hero taustakuva

Minne matkustaa kesällä 2020? Katso suosittujen lomakohteiden koronatilanne ja matkustuskäytännöt

Shutterstock artikkelin kuva
Uutiset
Rantapallon päivittyvä seuranta kertoo lomakohteiden COVID-19-tilanteen, paikallisten viranomaisten ohjeistukset matkustajille sekä lentoyhteydet Suomesta.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 10.07.2020
facebook   whatsapp

Minne voi matkustaa kesälomalla?

Tähän juttuun olemme koonneet tietoa siitä, mihin maihin suomalaiset voivat jo matkustaa ja millä aikataululla muut suositut lomakohteet suunnittelevat alkavansa taas vastaanottaa matkailijoita. Päivitämme tietoja ja lisäämme kohteita sitä mukaa kun uutta tietoa on saatavilla.

Jokaisen maan kohdalta löytyy myös tietoa siitä, miten niihin pääsee tällä hetkellä matkustamaan, mitä rajoituksia tai suosituksia niissä on noudatettava ja mitkä matkailijoille tärkeät palvelut ovat avoinna.

Suomen hallitus vapautti matkustamisen Viroon, Latviaan, Liettuaan, Norjaan, Islantiin ja Tanskaan 15.6. eikä näistä maista palaaville ole Suomessa karanteenisuositusta.

Hallitus ilmoitti 8.7. että heinäkuun 13. päivästä alkaen sisärajavalvonnasta luovutaan tiettyjen EU-maiden osalta ja matkailu näihin vapautuu. Rajat aiotaan avata niihin maihin, joissa koronatartuntojen esiintyvyys on vähemmän kuin kahdeksan tapausta 100 000 asukasta kohden. Tämän hetkisen tilanteen mukaan rajat aukeavat Alankomaihin, Belgiaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Maltalle, Saksaan, Slovakiaan, Sloveniaan, Unkariin, Liechtensteiniin ja Sveitsiin. Matkustusta vapautetaan myös joihinkin Schengen-alueeseen kuulumattomiin maihin, kuten Kyprokselle ja Irlantiin.

Muihin kohteisiin ulkoministeriön suositus on edelleen tarpeettoman matkailun välttäminen ja niistä Suomeen palaaville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa on välttämätön liikkuminen, kuten työpaikalle meneminen, on sallittua, mutta esimerkiksi lähikontakteja suositellaan välttämään.

Tiedot on päivitetty 10.7.2020.

Alankomaat

Suomesta Alankomaihin on ollut mahdollista matkustaa 15. kesäkuuta jälkeen joutumatta karanteeniin. Matkailijoiden tulee kuitenkin varata majoitus ennen maahan saapumista.

Heinäkuun 13. päivä alkaen matkustus Alankomaista Suomeen vapautuu, joten karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Alankomaissa matkailijoiden tulee noudattaa sääntöjä, joilla estetään viruksen leviämistä. Esimerkiksi julkisen liikenteen kulkuvälineitä tulisi välttää ja mikäli niitä joutuu käyttämään, on kasvomaski pakollinen. Monet ravintolat, kahvilat ja nähtävyydet on auki, mutta niihin on tehtävä varaus etukäteen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 477
Viikko 26: 554
Viikko 25: 811
Viikko 24: 1 210

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 51 013

Yhteydet Suomesta

Finnair ja KLM lentävät suoraan Helsingistä Amsterdamiin.

Arabiemiraatit

Arabiemiraattien suosituin lomakohde Dubai aikoo alkaa vastaanottamaan kansainvälisiä matkustajia 7. heinäkuuta alkaen.

Saapuvia matkustajia koskevat kuitenkin tiukat säädökset. Matkustajien on saapuessaan esitettävä todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään 96 tuntia aiemmin. Jos todistusta ei ole, testi voidaan tehdä myös Dubain lentokentällä.

Matkustajien tulee myös ladata paikallisten viranomaisten COVID-19 DXB -applikaatio ja rekisteröidä sinne tietonsa ennen saapumista. Tämän lisäksi vaaditaan täyttämään lomake, jossa matkailija vakuuttaa että hänellä on matkavakuutus, joka kattaa mahdollisesta sairastumisesta syntyvät kulut.

Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 3 743
Viikko 26: 2 872
Viikko 25: 2 631
Viikko 24: 3 486

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 53 577

Yhteydet Suomesta

Fly Dubai alkaa tämän hetkisen tiedon mukaan operoida suoria lentoja Helsingin ja Dubain välillä jälleen syyskuun alussa. Finnairin tietojen mukaan suorat lennot Dubaihin jatkuvat 28.10.

