Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Sodankylän elokuvajuhlat – 25 filmihullua vuotta Napapiirillä

artikkelin kuva
Uutiset
Elokuvakansa on juhlinut yötöntä yötä Napapiirillä jo neljännesvuosisadan.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 18.06.2010
facebook   whatsapp

Peter von Bagh ja Kaurismäen veljekset

Mänttärin ohella työryhmään alusta asti kuuluneet Peter von Bagh sekä Kaurismäen veljekset Aki ja Mika, halusivat tehdä festivaaleista maanläheisen tapahtuman. Sellaisen, jossa tekijöitä ja yleisöä ei eristettäisi toisistaan turva-aidoin. Ilmiö nimeltä Midnight Sun Film Festival sai alkunsa.

Miesten kontaktien ja yöttömien öiden eksotiikan voimin on festareille saatu vuosien varrella houkuteltua paljon suuria ohjaajanimiä. Esimerkiksi Jonathan Demme (Uhrilampaat), Francis Ford Coppola (Kummisetä 1-3, Ilmestyskirja nyt) ja Jim Jarmusch (Broken flowers, Coffee & cigarettes) ovat päässeet maistamaan Lapin taikaa.

Vesa-Matti Loiri juhlavuoden kotimainen tähtivieras

Nyt juhlavuonna päävieraita ovat Terence Davies Iso-Britanniasta, Bahman Ghobadi Iranista ja Pedro Costa Portugalista. Suurta yleisöä eniten kiinnostava vieras on silti epäilemättä kotimainen ikoni ja suomalaisia vuosikymmenestä toiseen koskettanut Vesa-Matti Loiri. Loiri on Sodankylässä puhumassa elokuvistaan Pojat, Pedon merkki, Ulvova mylläri, Uuno Epsanjassaja Sokkotanssi.

Ihmisläheinen festivaali

Sodankylän lumoa pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan myös Toni Kari, joka saapui festivaaleille Helsingistä. Elokuvalavastajaksi opiskelevan Karin houkutteli pohjoiseen uteliaisiuus nähdä elokuvat ja Lapin eksotiikka yhdessä.

Lukuisilla festivaaleilla vieraillut Kari pitää Sodankylän elokuvajuhlia täytenä vastakohtana Cannesin vastaaviin, joissa hän vieraili viime kuussa.

– Cannes on pintaliitoa, kauheasti rikkaita ihmisiä, joita kiinnostaa lomailu enemmän kuin elokuvat. Täällä ei pidetä yllä myyttiä taitelijoista parempina ihmisinä. Kaikki käyvät pizzalla samassa paikassa.

Tapahtumapaikkakin saa Karilta suitsutusta.

– Sodis on loistava festivaalikaupunki. Etäisyydet ovat lyhyet, auton saa helposti parkkiin ja palvelut ovat kattavat.

Sodankylän elokuvajuhlat 16-20.6.2010

Teksti: Mete Sasioglu
Kuvat: Tomi Knuutila, Laura Haapakangas

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.