hero taustakuva

Outoja maksuja suomalaisten tileiltä – satoja maksuvälinepetoksia liitetty Hotels.comiin

artikkelin kuva
Uutiset
Hotels.com-varaussivuston asiakkaiden tileiltä on lähtenyt suuria summia rahaa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.04.2016
facebook   whatsapp

Ennätysmäärä ilmoituksia poliisille

Kansainvälinen hotellivaraussivusto Hotels.com on maksuvälinepetosten riepottelema. Satakunnan Kansan mukaan Suomen poliisi on saanut alkuvuoden aikana ennätysmäärän rikos- ja muita ilmoituksia, joissa mainitaan Hotels.com. Sivusto on monen suomalaismatkailijan käytössä.

Alkuvuoden aikana 17. huhtikuuta mennessä poliisille oli tehty yhteensä 302 ilmoitusta, joissa oli maininta varaussivustosta. Vuonna 2015 ilmoituksia oli 179, sitä aiempana vuonna 46 kappaletta.

Tyypillisissä tapauksissa uhri oli syöttänyt luottokorttitietonsa Hotels.comiin varauksen yhteydessä. Myöhemmin asiakas huomasi tililtä tehdyn luvattomia maksusuorituksia – joissain tapauksissa jopa tuhansien eurojen edestä. Vielä ei ole tietoa siitä, missä vaiheessa asiakkaiden luottokorttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.

KRP tutkii asiaa, ja selvityksen alla on myös verkkorikollisten käyttämän tietoturva-aukon sijainti. Toistaiseksi ei tiedetä onko ongelma Hotels.comin omassa vai jonkun heidän asiakkaansa verkkopalvelussa.

Hotels.com ohjeistaa korttitietojen väärinkäyttöä epäileviä asiakkaitaan olemaan suoraan yhteydessä omaan pankkiinsa.

Kaikista huijauksista rikosilmoitus

Tapausta pidetään poikkeuksellisen merkittävänä, sillä yhden sivuston linkittyminen näin useaan rikosepäilyyn on hyvin erikoista.

– Kannattaa aina tehdä rikosilmoitus, jos joutuu maksuvälinehuijauksen uhriksi. Kun tietoa kasaantuu riittävästi, ongelmakohdat ja tekijät saattavat löytyä, sanoo Lännen Median haastattelema KRP:n kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Timo Piiroinen.

Hotels.com on kansainvälinen toimija, mutta KRP:llä ei ole tietoa mahdollisista vastaavista tapauksista muissa maissa.

Yle uutisoi varaussivustoon yhdistetyistä maksuvälinepetoksista jo tammikuussa, kun epäilyt Hotels.comin käyttämien palvelujen tietoturva-aukoista nousivat.

Lähde: Satakunnan Kansa, Yle
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.