Aurinkomatkoilla on tällä hetkellä saatavilla lomapaketteja Dubaihin ja muutamiin muihin Arabiemiraattien kohteisiin. Ensimmäiset lähdöt kohteisiin ovat lokakuun lopussa.

Belgia

Belgia salli EU-maiden kansalaisille matkustamisen maahan 15.6. Heinäkuun 13. päivä alkaen Suomi luopuu sisärajavalvonnasta Belgian osalta ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Hotellit, nähtävyydet ja kaupat ovat Belgiassa jo avautuneet. Ravintolat ja baarit saavat olla avoinna yhteen asti yöllä. Julkisissa kulkuneuvoissa on yli 12-vuotiaiden käytettävä maskia tai peitettävä suu ja nenä esimerkiksi huivilla.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 721
Viikko 26: 745
Viikko 25: 521
Viikko 24: 803

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 62 357

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää suoraan Helsingistä Brysseliin heinäkuussa ensin viisi kertaa viikossa. Myöhemmin lentoja on päivittäin.

Espanja

Espanja avasi rajansa Schengen-maille 21. kesäkuuta. Maahan saapuvat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin. Espanjasta Suomeen palaavia matkailijoita koskee kuitenkin karanteenisuositus.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee täyttää terveystietolomake, ja lentokoneella ja laivalla saapuville matkailijoille tehdään lämpötilatarkastuksia, joissa ruumiinlämmön tulee olla alle 37,5 astetta.

Espanjassa on avattu jo esimerkiksi monet rannat, ravintolat sekä baarien terassit. Maskia tulee käyttää julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä ulko- ja sisätiloissa, joissa 1,5 metrin turvavälin noudattaminen ei ole mahdollista. Katalonian alueella maskia tulee käyttää turvavälistä riippumatta.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 1 775
Viikko 26: 2 498
Viikko 25: 2 344
Viikko 24: 2 198

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 253 056

Tilanne Espanjan kohteissa

Espanjassa eniten tartuntoja on ollut Madridissa ja Katalonian alueella, johon kuuluu suurkaupunki Barcelona. Madridissa on todettu tartuntoja oli 70 000, mikä vastaa noin 30 prosenttia Espanjan kaikista tartunnoista. Kataloniassa tartuntoja on ollut yli 60 000.

Etelä-Espanjan Andalusiassa testillä varmistettuja tartuntoja on hieman yli 13 000. Málagan provinssissa, jonka alueella sijaitsevat esimerkiksi Aurinkorannikon lomakohteet Marbella, Fuengirola ja Benalmadena, on tartuntoja vahvistettu testillä vähän alle 3 000. Vahvistamattomat tapaukset mukaan lukien luku nousee lähelle viittä tuhatta.

Kanariansaarilla ja Baleaareilla, jotka ovat suomalaismatkailijoiden suosimia lomakohteita, tartuntoja on huomattavasti Manner-Espanjaan vähemmän. Kanariansaarilla tartuntoja on todettu 2 456 ja Baleaareilla 2 353. Baleaarien saariryhmään kuuluvat lomasaaret Mallorca, Menorca ja Ibiza.

Manner-Espanja alueista vähiten tartuntoja on löydetty pohjoisen Cantabriasta ja Kaakkois-Espanjassa sijaitsevalta Murcian alueelta.

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi heinäkuussa reittiä Helsingistä Málagaan ja suoria lentoja kaupunkiin on päivittäin. Lentoyhteydet Barcelonaan ja Madridiin jatkuvat syyskuun alussa. Tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja sekä Barcelonaan että Madridiin on aluksi kolme viikossa.

Aurinkomatkat aloittaa elokuun alussa matkat Mallorcalle ja Aurinkorannikon alueelle.

Islanti

Islantiin on voinut matkustaa EU- ja Schengen-maista 15. kesäkuuta alkaen. Saapuvat matkustajat voivat valita koronatestauksen tai vaihtoehtoisesti kahden viikon karanteenin. Matkustajien tulee myös rekisteröityä ennen saapumistaan Islantiin, rekisteröitymisen voi tehdä täällä.

Testi tehdään Keflavikin kansainvälisellä lentokentällä ja testin hinta on 1.7. alkaen noin sata euroa. Vuonna 2005 tai sitä myöhemmin syntyneiden lasten ei tarvitse tehdä testiä. Testitulosta odottaessa ei tarvitse olla karanteenissa.

Suomi avasi rajat Islantiin 15.6., joten karanteenisuositus ei koske Islannista palaavia matkailijoita.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 25
Viikko 26: 15
Viikko 25: 13
Viikko 24: 3

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 882

Tilanne Islannin kohteissa

Suurin osa Islannin koronavirustartunnoista on todettu pääkaupunki Reykjavikissa, jossa tapauksia on ollut hieman yli 1 300. Seuraavaksi eniten tartuntoja on ollut maan eteläosassa sijaitsevalla Suðurlandin alueella, jossa tartuntoja on ollut alle 200. Islannin muilla alueilla tartuntaluvut ovat pysyneet alle sadassa.

Yhteydet Suomesta

Icelandair lentää Helsingistä Reykjavikiin suorilla lennoilla kesäkuun lopusta alkaen. 29.6.–5.7. suoria lentoja on kaksi viikossa, 6.–12.7. kolme viikossa ja 13.–19.7. neljä viikossa. Lentojen aikataulusta 19.7. jälkeen Icelandair ilmoittaa myöhemmin.

Finnair jatkaa suoria lentoja Reykjavikiin 1. syyskuuta. Tämän hetkisen tiedon mukaan suoria lentoja tulee olemaan neljä viikossa.

Italia

Italia avasi rajansa EU-maiden kansalaisille 3. kesäkuuta alkaen. Matkailijoiden ei tarvitse olla kahta viikkoa karanteenissa Italiaan saapumisensa jälkeen.

Heinäkuun 13. päivä alkaen matkustus Italiasta vapautuu ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Sardiniaan ja Calabriaan matkustavien tulee täyttää ennen saapumistaan netissä lomake, jossa kysytään esimerkiksi perustiedot ja majoituksen tiedot. Sisiliaan matkustavien täytyy rekisteröityä ennen matkaa joko Sicilia SiCura -applikaatiossa tai nettisivuilla.

Italiassa nähtävyydet, hotellit, ravintolat ja kahvilat ovat jo avautuneet vierailijoille. Osassa paikoista saatetaan mitata asiakkaiden ruumiinlämpöä. Nähtävyyksillä on käytössä erilaisia toimenpiteitä vierailijoiden turvallisuuden takaamiseksi. Julkisissa sisätiloissa tulee käyttää maskia.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 1 301
Viikko 26: 1 811
Viikko 25: 1 658
Viikko 24: 1 991

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 242 363

Tilanne Italian kohteissa

Pohjois-Italia on kärsinyt koronaviruksesta enemmän kuin etelän alueet. Eniten tartuntoja on ollut Lombardian alueella. Lombardiaan kuuluu Milanon metropolialue, jossa on todettu 24 555 tapausta. Maan pääkaupungissa, Keski-Italiassa sijaitsevassa Roomassa tartuntoja on ollut yhteensä 5 994.

Milanon ja Rooman lisäksi Italian suosittuihin kaupunkikohteisiin kuuluvat esimerkiksi Firenze, jossa tartuntoja on löydetty 3 218, ja Venetsia, jossa on todettu 2 692 tapausta.

Lomailijoiden suosimissa saarikohteissa Sisiliassa ja Sardiniassa tartuntaluvut kuuluvat Italian alhaisimpiin. Koko Sisilian saarella on ollut 3 098 tapausta ja Sardiniassa 1 371. Edellisen viikon aikana sekä Sisiliassa että Sardiniassa on todettu vain muutama uusi tapaus. Etelä-Italian kärjessä sijaitsevalla Calabrian alueella tartuntoja on ollut 1 185.

Yhteydet Suomesta

Finnair aloittaa uudelleen suorat lennot Helsingistä Roomaan ja Milanoon elokuussa.

Esimerkiksi Aurinkomatkat on perunut pakettimatkansa Italiaan kesältä 2020. Lento- ja hotellipaketteja saa esimerkiksi Italian kaupunkikohteisiin Finnair Holidaysin kautta.

Itävalta

Suomesta on saanut matkustaa Itävaltaan 16. kesäkuuta alkaen ilman rajoituksia. Saapuvat matkailijat eivät joudu karanteeniin.

Heinäkuun 13. päivä alkaen Suomi luopuu sisärajavalvonnasta Itävallan osalta ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Matkailijoille tärkeät palvelut, kuten hotellit ja ravintolat, saivat luvan avata jälleen ovensa toukokuussa ja monet niistä ovat jo auki. Maan viranomaisten ohjeistuksien mukaan ihmisten tulee noudattaa vähintään yhden metrin turvaväliä ja kasvomaskin käyttö on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Ravintoloissa ja kaupoissa maskia ei enää vaadita.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 626
Viikko 26: 313
Viikko 25: 232
Viikko 24: 207

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 18 615

Yhteydet Suomesta

Finnairin suorat lennot Wieniin jatkuvat heinäkuun alussa ja reittiä operoidaan viisi kertaa viikossa.

