Hyppää sisältöön

Maailman Antipiratismipäivää vietetään tänään

Kirjoittajan oletuskuva
minnam Päivitetty: 08.06.2010
Maailman Antipiratismipäivää vietetään tiistaina 8.6.2010. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry ja Tulli järjestävät yhteistyössä Finavian kanssa valistuskampanjan Helsinki-Vantaan lento-asemalla.

Maailman Antipiratismipäivää vietetään tiistaina 8.6.2010. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry ja Tulli järjestävät yhteistyössä Finavian kanssa
valistuskampanjan Helsinki-Vantaan lento-asemalla.

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma oikeudenhaltijoille ja yhteiskunnalle. EU:n tullitilastot osoittavat, että tuoteväärennöstapausten määrä on yli kaksinkertaistunut muutaman viimeisimmän vuoden aikana. Yksin Suomessa Tulli esti vuonna 2009 yli 730 000 väärennetyn ja laittomasti valmistetun tuotteen pääsyn markkinoille. Näiden tuotteiden yhteenlaskettu arvo oli yli 23 miljoonaa euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt väärennetään kulutustavaroita

2000-luvun ilmiö on kulutustavaroiden nousu tuoteväärentämisen kohteeksi perinteisten tuoteväärennösten, kuten luksustuotteiden ja piraattitallenteiden, rinnalle. Väärennetyn kosmetiikan, lelujen ja elektroniikkalaitteiden takavarikot ovat lisääntyneet. Erityisen huolestuttavaa on lääkeväärennöstapausten raju lisääntyminen. Tullilaboratorion tutkimustilastoissa lääke-erien määrä ylitti tutkittujen huumausaineiden määrän ensimmäisen kerran jo vuonna 2007, ja trendi jatkuu.

Valtaosa tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista on edelleen lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Lääkeväärennösten alkuperämaita ovat usein Intia, Sveitsi tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Lääkeväärennöksiä tilataan Internetin välityksellä tai tuodaan tuliaisina kaukomatkoilta, eikä kuluttaja aina edes tiedosta, että kyseessä on väärennös ja että lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos. Lääkeväärennökset voivat kuitenkin olla hengenvaarallisia käyttäjilleen.

Kuluttajan ja turistien valinnat vaikuttavat

Miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina. Pienistä rahavirroista kertyy väärennöksiä ja piraattituotteita kauppaaville rikollisjärjestöille lopulta huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi. Kuluttajien valistaminen onkin ongelman avain. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niille myöskään esiinny tarjontaa.

Suomalaisillakaan ei ole varaa suhtautua ongelmaan välinpitämättömästi. Paitsi että tuoteväärennökset voivat vaarantaa kuluttajan hengen ja terveyden, myös yhteiskunnalle ja suomalaisillekin yrityksille koituu vakavia haittoja. Euroopassa menetetään kymmeniä tuhansia työpaikkoja vuodessa tuoteväärennösten kaupan takia.

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n tarkoituksena on tuoteväärennösten ja piraattitavaroiden valmistuksen, kaupan, jakelun ja muun levityksen estäminen sekä tiedonvälitys keinoista, lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä tuoteväärennösten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen