Kuva: Inka Khanji
Henkilökortti matkustusasiakirjana

Suomalainen pääsee ulkomaille ilman passia – näihin maihin voit matkustaa henkilökortilla

Henkilökortti on passia kätevämpi tapa todistaa henkilöllisyys matkaillessa.

Kaikkialle ei tarvita passia

Suomen kansalainen ei välttämättä tarvitse passia matkustaakseen ulkomaille. Pohjoismaihin pääsee ilman matkustusasiakirjaa, ja passinkin voi korvata henkilökortilla 28 maahan matkustaessa.

Suomen kansalaiselle myönnetty henkilökortti käy matkustusasiakirjana passin sijaan, mutta tällöin henkilökortissa on oltava merkintä matkustusoikeudesta. Myöskään väliaikainen henkilökortti ei korvaa passia.

Henkilökortti on matkustusasiakirjana varsin kätevä, sillä se vie huomattavasti passia vähemmän tilaa ja kulkee mukana näppärästi lompakossa. Henkilökortin hinta on 58 euroa.

Näihin maihin suomalainen pääsee henkilökortilla

Lähde: Poliisi
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 4.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 4,20 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Hankin henkilökortin kotimaan käyttöön, jotta ei tarvitse kantaa passia mukana pankkiasioiden yms. takia. Sitten kun passi meni vanhaksi, en hankkinut heti uutta, koska matkani suuntautuivat mm. Saksaan, Englantiin ja Hollantiin. Muuten oli todella kätevää, mutta ainakin pari vuotta sitten jouduin passintarkastuksessa pitkään jonoon seisomaan, vaikka eu-kansalaisena olisi voinut kävellä läpi lukulaitteen kautta. Olisin voinut, jos olisi ollut passi. Aikani ihmettelin mitä tein väärin, kun en pääse läpi, ja sitten kysyin: lukulaite ei lue henkilökorttia. Jos tämä olisi mainittu opasteessa, olisin ainakin mennyt suoraan jonottamaan. Tämä sattui muistaakseni Lontoosta Amsterdamiin mennessä.

Noin 6 – 8 vuotta sitten olin matkalla via baltikaa helsingistaä hollantiin. Paluumatka tehtiin Saksan ja Tsekkien kautta Puolaan. Prahassa lähdimme keskustaan käyttämällä raitiovaunua. Ruokailun päätyttyä aikoessani maksaa laskun, huomasin lompakkoni ja passini kadonneen housuni reisitaskusta.Ystäväni eivät uskoneet näin tapahtuneen ja palatessamme hotellille ei sieltäkään niitä löytynyt. Aamulla ensimmäiseksi menimme lähetystöön tekemään ilmoitusta varastetusta passista. Seuraavaksi jatkoimme kansainväliselle poliisilaitokselle tekemään virallisen ilmoituksen varkaudesta.
Palasimme lähetystöön ja minulle myönnettiin paluumatkaa varten tilapäinen matkustusdokumentti. Sitä luovuttaessaan virkailija ystävällisesti huomautti, että minun pitäisi olla huolellisempi matkoillani (vuonna 1983 minulta vietiin samoin passi ja lompakko Italissa Colosseumin ulkopuolella mustalaislasten joukolla.Tiesin, mistä oli kysymys, mutta en voinut käyttää väkivaltaa niitä kohtaan. Oli vain ajan kysymys milloin he onnistuisivat.)
Mietimme tapahtunutta ja tulimme siihen tulokseen, että seisoimme raitiovaunun käytävällä aika laiil täydessä vaunussa. Siinä seistessä istumapaikalla olleella matkustajalla oli ilmeisesti loistava mahdollisuus tyhjentää reisitaskusta lompakkoni ja passini. Missään muualla emme uskoneet sen olisi ollut mahdollista.
Kesäisin käytän edelleenkin reisitaskufarkkushortseja, mutta olen varmistanut ketjulla, ettei minulla ole iltaisin passia mukanani ja että lompakkoani ei pysty ilman työkaluja varastamaan. Poliiseille ei passikopio ole muuta kuin jätepaperia.
Nämä kaksi tapausta on varjostanut matkojani, vaikka olen työssäni matkustanut ympäri maailmaa vähintään 10 vuoden ajan vuodesta 1980 – 2016).