Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailu- ja ravintola-alalla synkät ajat

artikkelin kuva
Uutiset
Viime vuosi oli matkailu- ja ravintolapalveluille synkkä eikä kuluva vuosi lupaa tilanteeseen helpotusta.
Teksti: minnam
Päivitetty: 08.03.2010
facebook   whatsapp

– Matkailu- ja ravintola-ala tuo valtiolle verotuloja neljä miljardia euroa vuodessa. Se on merkittävä työllistäjä, jonka osuus bruttokansantuotteesta on jo suurempi kuin pankki- ja vakuutusalan. Alan toimintaedellytysten tukeminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Matkailu- ja ravintola-alan kannattavuuden lasku jyrkkeni selvästi viime vuonna ja palveluiden kysyntä tippui 7,5 prosenttia. Sektoria kurittivat viime vuonna etenkin ulkomaalaisten matkailijoiden väheneminen, veromuutokset, säästämisasteen nousu ja työttömyys. Konkurssiin haettujen yritysten määrä säilyi kuitenkin entisellä tasolla.

Vientikysynnän ja liikematkailun supistumisesta kärsivät eniten hotellit, joiden majoitusmyynnin arvo kutistui viime vuonna 10 prosenttia. Huonehinnat laskivat reilut kaksi prosenttia ja huonemyynnin määrä kahdeksan. Huoneiden käyttöaste tipahti 49 prosenttiin.

Ruoan ja alkoholin myynti ravintoloissa notkahti viime vuonna noin seitsemän prosenttia. Talouslama rokotti pahiten henkilöstöravintoloita, joiden myynti tippui peräti 11,5 prosenttia. Myös pitopalveluyritysten myynti supistui 9,3 prosenttia edellisvuodesta. Ainoastaan pikaruoka maittoi entiseen malliin, sillä pikaruokaravintoloiden myynnin arvo kasvoi 3,5 prosentilla. Ravintoloiden käyttöaste jäi kuitenkin edellisvuotta heikommaksi toimipaikkojen määrän kasvettua reilusti. Myös opiskelijaravintoloiden myynti kasvoi 3,5 prosenttia.

Myyntihinnat nousivat vajaat 4,5 prosenttia pääosin ruuan tukkuhintojen kallistumisen ja alkoholiveron korotusten vuoksi. Työn tuottavuus puolestaan laski viime vuonna noin kolme prosenttia yksikkötyökustannusten kohotessa tuntuvasti työn hintaa nopeammin. Työn tuottavuus kääntynee kuitenkin nousuun jo tänä vuonna. www.mara.fi

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.