Suklaan perässä maailmalle

Suklaaseen intohimoisesti suhtautuvien matkailijoiden lomakohteen valinta on tänä vuonna helppoa. Hotels.com on listannut suklaasta kuuluisiksi tulleita maita, joihin matkustavat eivät voi ohittaa näitä suussa sulavia herkkuja. Jos kaukokohteet eivät kiinnosta, myös Suomesta löytyy yksi tämän kaakaoisen herkun tyyssija.

Suklaan historia alkaa Jukatanin niemimaalta, missä maya-intiaanit alkoivat vijellä kaakaopuita yli 2000 vuotta sitten. Mayat keksivät kaakaon lisäämällä murskattuihin kaakaopapuihin vettä ja mausteita. Eurooppaan kaakaon toi 1500-luvulla Kristoffer Kolumbus, mutta papujen arvo ymmärrettiin Espanjassa vasta Hernando Cortezin myötä.

Kaakaosta tuli nopeasti Espanjan hovin suosikki ja vuosisata myöhemmin suklaajuoman ilosanoma levisi koko maailmaan. Suklaa saavutti nykyistä muistuttavan muotonsa 1800-luvulla. Aluksi konvehdit tehtiin käsityönä, mutta myöhemmin siirryttiin suklaan koneelliseen valmistukseen. Tosin käsintehty suklaa on edelleen arvossa suklaaharrastajien joukossa.

Kaikki alkoi Meksikosta

Jukatanin niemimaa, jossa kaakaopapujen viljely alkoi, sijaitsee Meksikossa. Makean herkun alkuperämaa on vierailun arvoinen paikka. Jukatanin niemimaalla maya-intiaanien asuttamia kaupunkeja olivat muun muassa Chichén Itzá ja Tulum, jotka ovat nykyään suosittuja nähtävyyksiä. Chichén Itzá kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa El Castillo eli Kukulcánin pyramidi, jonka sanotaan olevan alunperin mayalainen kalenteri.

Hotellivinkki: Mayaland Hotel and Bungalows (kolme tähteä)
Tämä hotelli sijaitsee lähellä Chichén Itzán keskustaa. Hotellista tehdään opastettuja ratsastuskierroksia maya-kaupungin raunioille, ja hotellista saa myös perinteistä mayalaista ruokaa.

Sveitsissä keksittiin maitosuklaa

Sveitsi on yksi maailman suurimpia suklaan valmistajia, ja maalla on tärkeä osa suklaan historiassa. Sveitsiläinen Daniel Peter keksi nykyään suuren suosion saavuttaneen maitosuklaan vuonna 1875. Neljä vuotta myöhemmin Rudolph Lindt keksi uudenlaisen tavan valmistaa suklaata: suklaamassa pidettiin sulana muutamia päiviä ennen kuin se jähmettyi muottiin. Nämä olivat tärkeitä tekijöitä suklaan suosion nousussa.

Hotellivinkki: Hotel Europe (kolme tähteä)
Tämä kaunis hotelli on perustettu vuosien 1898-1900 välillä rakennettuun uusbarokkityyliseen taloon. Hotellilta on lyhyt matka muun muassa Zürich-järvelle ja oopperatalolle. Hotellin omistaa Christian Kramer, joka on tunnettu useista ravintoloistaan eri puolilla kaupunkia. Ravintola Quaglinos sijaitsee hotellirakennuksessa.

Belgialainen konvehti on arvossaan

Euroopan suurimmaksi suklaakaupungiksi voisi kutsua Pohjois-Belgiassa sijaitsevaa pientä Brüggen kaupunkia. Kun suklaalla alettiin käydä kauppaa, Brügge oli yksi eurooppalaisen kaupan keskuksia ja suklaan arvostus kaupungissa nousi. Pienessä Brüggessä on jopa yli 60 suklaapuotia ja suklaamuseo. Belgia patentoi suklaan vuonna 1884, ja maan kulinaristit ovat kehittäneet vuosien kuluessa suklaaseen mitä ihanimpia makuja ja vivahteita. Belgiassa tehdään edelleen suussa sulavia käsintehtyjä konvehteja.

Hotellivinkki: Martin’s Orangerie (neljä tähteä)

Tämä kaunis hotelli sijaitsee 1400-luvulta peräisin olevassa talossa Den Dijver -kanaalin varrella. Jokainen huone on sisustettu eri tavalla, tosin romanttisuus näkyy vahvasti jokaisessa. Hotellilta saa kello viiden teetä, joka suositellaan nautittavaksi hotellin terassilla. Teen kanssa maistuu myös herkullinen suklaakonvehti.

Itävaltalaisia suklaakuulia

Itävalta kirjoittautui suklaan historiaan vuonna 1890, kun Paul Fürst keksi Salzburgissa maailman ehkä tunnetuimmat suklaakonvehdit. Kyseessä ovat tietysti 1700-luvulla vaikuttaneen kuuluisan säveltäjän Wolfgang Amadeus Mozartin kunniaksi nimetyt Mozartin kuulat. Konvehtien täytteenä on pistaasia ja mantelimarsipaania. Vaikka Mozartin kuulia valmistetaan tehtaissa eri puolilla maailmaa, Norbert Fürst valmistaa edelleen alkuperäisiä herkullisia konvehteja Salzuburgissa isoisoisän reseptillä. Alkuperäisiä konvehteja myydään neljässä paikallisessa leipomossa nimellä Original Salzburger Mozartkugeln.

Hotellivinkki: Hotel Elefant (neljä tähteä)

Tämä yli 700 vuotta vanha hotelli on yksi Salzburgin vanhimpia ja perinteisimpiä hotelleja. Se sijaitsee aivan keskustassa kävelykatualueella. Hotelli on myös kävelymatkan päässä Mozartin kuulille nimensä antaneen säveltäjän Wolfgang Amadeus Mozartin syntymäkodista.

Suomalaista suklaata

Suomalainen suklaa ei ole yleensä yhtä makeaa kuin belgialaiset konvehdit, mutta suomalainen suklaa on maassamme silti arvossaan. Kotimainen suklaamatka kannattaa tehdä Porvooseen, sillä kaupungissa sijaitsee valloittava Brunbergin suklaatehdas ja tehtaanmyymälä. Brunberg on Suomen vanhin suklaatehdas, sillä se perustettiin jo 1871. Aluksi siellä valmistettiin tosin karamelleja ja vasta myöhemmin 1900-luvun puolella aloitettiin suklaan valmistus. Suklaasta tuli pian yrityksen päätuote. Brunbergin tunnetuimpia suklaita ovat Suklaasuukot ja Tryffeli-suklaakonvehdit. Brunbergin tehtaanmyymälä sijaitsee osoitteessa Teollisuustie 19 B.

Hotellivinkki: Hotel Seurahovi

Tämä kodikas hotelli sijaitsee lähellä Porvoon keskustaa. Hotellilla on myös hyvät saunatilat, joihin voi tilata erillisiä saunaruokia. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä Brunbergin tehtaanmyymälästä.

Päivitetty: 27.1.2010

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia