hero taustakuva

Kuskittomat turistibussit kokeiluun Sveitsissä – väistävät ihmisiä automaattisesti

Youtube / Navya artikkelin kuva
Uutiset
Sveitsiläiskaupungin julkinen liikenne viedään harppauksella tulevaisuuteen, kun kaupungissa otetaan käyttöön ilman kuljettajaa liikkuvat bussit.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 20.11.2015
facebook   whatsapp

Sähköbussit aluksi kokeilukäyttöön

Uskaltaisitko hypätä kuskittoman bussin kyytiin? Se on pian mahdollista Sveitsissä, missä kuskittomat kulkuvälineet otetaan julkiseen kokeiluun ensimmäisenä maailmassa.

Etelä-Sveitsissä sijaitsevassa Sionin kaupungissa vierailevat matkailijat saattavat ensi vuonna hieraista silmiään, sillä kaupungissa voi keväästä 2016 lähtien nähdä kuskittomia minibusseja.

Sveitsiläinen bussitoimija PostBus aloittaa kahden vuoden mittaisen kokeilujakson, jonka aikana kaupungissa liikennöi kaksi kuskitonta bussia. Yhdeksänpaikkaiset bussit puikkelehtivat vanhankaupungin kapeilla kaduilla 20 kilometrin tuntivauhtia.

Viranomaiset ovat uudistamassa Sveitsin julkisen liikenteen järjestelmää, ja kuskittomien autojen kokeilu toteutetaan osana uudistuksia. Ilman kuljettajaa ajavien sähköbussien takana on sveitsiläinen, vuonna 2014 perustettu BestMile-startup-yritys.

Kaksivuotisen kokeilujakson idea on selvittää, miten kuskittomat autot toimivat oikeassa liikenteessä. BestMilen mukaan autot selviävät itsenäisesti ruuhkassa, ja kykenevät matemaattisten algoritmien avulla paitsi tunnistamaan myös reagoimaan ympäristön tapahtumiin.

Keltaisissa busseissa on suuret ikkunat, mikä on matkailijan näkökulmasta varsin toimivaa, sillä hitaasti liikkuvan bussin suurista ikkunoista voi katsella maisemia rauhassa.

Lähde: The Local
Kuva: Youtubeb / Navya

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.