Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suomalaisten lomabudjetti viime vuoden tasolla

artikkelin kuva
Uutiset
Suomalaiset kuluttavat kesälomallaan lähes saman verran kuin vuonna 2009.
Teksti: minnam
Päivitetty: 10.06.2010
facebook   whatsapp

Lomaan käytettävän rahan määrä nousee iän mukana. Nuorimpien vastaajien lomabudjetti on reilut tuhat euroa, kun keski-ikäiset 42-53 -vuotiaat kuluttavat lomaansa arviolta 1850 euroa. Pääkaupunkiseudulla asuvat käyttävät lomaansa eniten eli lähes 2000 euroa itäsuomalaisten lomabudjetin ollessa 1250 euroa. Kaukomatkailijoiden lomabudjetti yltää usein yli 3000 euron, kun ainoastaan kotona lomailevat kuluttavat noin 750 euroa.

Toteutuvatko suunnitelmat?

Nordea on tutkinut pohjoismaalaisten lomabudjetteja ja -suunnitelmia saman kaavan mukaisesti useana vuotena.

– Suunniteltujen ja toteutuneiden lomanviettotapojen tuloksia vertailemalla nähdään, että ihmiset usein aikovat tehdä lomallaan enemmän, mutta suunnitelmista luovutaan varsinaisen loman koittaessa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että kaukomatkan sijaan pysytäänkin Euroopassa tai Rooma vaihtuu vaikkapa Tallinnaksi. Ero toiveiden ja tekojen välillä näyttää säilyvän vuodesta toiseen, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen.

Minne suomalainen suuntaa lomalle tänä vuonna?

Suunnitelmien ja toteutuksen välinen ero kannattaa huomioida myös tarkasteltaessa tämän vuoden lomasuunnitelmia. Lukujen valossa aiempaa useampi suomalainen aikoo matkustaa paitsi kotimaassa, myös Euroopassa. Tämä saattaa osaltaan kertoa myös kuluttajien kohentuneesta luottamuksesta ja parantuneesta taloustilanteesta.

– Viime vuoteen verrattuna on myös silmiinpistävää, että ne vastaajat, jotka ilmoittivat viettäneensä loman kotonaan viime vuonna tekevät niin muita useammin myös tänä vuonna. Viime vuonna kotimaassa matkailleet suunnittelevat tänä vuonna matkoja Baltiaan, Pohjoismaihin tai muualle Eurooppaan. Ne, jotka jo viime vuonna matkailivat Euroopassa, aikovat nytkin suunnata lomallaan joko Eurooppaan tai vielä kauemmaksi, Numminen kertoo.

Millä rahalla loma kustannetaan?

Lomanviettonsa suomalaiset rahoittavat pääasiassa palkkatuloilla ja lomarahoilla. Säästöjä ja luottokortin luottoa käytetään enemmän Eurooppaan tai muualle maailmaan suuntautuviin matkoihin.

– Luottokortti on kätevä maksuväline ulkomaan matkoilla, kun vain muistaa pitää hyvää huolta kortistaan ja suojaa pin-koodin näppäillessä vaikka kädellä, etteivät sivulliset näe tunnuslukua. Kortilla voi myös nostaa pankkiautomaatista käteistä rahaa tarpeen mukaan. Mahdollisuuksien mukaan on hyvä pitää mukana vaikka kaksi eri luottokorttia teknisten häiriöiden varalta. Kannattaa myös huomioida, ettei laita kaikkia munia samaan koriin: kortit ja käteiset kannattaa siis hajauttaa matkaseurueessa eri henkilöille ja useampiin laukkuihin ja taskuihin. Ja vielä korttien peruutusnumero mukaan niin hyvä tulee, Anu Numminen muistuttaa.

Luottokorttien peruutusnumero ulkomailta soitettaessa on +358 20 333 ja se toimii ympäri vuorokauden.

Nordea haastatteli Suomessa 1064 henkilöä, jotka olivat iältään 18-65 -vuotiaita. Tutkimuksen toteutti Synovate toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.