Kuva: Elina Venttola
Tinkiminen basaareissa

Sorruitko ostamaan liian kalliit tuliaiset? 5 vinkkiä tinkimiseen basaareissa

Tuliaisten ostaminen arabimaissa saattaa olla erikoinen elämys kiinteisiin hintoihin tottuneille suomalaisille. Lue nämä viisi niksiä tinkimiseen ja lähde harjoittelemaan!

Täyttä tuskaa vai viihdyttävää teatteria?

Monien maiden tinkimiskulttuuri aiheuttaa suomalaiselle matkailijalle päänvaivaa, sillä Suomessa on harvinaista neuvotella hinnoista kaupoissa ja toreilla. Tuliaisten ostaminen voikin olla viimeisen matkustuspäivän ikävä pakkopulla.

Tinkimiskulttuuri kukoistaa erityisesti vanhoissa kaupungeissa, joita on muun muassa arabimaissa Marokossa ja Egyptissä. Myös Jerusalemin vanhassakaupungissa ostokset tehdään tinkimällä.

Tinkiminen on taito, jossa tulee harjoittelemalla paremmaksi. Kun tinkimisen taidon on oppinut, sitä tarvitsee pitää yllä. Siitä voi myös oppia pitämään, jolloin arabialainen kaupankäyntikulttuuri voi olla parhaimmillaan verrattavissa peliin tai teatteriin.

Lue viisi vinkkiä hintaneuvotteluihin!

1. Selvitä kohtuullinen hinta oppaalta tai ruokakaupasta

Jos olet liikkeellä paikallisoppaan kanssa, voit kysyä, mikä on millekin tuotteelle kohtuullinen hinta. Esimerkiksi Marokossa appelsiinit ovat viisi dirhamia kilolta, eli noin 50 senttiä. Paikallisten tuotteiden halpuuteen tottumaton suomalainen voi helposti tyytyä hintaan, joka on kaksinkertainen paikallisten maksamaan hintaan verrattuna.

Oppaalta voi kysyä vinkkejä siihen, mitkä myyjät ovat luotettavia.

Jos mukana ei ole opasta, tavaroiden normaalihinnan voi selvittää myös ruokakaupasta. Monia basaareissa myytäviä tavaroita myydään myös ruokakaupoissa tai erikoisliikkeissä. Nyrkkisääntönä on se, että basaareissa tavara voi olla monesti laadultaan heikompaa kuin erikoisliikkeissä, minkä vuoksi sille voi tinkiä halvemman hinnan.

2. Aloita halvasta tarjouksesta

Päätä suurin maksamasi hinta hinta etukäteen, kun aloitat tinkimisen. Tinkiminen on tilanne, jossa helposti ajautuu tilanteen vietäväksi ja huomaa pian maksaneensa enemmän kuin alun perin aikoi.

Ensimmäisenä tarjouksena ei myöskään kannata esittää omasta mielestään kohtuullista hintaa. Tarjoa ensimmäiseksi hintaa, jonka koet halvaksi. Muista kuitenkin se, että jotkut myyjät saattavat pöyristyä tai esittää pöyristynyttä tarjoamastasi hinnasta ja kieltäytyä tekemästä kauppaa kanssasi. Polkuhintaisella tarjouksella ei siis pääse kovinkaan pitkälle kaupanteossa.

Kuva: Elina VenttolaTuliaisostokset Jerusalemista
Jerusalemin vanhassakaupungissa voi tehdä tuliaisostoksia tinkimällä. Osa myyjistä merkkaa tuotteisiin myös kiinteän hinnan.

Sitä, että myyjä kieltäytyy kaupanteosta, ei kannata hätkähtää. Monien kauppiaiden kanssa toimii se, että palaa myöhemmin takaisin ehdottamaan myyjälle parempaa hintaa.

4. Kävele pois, jos hinta ei miellytä

Jos et saa tinkimälläkään hintaa, jonka suostuisit maksamaan, kaupasta voi kävellä pois. Kun asiakas kävelee ulos liikkeestä, jotkut myyjät lähtevät perään ja alentavat hintatarjoustaan, jotkut taas eivät.

Toisinaan kaupasta pois käveleminen voi toimia hyvänä tapana alentaa hintaa, mutta sen toimivuuteen ei kannata joka kerta luottaa.