Kreikka

Kreikka avasi rajansa 15. kesäkuuta 16 EU-maan kansalaisille ja Suomi on yksi näistä maista. Ateenan ja Thessalonikin lentokentät avattiin myös samaan aikaan ja lennot sallittiin maista, joissa tartuntatilanne on hallinnassa. Laajemmin lentokenttiä avautuu heinäkuun alussa.

Heinäkuun 13. päivä alkaen Suomi luopuu sisärajavalvonnasta Kreikan osalta ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Hotelleista iso osa avautui Kreikassa kesäkuussa, ja heinäkuun alussa alkaa operointi maan sisäisillä lentoreiteillä esimerkiksi maan saarille. Lauttamatkat saarille ovat jo sallittuja. Myös suuri osa ravintoloista ja kahviloista on jo avannut ovensa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 143
Viikko 26: 110
Viikko 25: 145
Viikko 24: 124

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 672

Tilanne Kreikan kohteissa

Pahiten koronaviruksesta on Kreikassa kärsinyt pääkaupunki Ateena ja sitä ympäröivä Attikan alue, jossa on todettu 1743 tartuntaa. Kreikan saarilla, jotka ovat kuuluvat maan suosituimpiin lomakohteisiin, on tapauksia ollut vain vähän.

Kreetan saarella koronatapauksia on todettu 29. Etelä-Egean saarten hallinnollisella alueella, johon kuuluu suosikkikohteista esimerkiksi Rodos, Kos, Karpathos ja Mykonos, on tartuntoja ollut yhteensä vain 31.

Yhteydet Suomesta

Aurinkomatkat aloittaa pakettimatkat Kreikkaan 18.7. ja Apollomatkat elokuun alussa. Molemmilla on eniten matkatarjontaa suosikkisaarille Kreetalle ja Rodokselle, mutta Apollomatkojen valikoimaan kuuluu myös Karpathos, Kos, Parga ja Zakinthos.

Tjäreborg on ilmoittanut, että yhtiö aloittaa matkat Rodokselle jälleen 29.7. ja Kreetalle 6.8. Rodokselle lähdöt ovat keskiviikkoisin ja Kreetalle torstaisin. TUI myy matkoja Kreetalle ja Rodokselle heinäkuun puolesta välistä eteenpäin.

Finnair on ilmoittanut, että yhtiö ei operoi ollenkaan lentoja reiteillä Helsinki–Ateena ja Helsinki–Santorini heinäkuusta 2020 maaliskuuhun 2021.

Kroatia

Kroatia on jo avannut ovensa EU-maista saapuville matkailijoille. Suomeen palatessaan matkailijoille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Hotellit, ravintolat, kahvilat ja muut vapaa-ajan palvelut ovat alkaneet Kroatiassa aueta kävijöille. Myös maan sisäinen lentoliikenne on käynnistynyt hiljalleen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 460
Viikko 26: 374
Viikko 25: 65
Viikko 24: 5

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 3 416

Tilanne Kroatian kohteissa

Kroatiassa koronatartuntoja on ollut eniten pääkaupunki Zagrebissa ja Split-Dalmatian alueella, johon kuuluu suosituista lomakohteista esimerkiksi Split ja Makarska. Zagrebissa tartuntoja on ollut yhteensä 829 ja Split-Dalmatian alueella 616. Dubrovnik-Neretvan alueella, josta löytyy suosittu lomakohde Dubrovnik, on tartuntoja löydetty 141.

Tällä hetkellä aktiiviset tapaukset keskittyvät pääasiassa Zagrebiin ja Osijek-Baranjan alueelle, joka sijaitsee Itä-Kroatiassa Unkarin ja Serbian rajalla.

Yhteydet Suomesta

Elokuusta alkaen Suomesta pääsee Kroatiaan pakettimatkoilla. Apollomatkat tekee matkoja elo-syyskuussa ja kohteina ovat Split, Brac, Baska Voda ja Makarskan Riviera.

Aurinkomatkoilta löytyy elo- ja syyskuulle pakettimatkoja esimerkiksi Dubrovnikiin, Splitiin, Makarskan Rivieralle, Vodiceen, Cavtatiin ja Sibenikiin. TUIn valikoimassa on muutamia matkoja syyskuussa Makarskan Rivieralle ja Dubrovnikin rannikolle.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Finnair lentää elokuun alusta suoraan Dubrovnikiin ja Splitiin, kun taas Norwegianilla on suoria lentoja myynnissä syyskuusta eteenpäin.

Kypros

20. kesäkuuta alkaen matkailijat tietyistä maista ovat saaneet saapua Kyprokselle ilman rajoituksia. Heiltä ei siis vaadita koronatestiä tai karanteenia. Suomi kuuluu tälle listalle.

Heinäkuun 13. päivä alkaen matkustus Kyprokselle vapautuu ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Matkailijoille suunnatut palvelut, kuten hotellit, ovat alkaneet avautua kesäkuun alusta alkane ja kansainvälinen lentoliikenne alkoi palautua 9. kesäkuuta alkaen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 9
Viikko 26: 8
Viikko 25: 3
Viikko 24: 24

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 010

Yhteydet Suomesta

Tjäreborg on ilmoittanut aloittavansa pakettimatkat Kyprokselle elokuun lopussa. TUI puolestaan myy pakettimatkoja Kyprokselle heinäkuun puolesta välistä alkaen.

Kyprokselle voi matkustaa kesällä 2020 myös omatoimilomalle, sillä heinäkuun 12. päivä unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air aloittaa suorat lennot Turusta Larnakaan.

Latvia

Matkustaminen Suomesta Latviaan vapautui 15.6. alkaen eikä kotiin palaavia matkustajia koske suositus karanteenista.

Latvia avasi 3.6. rajansa niille EU-maiden kansalaisille. Matkailijat, joiden kotimaat ovat saaneet tartuntatilanteen hallintaan, eivät joudu saapuessaan karanteeniin. Tällä hetkellä Suomi kuuluu näiden maiden listalle.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 8
Viikko 26: 5
Viikko 25: 14
Viikko 24: 9

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 165

Yhteydet Suomesta

Sekä Finnair että Air Baltic lentävät kesällä suoraan Helsingistä Riikaan. Silja Linen Silja Serenade risteilee kesällä Helsingistä Riikaan ja risteilyjä tehdään 28.8. asti.

Liettua

Matkustaminen Suomesta Liettuaan vapautui 15.6. alkaen eikä Liettuasta kotiin palaaville matkustajille ole enää karanteenisuositusta.

Kesäkuun alussa Liettua lisäsi Suomen niiden maiden listalle, josta matkailijat saavat saapua Liettuaan joutumatta karanteeniin.

Monet matkailijoille tärkeät palvelut, kuten hotellit, ravintolat ja kahvilat, ovat jo saaneet avautua. Myös lentoliikenne Suomen ja Liettuan välillä on jatkumassa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 21
Viikko 26: 17
Viikko 25: 30
Viikko 24: 54

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 861

Yhteydet Suomesta

Finnair operoi reittiä Helsingistä Vilnaan heinäkuusta alkaen.

Malta

Suomalaiset ovat voineet matkustaa Maltalle joutumatta karanteeniin 1.7. jälkeen. Heinäkuun 13.7. Suomi luopuu rajavalvonnasta Maltan osalta, joten matkailijoille ei suositella karanteenia myöskään kotiin palatessa.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 2
Viikko 26: 5
Viikko 25: 16
Viikko 24: 20

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 674

Yhteydet Suomesta

Maltalle ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta perille pääsee yhdellä vaihdolla esimerkiksi Saksan kautta Lufthansan lennoilla.

Norja

Kesäkuun 15. päivästä alkaen Suomesta on saanut matkustaa vapaasti Norjaan joutumatta karanteeniin. Myös Suomi on avannut rajansa Norjaan eli karanteenia ei ole myöskään kotiin palatessa.

Norjassa monet ravintolat, majapaikat, nähtävyydet ja teemapuistot ovat jo avautuneet kävijöille. Julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan kuitenkin välttämään.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 75
Viikko 26: 110
Viikko 25: 114
Viikko 24: 84

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 8 965

Yhteydet Suomesta

Finnair on ilmoittanut jatkavansa lentoja Osloon heinäkuussa. Yhtiön lennot Bergeniin, Bodøhön ja Trondheimiin on peruttu maaliskuuhun 2021 asti. Norwegian puolestaan lentää Helsingistä Osloon kolmesti viikossa 1. heinäkuuta alkaen.

