin.

Pekingin hinnat romahtivat olympialaisten jälkeen

Peking oli matkailijoille edullinen vuonna 2009. Hotellihuoneiden hinnat laskivat jyrkästi 32 prosenttia siitä tasosta, millä ne olivat vuonna 2008, kun kaupunki isännöi olympialaisia. Hotellihintojen laskua ruokkivat myös talouden taantuma, kiristyneet viisumisäännökset sekä huoneiden ylitarjonta – huonemäärä kasvoi vuoden aikana peräti 20 000:lla.

Merkittävimmät hintojen laskut nähtiin ylempien tähtiluokkien eli neljän ja viiden tähden hotelleissa. Kilpailun ansiosta matkailijat pystyivät nyt majoittumaan kaupungin parhaimpiin hotelleihin, joihin heillä ei aiemmin olisi ollut varaa. Keskimääräinen huoneen hinta Pekingissä vuonna 2009 oli vain 65 euroa.

Kiinan talouselämän pääkaupungin Shanghain hotellit selvisivät viime vuoden taantumasta Pekingin hotelleja paremmin, ja hinnat laskivat lievemmin, keskimäärin 14 prosenttia. Tätä selittää osaltaan se, että Shanghain hintataso ei ollut vuonna 2008 yhtä korkea kuin Pekingin.

Myös Intian Mumbaihin ja New Delhiin matkanneet maksoivat hotelliyöstä vuonna 2009 vähemmän kuin vuonna 2008. Keskimääräiset hinnat laskivat Mumbaissa Pekingin tapaan 32 prosenttia ja New Delhissä 31 prosenttia.

Dubain hinnat laskivat neljänneksen

Dubain arabiemiraatissa hinnat laskivat viidenneksi eniten maailmassa Moskovan, Pekingin, Mumbain ja New Delhin jälkeen. Dubain hotelleille tärkeät liikematkustus- ja messumarkkinat hiljenivät taantuman takia, ja hotellit joutuivat etsimään uusia keinoja pitää käyttöastetta yllä. Hintojen alennukset alkoivat tammikuussa, ja vuoden puoliväliin mennessä hotellien hinnat olivatkin jo ennätyksellisen alhaalla. Vaikka hotellien rakentamisvauhti hiljeni, avautui kuitenkin uusia hotelleja, mikä lisäsi kilpailua entisestään.

Marraskuuhun mennessä hotellihuoneiden hintojen lasku kaupungissa alkoi hieman tasoittua. Kaupungin keskihinnaksi viime vuonna muodostui 130 euroa, mikä on 25 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2008 keskihinta 174 euroa.

Dubaihin matkaavien profiili muuttui viime vuonna. Kun liike- ja messumatkustus väheni, ottivat vapaa-ajan matkustajat hyödyn irti alennetusta luksuksesta. Suorat lennot Dubaihin lisäsivät italialaisten ja Skandinaviasta tulevien matkailijoiden määrää. Taantuma hidasti brittimatkailijoiden määrän kasvua, mutta sen sijaan vierailijat Lähi-idän alueelta matkustivat Dubaihin entistä enemmän.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.