4. Varaa aikaa

Tinkiminen vaatii aikaa. Muista siis varata riittävästi aikaa tuliaisostoksiin, jos haluat ostaa tuliaiset basaareista. Mitä kalliimpi ostos, sitä enemmän sen ostamiseen on syytä varata aikaa. Lisäksi tinkimistilanne stressaa vähemmän, jos koko ajan ei tavitse vilkuilla kelloa.

Kuva: Elina VenttolaMarokon tuliaisostokset
Marokon vanhassakaupungissa mutkittelevilla kujilla voi tehdä edullisia tuliaisostoksia tinkimällä. Marokosta voi ostaa muun muassa koristeellisia lamppuja.

Jos haluaa helpottaa ja nopeuttaa hintaneuvottelua, esimerkiksi Marrakechin Djemaa el Fna -aukiolla ja vanhassa kaupungissa Marokossa kannattaa mennä paikalle aamulla. Aamuisin väkeä on vähemmän ja ilmapiiri vähemmän hektinen.

5. Ajattele tinkimistä teatterina

Tinkimisen voi ottaa teatterina, jossa on usein samanlainen juoni, mutta hiukan vaihtuvat henkilöhahmot. Tärkeintä on olla ottamatta hintaväittelyä liian vakavasti, sillä kyse on harvoin valtavista rahallisista tappioista. Toki jokaista harmittaa maksaa enemmän kuin paikalliset, mutta virheiden kautta tinkimisessäkin oppii paremmaksi.

Tinkiminen voi olla myös hauskaa, sillä ihanteellisimmassa tapauksessa kaupasta jää hyvä mieli sekä kauppiaalle että asiakkaalle.

>> Lue myös: Shoppailuvinkit Marrakechiin – parhaat tärpit basaareista laatuliikkeisiin

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Päivitetty: 27.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (102 votes, average: 3,76 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

21 kommenttia

Älkää ikinä asioiko Travellink kanssa, huonoa asiakaspalvelua ja asiakkaan harhaanjohtamista. Ostin erikseen peruutusturvan lippuihin, ja peruin matkan 1kk ennen sen ajankohtaa. Peruutuksen jälkeen tuli viesti, että vain 80% lipun hinnasta korvataan (ei kokonaissummasta). Tätä tietoa ei ollut missään saatavissa kun peruutusturvaa osti. Nyt myös nuo 80% ovat vielä palauttmatta, eikä yhtiöön saa muuten kontaktia kuin soittamalla helpcenteriin Intiaan, jossa minua vain siirretään käsittelijältä toiselle.

Peruutusturva on siis yhtä tyhjän kanssa ja yhtiön kanssa ei kannata asioida.

Asiakaspalvelunne puhelinnumero ei vastaa, sähköposti tulee takaisin. Yksi numero vastaa, mutta eteenpäin pääsemiseksi pitäsi olla kymmennumeroinen varauskoodi. Kun asiani koskee juuri sitä, eli sitä ei ole lipussani missään, en saa asiaani hoidettua. Tämä ei ole hyvää asiakaspalvelua.

Varasin ja maksoin matkan verkkobankissa , eticket vaati korttimaksua väittäen etten ole maksanut , eivät hyväksy lähettämiä tositteita .2 päivää olen yrittänyt selvitellä asiaa ,
Menetänkö lennot ja rahat ?
Jussi .

Hei
Olin viime syyskuussa Serbiassa opiskelemassa viikon ja on kyllä kaunis kaupunki.
Suosittelen käymään Belgradissa

Jos teillä jää käyttämättä Thaimaan matka kesällä 2018 niin voin ostaa sen edullisesti kahdelle aikuiselle . Lentojen kanssa / ilman .

Hei
Olisi hyvä,että sivuillanne ei mainostettaisi elefanttiratsastusta. Elefantti, isosta koostaan huolimatta, ei ole tarkoitettu ratsastukseen.
Muutenkin eläinten käyttö turismissa on turhaa.

Elefanttisafarit eivät ole eettinen valinta!! Tämmöstä suomalaisille mainostetaan!

Me olemme käyttäneet saman oppaan palveluja jo
useammilla Thaimaan matkoilla. Hän on järjestänyt meille
taksimatkoja, retkiä saarille ja Khao Sokin luonnonpuistoon.
Retket puolta halvemmalla kuin matkatoimistot.Suosittelemme tätä
luotettavaa, englantia taitavaa opasta.
Yhteystiedot: Rainy mobile: +66843073993 tai +66887541237
email: [email protected]
Jos haluat keskustella aiheesta niin osoitteeni on : [email protected]
Kale

Phuketin suunnassa kata ja karon lapsiperheille rauhallisempia kuin patong ja rannat ihan ok. Sukellukselle tosiaan lähdetään muualle ja suosittelen sillä paikkoja siihen kyllä löytyy ja niissä nähtävää, muu perhe voi hyvin viettää rantapäivää tai snorklailla samalla kun joku perheestä sukeltaa. Raya Diversilla esim. kivoja päiväretkiä jossa kaikki voi nauttia päivästä omalla tavallaan. Hinnat suomea halvemmat joten kohtuu budjetilla pärjää hyvin.

