Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailija, varo tätä Langkawilla: apinat vaanivat roskaruokaa!

artikkelin kuva
Uutiset
Malesian Langkawilla turisti kohtaa erikoisen varoituksen: pidä tiukasti kiinni ostoskasseista ja älä koskaan hymyile apinalle.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 07.09.2013
facebook   whatsapp

Apinat ovat oppineet huonoille tavoille

Vielä parikymmentä vuotta sitten Langkawin asutus keskittyi vain pieniin rannikkokyliin ja suurin osa saaresta oli sademetsän peitossa.

Metsää riittää edelleen, mutta nykyisin Lankgkawi on yksi koko Malesian suosituimmista matkakohteista. Hotelleja, resortteja ja ostosalueita on rakennettu valtavasti lisää.

Saaren alkuperäisiin asukkaisiin kuuluvat lukuisat apinalajit ovat tottuneet ihmisiin ja ihmisten tapoihin jo liiankin hyvin. Aiemmin terveellisesti hedelmiä ja muita luonnonantimia syöneet apinat ovat nyt löytäneet lajisukulaistensa tavoin rasvan ja suolan ihanuuden.

Roskaruoka on niiden herkkua aivan samalla tavoin kuin baarikaduilla ranskalaisia ja hampurilaisia mussuttavien turistien. Apinoiden ongelmana vain on, että ne eivät ihmisten tavoin pysty hankkimaan ruokaansa tiskillä asioiden, vaan ainoa keino päästä herkkuihin käsiksi on varastaminen.

Apina ja säilykepurkki

Apinoiden röyhkeys on muuttunut normaaliksi

Apinoiden röyhkeys on vuosien mittaan kasvanut ja roskaruoan ryöväämisestä on muodostunut niille yhtä luonnollinen ravinnonhankintatapa kuin hedelmillä herkuttelusta. Ympäri saarta näkyy varoituskylttejä ja jopa hotellihuoneen ovessa varoitetaan ruokavarkaista. Ovea tai ikkunoita kielletään jättämästä hetkeksikään lukitsematta, sillä apinat löytävät välittömästi tiensä sisään.

Langkawin apinat odottavat kärsivällisesti puiden oksilla tähystäen. Ne tunnistavat, mistä paras ruoka löytyy – tietenkin resorteista pahaa-aavistamattomina kulkevien turistien kasseista. Sipsit, hampurilaiset ja kaikenlainen pikaruoka on kuin huumetta apinoille, jotka ovat valmiita käyttämään kaiken nopeutensa ja nokkeluutensa saaliin saamiseksi.

Ostoskassia ei kannata esitellä liian auliisti ja otteen siitä on syytä olla tiukka. Apina on viisas eläin, joka tunnistaa hampurilaispaikkojen pakkaukset jo kaukaa.

Katso kuvasarja sipsivarkaista – annoskateus vaivaa apinoitakin!

Apinat rakastavat roskaruokaa

Apinat sipsien kimpussa

Perunalasturosvoapina

Apinat sipsien äärellä

Sipsit maistuvat apinoille

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.