Portugali

Portugali on avannut rajansa EU-maiden kansalaisille. Maan lentokentille on asennettu lämpökameroita, jotka tarkkailevat matkustajien ruumiinlämpöä. Portugalista Suomeen palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin noudattaa omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa.

Madeiralle tai Azoreille matkustaville on vielä toistaiseksi voimassa tiukemmat säännöt. Madeiralle saapuvien matkustajien tulee joko todistaa että he ovat tehneet koronavirustestin enintään 72 ennen saapumista. Azoreilla matkustavien tulee joko tehdä testi enintään 72 tuntia ennen saapumista, tehdä testi saapuessaan saarille tai olla 14 päivää karanteenissa saapumisensa jälkeen.

Monet ravintolat, nähtävyydet ja hotelli ovat Portugalissa jo auki.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 2 251
Viikko 26: 2 513
Viikko 25: 2 443
Viikko 24: 1 997

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 45 277

Tilanne Portugalin kohteissa

Eniten tartuntoja Portugalissa on todettu Lissabonin metropolialueella ja Pohjois-Portugalissa, jossa sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki Porto. Vahvistetuista tartunnoista 21 584 on todettu Lissabonin metropolialueella ja 3 645 Lissabonin kaupungissa. Metropolialueeseen kuuluvat esimerkiksi suositut päiväretkikohteet Sintra ja Cascais. Sintran alueella tartuntoja on löydetty 2 850 ja Cascaissa 1 061.

Portugalille kuuluvilla saariryhmillä Madeiralla ja Azoreilla tartuntaluvut ovat pysyneet matalina. Madeiralla tartuntoja on yhteensä 95, joista 26 on todettu pääkaupunki Funchalissa. Azoreilla todettuja tartuntoja on 151.

Myös Etelä-Portugalissa sijaitsevalla Algarven alueella, joka on suosittu lomailijoiden keskuudessa, tartuntaluvut ovat melko matalat. Alueella on todettu 683 tartuntaa.

Yhteydet Suomesta

Aurinkomatkat on ilmoittanut, että se aloittaa lomamatkat Madeiralle syyskuun puolessa välissä.

Finnair lentää Lissaboniin suoraan syyskuun alusta lähtien. Sitä ennen Portugaliin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansan lennoilla Frankfurtin tai Münchenin kautta.

Puola

Puola avasi rajansa Schengen-maille 13.6. ja kansainväliset lennot EU-maista sallittiin 16.6. Suomalaiset saavat siis matkustaa Puolaan ilman rajoituksia, mutta Suomeen palatessa suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Puolassa matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa paikallisia säädöksiä, joilla estetään taudin leviämistä ja turvataan ihmisten terveyttä. Kasvomaskit ovat pakollisia sisätiloissa, kuten kaupoissa, elokuvateattereissa ja julkisissa kulkuneuvoissa, ja kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia. Lentokentillä tehdään saapuville matkustajille lämpötilatarkastuksia.

Suurin osa hotelleista on Puolassa jo auki ja nähtävyydet avautuvat myös hiljalleen. Nähtävyyksien aukiolo on kuitenkin hyvä varmistaa netistä ja pääsyliput varata etukäteen.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 2 043
Viikko 26: 1 976
Viikko 25: 2 539
Viikko 24: 2 831

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 37 216

Yhteydet Suomesta

Suomesta Puolaan pääsee kesällä niin Finnairin kuin Wizz Airin suorilla lennoilla. Wizz Airin suorat lennot Turusta Krakovaan alkoivat 22.6. ja Varsovaan 23.6. Molempiin kohteisiin lennetään kahdesti viikossa. Suorat lennot Turusta Gdanskiin alkoivat heinäkuun alussa ja 19.7. alkaen kaupungien välillä lennetään päivittäin.

Finnair aloittaa suorat lennot Varsovaan 3.8. ja lentoja on päivittäin. Lennot Krakovaan jatkuvat 31.8. kolmella suoralla lennolla viikossa.

Saksa

Saksa on jo avannut rajansa kaikille Euroopan maiden kansalaisille. 13.7. alkaen matkustus Suomen ja Saksan välillä vapautuu ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Maahan saapuvien matkailijoiden tulee kuitenkin noudattaa Saksan valtion ohjeistuksia viruksen leviämisen välttämiseksi. Esimerkiksi kaupoissa ja julkisen liikenteen kulkuvälineissä tulee suojata nenä ja suu maskilla tai muulla vastaavalla.