No suosittelen sukeltajille, perheille, ja shoppaajille, KOH samuita, tai laguna beachia. molemmissa kirkas vesi matalat rannat ja turvallliset hiekat, ei liikkaa porukkaa ollut ainekaan lagunalla, samuilla hiukan enemmän. Shoppaajille taas samui on hiukan hyvempi. Itse olen molemmissa käynyt Aurinkomatkojen kautta vuonna 2007, ja 2009.
Mutta Hua-hin ja Cha-amin rannat, ja vedet ovat erittäin sameita, ja siellä on paikoittain paljonkin meduusoja, vaikeammin huoamata.
Mutta kyllä kaikkein paras matka kokemus löytyi Malediiveiltä vuonna 2010 toukokuussa. Siellä on rantaa, hiekkaa, rantaa, hiekkaa, ja vettä !

Sukellus tapahtuu aina jossain muualla kuin Phuketin rannoilla. Eli jos mies meinaa oikeasti käydä sukellusretkillä niin ei ole väliä millä rannalla olette. Sukeltamaan lähdetään sitten veneellä.

Jos taas meinaa snorklata suoraan rannalta niin siihen Phuket ei ole paras vaihtoehto. Sen sijaan Phuketin lähisaarilta (joille tehdään myös päiväretkiä) löytyy huikeita snorklaus paikkoja. Esim. Phi Phi saarien ympäristö ja Racha Yai.

Racha Yai on parempi lapsiperheelle. Phi Phillä nuorta bileväkeä enemmän. Itse oltiin perheen kanssa Rachalla ja oli todella onnistunut loma. Hotelleja on 4 joista suosittelen lapsiperheelle joka Ban Rayaa tai The Racha. Ban Raya on edullisempi ja oikein viihtyisä. Rachalla on loistavat mahdollisuudet snorklata suoraan rannasta ja siellä on myös suomalainen Raya Divers sukellusfirma jos haluaa sukeltaa. Myös sukelluksille voi lähteä suoraan rannasta eli aikaa säästyy verrattuna Phuketiin.

Mutta ostoksia Rachalla ei voi tehdä… Se on todella hiljainen paikka. Ja rantakaupustelijoita ei ole ollenkaan. Eikä autoja.

Sinne kuitenkin mennään Phuketin kautta, jossa voi tehdä ostoksia helposti. Esim. me olimme loman lopussa pari päivää Phuketissa shoppailemassa.

Jos ehdottomasti haluaa pysyä Phuketissa niin Kata Noi eli pienempi Kata ranta voisi olla hyvä vaihtoehto. Rauhallinen paikka, ostokset lähellä ja ranta sopii snorklaukseen jos ei ole aallokkoista.

Osaako kukaan neuvoa meille paikkaa, jossa kirkkaat vedet (mies haluaa sukeltaa) Lapsia 2 (ranta turvallinen) Kivat shoppailumahdollisuudet (Minä tykkään)

ei enää Patongille… liikaa turisteja, liikaa skoottereita, liikaa tuk tukeja, liikaa kauppiaita, hotellissa liikaa portaita, liikaa maksullisia naisia, kallis paikka. Ruoka oli hyvää ja aurinko paistoi :)

Noh, jos ihan rauhallisesta paikasta pitää niin ei sitten Patongille. Tosin kun skootterin vuokraa niin on vallankin vapaa kulkemaan mihin osaan saarta vain.
Tuota en oikein ymmärrä, miten maksulliset naiset voivat naista häiritä sillä meitä miehiähän he ennemminkin tavoittelevat. Koko jutun jujukin on monella miehellä juuri siinä, että noita siroja ja kuvankauniita nuoria naisia on niin paljon.

itse olin pattayalla kuukauden….. enka nahnyt yhtaan suomalaista! phuketin ja krabin voisi nimeta suomalaisten kanariaksi!:)

Phuket on suomalaisten kanaria (tai ehkä Pattaya vielä enemmän) mutta onhan siellä hauskaa, ei voi kieltää!

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *