Hyppää sisältöön

Sorruitko ostamaan liian kalliit tuliaiset? 5 vinkkiä tinkimiseen basaareissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.12.2018
Tuliaisten ostaminen arabimaissa saattaa olla erikoinen elämys kiinteisiin hintoihin tottuneille suomalaisille. Lue nämä viisi niksiä tinkimiseen ja lähde harjoittelemaan!

Täyttä tuskaa vai viihdyttävää teatteria?

Monien maiden tinkimiskulttuuri aiheuttaa suomalaiselle matkailijalle päänvaivaa, sillä Suomessa on harvinaista neuvotella hinnoista kaupoissa ja toreilla. Tuliaisten ostaminen voikin olla viimeisen matkustuspäivän ikävä pakkopulla.

Tinkimiskulttuuri kukoistaa erityisesti vanhoissa kaupungeissa, joita on muun muassa arabimaissa Marokossa ja Egyptissä. Myös Jerusalemin vanhassakaupungissa ostokset tehdään tinkimällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tinkiminen on taito, jossa tulee harjoittelemalla paremmaksi. Kun tinkimisen taidon on oppinut, sitä tarvitsee pitää yllä. Siitä voi myös oppia pitämään, jolloin arabialainen kaupankäyntikulttuuri voi olla parhaimmillaan verrattavissa peliin tai teatteriin.

Lue viisi vinkkiä hintaneuvotteluihin!

1. Selvitä kohtuullinen hinta oppaalta tai ruokakaupasta

Jos olet liikkeellä paikallisoppaan kanssa, voit kysyä, mikä on millekin tuotteelle kohtuullinen hinta. Esimerkiksi Marokossa appelsiinit ovat viisi dirhamia kilolta, eli noin 50 senttiä. Paikallisten tuotteiden halpuuteen tottumaton suomalainen voi helposti tyytyä hintaan, joka on kaksinkertainen paikallisten maksamaan hintaan verrattuna.

Oppaalta voi kysyä vinkkejä siihen, mitkä myyjät ovat luotettavia.

Jos mukana ei ole opasta, tavaroiden normaalihinnan voi selvittää myös ruokakaupasta. Monia basaareissa myytäviä tavaroita myydään myös ruokakaupoissa tai erikoisliikkeissä. Nyrkkisääntönä on se, että basaareissa tavara voi olla monesti laadultaan heikompaa kuin erikoisliikkeissä, minkä vuoksi sille voi tinkiä halvemman hinnan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Aloita halvasta tarjouksesta

Päätä suurin maksamasi hinta hinta etukäteen, kun aloitat tinkimisen. Tinkiminen on tilanne, jossa helposti ajautuu tilanteen vietäväksi ja huomaa pian maksaneensa enemmän kuin alun perin aikoi.

Ensimmäisenä tarjouksena ei myöskään kannata esittää omasta mielestään kohtuullista hintaa. Tarjoa ensimmäiseksi hintaa, jonka koet halvaksi. Muista kuitenkin se, että jotkut myyjät saattavat pöyristyä tai esittää pöyristynyttä tarjoamastasi hinnasta ja kieltäytyä tekemästä kauppaa kanssasi. Polkuhintaisella tarjouksella ei siis pääse kovinkaan pitkälle kaupanteossa.

Tuliaisostokset Jerusalemista
Jerusalemin vanhassakaupungissa voi tehdä tuliaisostoksia tinkimällä. Osa myyjistä merkkaa tuotteisiin myös kiinteän hinnan.

Sitä, että myyjä kieltäytyy kaupanteosta, ei kannata hätkähtää. Monien kauppiaiden kanssa toimii se, että palaa myöhemmin takaisin ehdottamaan myyjälle parempaa hintaa.

4. Kävele pois, jos hinta ei miellytä

Jos et saa tinkimälläkään hintaa, jonka suostuisit maksamaan, kaupasta voi kävellä pois. Kun asiakas kävelee ulos liikkeestä, jotkut myyjät lähtevät perään ja alentavat hintatarjoustaan, jotkut taas eivät.

Toisinaan kaupasta pois käveleminen voi toimia hyvänä tapana alentaa hintaa, mutta sen toimivuuteen ei kannata joka kerta luottaa.

4. Varaa aikaa

Tinkiminen vaatii aikaa. Muista siis varata riittävästi aikaa tuliaisostoksiin, jos haluat ostaa tuliaiset basaareista. Mitä kalliimpi ostos, sitä enemmän sen ostamiseen on syytä varata aikaa. Lisäksi tinkimistilanne stressaa vähemmän, jos koko ajan ei tavitse vilkuilla kelloa.

Marokon tuliaisostokset
Marokon vanhassakaupungissa mutkittelevilla kujilla voi tehdä edullisia tuliaisostoksia tinkimällä. Marokosta voi ostaa muun muassa koristeellisia lamppuja.

Jos haluaa helpottaa ja nopeuttaa hintaneuvottelua, esimerkiksi Marrakechin Djemaa el Fna -aukiolla ja vanhassa kaupungissa Marokossa kannattaa mennä paikalle aamulla. Aamuisin väkeä on vähemmän ja ilmapiiri vähemmän hektinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Ajattele tinkimistä teatterina

Tinkimisen voi ottaa teatterina, jossa on usein samanlainen juoni, mutta hiukan vaihtuvat henkilöhahmot. Tärkeintä on olla ottamatta hintaväittelyä liian vakavasti, sillä kyse on harvoin valtavista rahallisista tappioista. Toki jokaista harmittaa maksaa enemmän kuin paikalliset, mutta virheiden kautta tinkimisessäkin oppii paremmaksi.

Tinkiminen voi olla myös hauskaa, sillä ihanteellisimmassa tapauksessa kaupasta jää hyvä mieli sekä kauppiaalle että asiakkaalle.

>> Lue myös: Shoppailuvinkit Marrakechiin – parhaat tärpit basaareista laatuliikkeisiin

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää