hero taustakuva

Raikulijuhla vai perinnepäivä – katso miten vappua vietetään maailmalla

artikkelin kuva
Uutiset
Oikukkaan kevään jälkeen vappu käynnistää pikniksesongin kuohujuomineen ja iloisine tunnelmineen. Hotellivaraussivusto Hotels.com selvitti, miten vappua juhlitaan eri puolilla Eurooppaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 30.04.2013
facebook   whatsapp

Festivaalitunnelmaa Britanniassa

Iso-Britanniassa vappua eli May Dayta vietetään tänä vuonna 4.-6. toukokuuta. Koko perheen voimin Lontoossa juhlivien kannattaa suunnata Canalway Cavalcade London -festivaaleille, missä on ohjelmaa koko vappuviikonlopun ajan. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, tanssiesityksiä ja valaistujan venekulkueita Lontoon kanaalia pitkin.

Pidempään Lontoossa viipyvien on syytä merkitä kalenteriin vapun tienoilla starttaava London Wonderground -festivaali Southbank Centressä. Festivaaleilla voi nauttia musiikista, huvipuistolaitteista ja kabaree- ja sirkus-esityksistä.

Kielot kuuluvat työläisjuhlaan Ranskassa

Jos suuntaa vappuna Ranskaan, ei kannata odottaa suuria kansan karnevaaleja monien muiden maiden tapaan. Ranskassa vapun näkyvin symboli on kielo, joita myydään vappupäivänä jokaisessa kadunkulmassa. Kielon perinne sai alkunsa, kun Ranskan kuningas Kaarle IX sai aikoinaan kielon onnenkukakseen ja päätti antaa joka vuosi kielon hovin neideille. Kielokimpun ojentaminen rakastetulle vappuna on vahva perinne, jonka unohtaminen nähdään häpeällisenä.

Vappupäivänä Pariisissa lomailevia odottavat suljetut museot, joten matkailijoiden kannattaa varautua rauhalliseen päivään ja suunnata piknikille puistoon nauttimaan kaupungin keväisestä ilmapiiristä.

Suomessa vappu ei jää huomaamamatta

Suomessa vapun juhlinta alkaa jo huhtikuun viimeisenä päivänä. Helsingissä vappua viettävien on syytä varautua tungeksiviin katuihin, raikuvaan juhlakansaan ja ylioppilaslakeista valkoiseen ihmismereen. Vappuaattona voi piipahtaa kuuden aikaan illalla Kauppatorilla seuraamassa perinteikästä Havis Amandan patsaan lakitusta.

Vappu jatkuu villein iltamenoin ympäri Helsinkiä aina aamuyön pikkutunneille asti. Vappuaatosta selvinneet jatkavat vapun viettoa vappupäivän perinteisellä piknikillä Kaivopuiston Ullanlinnanmäellä.

Kokkotulet leimuavat Ruotsissa

Ruotsissa vappua juhlitaan samaan aikaan kuin Suomessa. Jos mieli tekee juhlia vappua ruotsalaisittain, kannattaa pukea tanssikengät jalkaan ja suunnata kokkotulien ympärille tanssimaan, laulamaan ja toivottamaan kevät tervetulleeksi.

Tukholmassa suunnaksi kannattaa ottaa kauniilla Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen, jossa on maailman vanhin ulkomuseo ja Tukholman eläinpuisto. Vappuna Skansenilla järjestetään paraateja, konsertteja ja tanssiesityksiä ja juhlat jatkuvat myöhään yöhön.

Lähde: Hotels.com
Kuva: mwri via Compfight

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.