Matkailijoille tärkeät palvelut, kuten hotellit ja ravintolat, ovat saaneet avata ovensa. Myös monet nähtävyydet ovat taas avoinna kävijöille. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rajoitukset ja suositukset voivat Saksassa vaihdella osavaltioittain.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 2 830
Viikko 26: 3 421
Viikko 25: 3 741
Viikko 24: 1 768

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 199 202

Tilanne Saksan kohteissa

Etelä-Saksa on kärsinyt pohjoista pahemmin koronavirustartunnoista. Saksa osavaltioista tartuntoja on löydetty eniten Baijerissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä. Baijerissa todettuja tartuntoja on 48 953, Nordrhein-Westfalenissa 44 306 ja Baden-Württembergissä 35 890.

Maan pääkaupungissa Berliinissä, joka on yksi Saksan suosituimpia kohteita, tartuntoja on todettu 8 502. Tapausten määrä on ollut Saksassa eniten nousussa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, jossa edellisen seitsemän päivän aikana uusia tartuntoja on löydetty 930.

Yhteydet Suomesta

Suomesta pääsee kesällä suorilla lennoilla Frankfurtiin ja Müncheniin, joihin operoivat lentoja sekä Finnair että Lufthansa. Finnair lentää heinäkuusta alkaen suoraan myös Berliiniin ja Düsseldorfiin. Helsingistä voi matkustaa myös laivalla Pohjois-Saksan Travemündeen.

Slovenia

Slovenia on avannut rajansa niille EU- ja Schengen-maille, joissa tautitilanne on hallussa. Sallittujen maiden listaa päivitetään jatkuvasti. Suomi kuuluu tälle listalle.

Heinäkuun 13. päivä alkaen Suomi luopuu sisärajavalvonnasta Slovenian osalta ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Matkailijoiden tulee Sloveniassa noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. Maskia on käytettävä julkisissa kulkuneuvoissa sekä niissä sisätiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää 1,5 metrin turvaväliä toisiin.

Esimerkiksi ravintolat, baarit ja museot saivat luvan avautua Sloveniassa toukokuussa. Myös pienet hotellit, joissa on enintään 30 huonetta, ovat voineet avata ovensa toukokuun aikana, ja kesäkuun alussa myös suuret hotellit saivat avautua.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 119
Viikko 26: 61
Viikko 25: 25
Viikko 24: 10

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 1 793

Yhteydet Suomesta

Finnair on ilmoittanut, että se ei operoi suoria lentoja Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan heinäkuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Ljubljanaan voi lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lufthansalla Frankfurtin kautta.

Tanska

Tanska avasi rajansa 27.6. suurimmalle osalle EU-maista. Myös Suomi kuuluu tähän joukkoon. Matkustajien täytyy Tanskaan saapuessaan esittää voimassa oleva matkavaraus vähintään kuudelle vuorokaudelle. Jos saapuvilla matkustajilla havaitaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita, voidaan heidän pääsynsä maahan evätä.

Suomen hallitus vapautti matkustamisen Tanskaan jo 15.6. eli kotiin palaavia matkustajia ei koske suositus karanteenista.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 158
Viikko 26: 284
Viikko 25: 198
Viikko 24: 245

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 13 117

Tilanne Tanskan kohteissa

Tanskassa eniten koronatartuntoja on todettu pääkaupunkialueella, jossa on löydetty 7 384 vahivstettua tartuntaa. Tämä vastaa reilusti yli puolta kaikista Tanskan tapauksista.

Seuraavaksi eniten tapauksia on ollut Sjællandin hallinnollisella alueella, joka sijaitsee pääkaupunkialueen kanssa samalla Sjællandin saarella. Todettujen tartuntojen määrä alueella on 2 034.

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää Helsingistä suoraan Kööpenhaminaan heinäkuun alusta alkaen. Suoria lentoja on kaksi päivässä.

Turkki

Suomalaiset saavat matkustaa Turkkiin ilman rajoituksia. Rajoitukset poistettiin kesäkuun aikana. Turkista kotiin palaavien matkailijoiden tulisi kuitenkin Suomessa noudattaa kaksi viikkoa omaehtoista karanteenia.

Turkissa saapuville matkustajille saatetaan tehdä terveyden tilan ja ruumiinlämmön tarkastuksia.

