Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lomailijan terveysvinkit

artikkelin kuva
Uutiset
Kesän lomakausi on aluillaan ja tulevat lomamatkat, mökkireissut, veneily ja festarit kutkuttavat jo lomailijan mieltä.
Teksti: minnam
Päivitetty: 16.06.2010
facebook   whatsapp

Heinänuhan yllättäessä

Heinänuha eli eri kasvien siitepölyn aiheuttama allerginen nuha vaivaa kesäisin heinien kukinta-aikaan ja loppukesästä pujon kukkiessa. Ilmassa leijuvaa siitepölyä on vaikea välttää, mutta oireita voi lievittää pitämällä ikkunat kiinni pahimpaan siitepölyaikaan ja kuivattamalla vaatteet sisällä.

“Oireita voi helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Ennen lääkityksen aloittamista kannatta käydä allergiatestissä, jossa voidaan helposti, nopeasti ja kivuttomasti selvittää mahdollinen herkistyminen yleisimmille lehtipuiden ja heinäkasvien sekä syksyllä kukkivan pujon siitepölyille. Niin sanotun prick-testin perussarjaan kuuluvat myös koiran ja kissan epiteelit, pölypunkki ja pari tavallista homesientä”, kertoo ihotautilääkäri Heikki Brandt Lääkärikeskuksesta.

Puutiaiset odottavat ohikulkijaa heinikoissa

Kovapintaiset puutiaiset ovat aktiivisia toukokuusta aina pitkälle syksyyn. Puutiaisia tavataan koko Etelä- ja Keski-Suomessa, ja ne ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella. THL:n raportin mukaan puutiaisen puremasta saatuun borrelioosi on lisääntynyt huomattavasti.

Puutiaiset elävät ja liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa, heinikossa ja pensaikossa, missä ne odottavat sopivaa ohikulkijaa ja takertuvat kiinni vaatetukseen.

“Apteekista saa punkinpoimijoita, joilla punkin saa kierrettyä irti ihosta. Vanhankansankeinoa, punkin rasvaamista, ei suositella, sillä punkki voi oksentaa puremakohtaan, mikä lisää borrelia -spirokeetan tarttumisen riskiä”, kertoo ihotautilääkäri Heikki Brandt Lääkärikeskuksesta. “Onneksemme vain pieni osa punkeista kantaa bakteeria. Pureman saatuaan on kuitenkin syytä tarkkailla puremakohtaa viikon verran. Mikäli pureman ympärille kehittyy punertava kehä, joka vähitellen laajenee rengasmaisena, on syytä hakeutua lääkäriin.”

Myös puutiaisaivokuumetapaukset ovat lisääntyneet. Lääkärikeskus Matkailuklinikan lääkäri Jukka Riutta suosittelee veneilijöille rokotusta. “Niiden, jotka harrastavat veneilyä tai oleskelevat pitkäaikaisesti rannikon puutiaisaivokuumealueella on hyvä ottaa puutiaisaivokuumerokotus. Lyhyille rannikkovisiiteille se ei ole tarpeellista.”

Muista rokotukset ennen lomamatkaa

Lomamatkaa valmistellessa kannattaa tarkistaa rokotusten voimassaolo asiantuntijan kanssa, ainakin kun matka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

“Äkkilähtöjen kiireessäkin kannattaa muistaa A-hepatiittirokotus, kun määränpäänä ovat Turkin tai Bulgarian aurinkorannat. Jokaiselle on hyvä tehdä ennen matkaa henkilökohtainen suunnitelma tarvittavista rokotuksista, mahdollisesta malarialääkityksestä ja muista terveyteen liittyvistä asioista”, kertoo lääkäri Jukka Riutta Lääkärikeskus Matkailuklinikasta.

Lämpimään kesäaikaan on hyvä muistaa myös ruokamyrkytysriski. “Ruokamyrkytyksiltä vältytään kun kiinnittää huomiota ruokahygieniaan. Ruoka-aineet asianmukainen säilyttäminen ja käsien puhtaus on kaiken a ja o. Kotimaassakin on vatsavaivojen vaara olemassa, jos retkeillessä käytössä on puro- ja lähdevesiä”, Riutta muistuttaa.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.