Kesäkuun alussa Turkissa annettiin lupa esimerkiksi ravintoloille, kahviloille, puistoille ja rannoille avautua taas kävijöille. Myös hotellit saivat samaan aikaan avata ovensa, ja monien matkailijoille suunnattujen palveluiden uskotaan avautuvan viimeistään heinäkuun aikana.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 8 519
Viikko 26: 9 554
Viikko 25: 9 446
Viikko 24: 8 107

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 209 962

Yhteydet Suomesta

Turkish Airlines jatkaa suoria lentoja Helsingistä Istanbuliin 16.7. neljällä vuorolla viikossa. Istanbulista on hyvät jatkoyhteydet Turkin rannikon suosittuihin kohteisiin, sillä Istanbulista Antalyaan on heinäkuun alusta 56 lentoa viikossa ja Gazipasaan 14 lentoa. Gazipasa sijaitsee lähellä Alanyaa.

Finnair lentää elokuun alusta suoraan kerran viikossa sekä Antalyaan että Gazipasaan. Aurinkomatkat aloittaa elokuun alussa matkat Antalyan alueelle.

Unkari

Kesäkuun 18. päivästä lähtien EU-maiden kansalaiset ovat saaneet matkustaa Unkariin ilman rajoituksia. 13.7. alkaen Suomi luopuu sisärajavalvonnasta Unkarin osalta ja karanteenisuositus Suomeen palatessa poistuu.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 41
Viikko 26: 48
Viikko 25: 34
Viikko 24: 61

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 4 223

Yhteydet Suomesta

Finnair lentää heinäkuussa Helsingistä Budapestiin suoraan neljä kertaa viikossa ja elokuussa suoria lentoja on tämän hetkisen tiedon jo päivittäin.

Viro

Suomen kansalaiset pääsevät jo Viroon vapaasti eivätkä joudu Virossa karanteeniin. Työmatkat ja muut välttämättömät matkat Suomen ja Viron välillä sallittiin jo 14.5. Matkustaminen Suomesta Viroon vapautui 15.6. alkaen eikä kotiin palaavilta matkustajilta vaadita enää karanteenia.

Virossa ravintolat, kahvilat ja monet muut palvelut ovat avanneet oviaan kesäkuun alusta lähtien.

Uudet vahvistetut tapaukset

Viikko 27: 6
Viikko 26: 6
Viikko 25: 8
Viikko 24: 34

Vahvistetut tapaukset yhteensä: 2 013

Yhteydet Suomesta

Tallinkin, Eckerö Linen ja Viking Linen laivat operoivat Helsingin ja Tallinnan välillä normaalisti. Osa laivojen palveluista saattaa olla suljettuina tai auki rajoitetusti. Käytössä on matkustajien turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi erityistoimenpiteitä.

Tartuntalukujen lähde: John Hopkins University ja paikalliset viranomaiset
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Rantapallolle kiitos hyvästä tietolähteestä. Täältä löytää useamman viikon tiedot taudista ja ajankohtaiset tiedot rajoituksista kohteessa :)


 2. Eikös tuo Pohjois-Makedonia ole myös avoin matkailulle? Mitkä käytännöt siellä on? Tietääkö toimitus maan tilannetta?


 3. Miksi jutussa taas väitetään, että Suomeen palaava JOUTUU kahden viikon karanteeniin?
  Karanteeni on omaehtoinen eli vapaaehtoinen. Kyseessä on suositus, ei laki tai sääntö. Suosituksen mukaankin töissä, koulussa ja kaupassa voi käydä normaalisti. Myös julkisilla kulkuneuvoilla voi liikkua.

  Oikeaan karanteeniin voi määrätä vain lääkäri ja silloinkin vain tartunnan saaneen tai sellaiseen lähikontaktissa olleen.
  Työpaikka ei myöskään lain mukaan voi määrätä ketään jäämään kotiin palkattomalle vapaalle eli ”omaehtoiseen karanteeniin”.

  Vähän tarkkuutta toivoisin näihin juttuihin, mitä Suomen valtio ”sallii” tai ”ei salli”. UM:n matkustustiedotteet eivät ole rajoituksia , vaan suosituksia. Perustuslain 9§ mukaan suomalainen saa poistua ja palata kotimaahansa vapaasti.


 4. Apollomatkat:
  Tulemme perumaan kaikki rantalomat 31.7. asti. Lisäksi tulemme perumaan kesäkaudelta 2020 seuraavat lomat:
  Lähdöt Oulusta Kreetalle ja Rodokselle 24.9. asti
  Maanantain lähdöt Helsingistä Korfulle
  Tiistain lähdöt Helsingistä Burgasiin
  Lauantain lähdöt Helsingistä Splitiin, Antalya, Gazipasaan, Santorinille, Mallorcalle ja Tiranaan
  Sunnuntain lähdöt Helsingistä Rodokselle


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.