hero taustakuva

Kolmevuotias ei osannut käyttäytyä – koko perhe heitettiin ulos lennolta

Flickr / Antony Pranata artikkelin kuva
Uutiset
Cathay Pacificin lennolla matkustanut taapero halusi istua oman paikkansa sijaan vanhempiensa sylissä. Seurauksena koko perhe poistettiin lennolta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.03.2015
facebook   whatsapp

Kolmivuotias on liian vanha syliin

Lasten kanssa matkustaminen puhuttaa säännöllisesti. Viimeisin julkisuuteen noussut tapaus sattui Bangkokissa, kun kiinalainen perhe poistettiin Cathay Pacificin lennolta helmikuun lopussa. Bangkokista Hongkongiin matkustamaisillaan olleen pariskunnan taaperoikäinen lapsi ei suostunut istumaan omalla paikallaan, minkä seurauksena syntyneen kiistan vuoksi koko perhe heitettiin lopulta ulos lennolta.

Lapsi ei pysynyt istuimellaan eikä suostunut kiinnittämään turvavyötä, vaan halusi istua vanhempiensa sylissä lennon alussa. Matkustamohenkilökunnan mukaan kolmevuotias oli kuitenkin liian vanha ollakseen aikuisten sylissä nousun sekä laskun aikana, ja lapsen tulee istua omalla paikallaan turvavöihin kiinnitettynä. Vanhemmat eivät kuitenkaan hyväksyneet vastausta, vaan pitivät taaperoa tiukasti sylissään.

Tapahtumaketju aiheutti lentokoneen myöhästymisen, mikä puolestaan hermostutti lennon muut matkustajat. Matkustamohenkilökunnan ja lapsen vanhempien välinen kiista johti kovaääniseen riitelyyn, joka sai myös lähistöllä istuvat matkustajat osallistumaan riitaan.

Lopulta paikalle saapui lisähenkilökuntaa selvittämään tilannetta, minkä jälkeen vanhemmat lapsineen poistettiin koneesta turvamääräyksiin vedoten. Lopulta lento pääsi lähtemään noin puoli tuntia aikataulusta myöhässä.

Lähde: South China Morning Post
Kuva: Flickr / Antony Pranata

Lue kommentit (18) Jätä kommentti

 1. Lentokoneen lähdön hetki ei ole oikea hetki ruveta kyseenalaistamaan lentoyhtiön lentoturvallisuuden takaamiseksi laatimia sääntöjä. Mutta miksi ihmeessä he halusivat vastustaa kyseistä sääntöä? Vaikea tilanne lentohenkilökunnalle. He eivät voi nostaa konetta ilmaan, jos joku matkustaja ei toimi turvallisuus sääntöjen mukaan. Ehkä tuon perheen kannattaa alkaa harrastaa kävelyä harvaan asutulla alueella lentomatkailun sijaan.


 2. Jos ei vanhemmat saa yhtä 3 vuotiasta istumaan lennolla turvallisesti, niin oikein että viskovat pellolle lapsen ja osaamattomat vanhemmat. Ei lapsi päätä aikuisten puolesta mikä hänelle on turvallista.


 3. Just joo ”3-vuotias ei osaa ajatella järjellä vaan elää tunteella” Kirjoittaa Kärpix. Sen takia on vanhemmat ja KURI!! Lapset käyttäytyy tänä päivänä ihan miten vaan. Mikä hemmetti siinä on että kakaroita ei saada kuriin tänä päivänä. Ei itsekkään saanut käyttäytymä miten sattuu, edes kolme vuotiaana.


 4. 3-vuotias ei osaa ajatella järjellä, vaan elää tunteella. Se voi pienestä kiinni, että joku asia onnistuu tai ei. Meillä 3-v sai aikanaan jonkun ihme pelko-itku-raivari kohtauksen joka jatkui.. Taitava lentoemo toi palapelin ja kyniä + paperia sekä jaksoi ’hössöttää’ puoli minuuttia. Tilanne laukesi sillä.


 5. Upeasti toimittu lentoyhtiöltä! Nämä hurmiovanhemmat ja heidän pikku paskahousunsa on pistettävä ruotuun.


 6. Mikähän siinäkin on niin vaikeaa, tehdä niinkuin lentoyhtiön säännöissä on mainittu. Olkoot lentoyhtiön syy lasten istumisjärjestelyillä mikä hyvänsä. Jättää suosista matkustamasta, ja jää kotiin rutisemaan. Itse olen lentänyt lasten kanssa monia kertoja, eri lentoyhtiöillä, ja 2v tai vanhemmat istuvat omalla paikallaan, omissa vöissä. Eipä ole tarvinnut nurista vastaan.


 7. RAULIV puhu asiaa. Vastaavaa sattuu tämän tästä lennoilla Aasiassa. Henkilökunnan tehtävä on huolehtia että matkustajat toimivat sääntöjen mukaan mutta monet kiinalaiset ovat ensimmäisiä kertoja koneessa ja ovat tottuneet siihen että kaikki säännöt ovat vapaaehtoisia tai neuvoteltavissa. Eikä muuten tarvi äkkipysähdystä vaan vähän reilumpi turbulenssi niin se lapsi irtoo käsistä ja heiluu toisten matkustajien päiden korkeudella, juu ihan totta.


 8. Kaikki Cathaylla lentäneet tietävät, että tämä ei ole mitenkään tavatonta hong kongilaisella firmalla. Kiinalaisia lapsia (niitä ainoita ja varsinkin poikia) ei kielletä mistään. Lapset kasvavat siinä uskossa, että heitä ei saa käskeä ja he saavat tehdä ihan mitä haluavat. Pitkät lennot kiinalaisten vieressä ovat aika vaikeita. Vanhemmat röyhtäilevät ja piereskelevät ja nuoremmat huutavat ja potkivat penkkejä.


 9. Joku siis alkaa perustella oikein fysiikalla..

  Saa sen lapsen kiinni sillä alle 2-vuotiaan vyöllä. Ja se kolmivuotias ei pysy siinä aikuisen lannevyössä joten mietipä nyt ihan realistisesti kumpi on turvallisempaa. Kyse ei ole siis turvallisuudesta tai massasta törmäystilanteesta vaan keksityistä säännöistä. Johonkin se raja on vedettävä ja kolmivuotias tarvitsee koneessa oman paikan, mutta se että siinä pitäisi istua lähdön ajan tulee vaan siitä lähtökohdasta että ruumiiden pitää löytyä niiltä paikoilta joihin laitettu checkin:ssä niin onnettomuustutkijoiden simulaatiot ovat ”lähempänä” totuutta. Lisäksi 2-vuotias amerikkalaislapsi voi painaa enemmän kuin 3-vuotias kiinalainen.


 10. Esimerkkinä laskelma: jos 3v skidi painaa keskimääräisen 15kg ja nousukiidossa olevan koneen tässä esimerkissä tasainen nopeus olisi 250km/h (69,44m/s). Törmätessä kiinteään joustamattomaan objektiin äitin pikku talttahammas sinkoaisi mamman sylistä 1041,6kg:n massalla muiden niskaan. Fysiikasta enemmän tietävät voivat korjata mutta aika lähellä lienen?


  • Oletkos fyysikonalku miettinyt ettei se lentsikka menetä nopeuttaan ajassa 0 sekuntia? Eli lentsikalla on myös joku hidastuvuus, jolloin talttahampaasi ei omaakkaan aivan tuota hidastuvuusmassaa. Tietysti jos kone osuu seinään, tai samalla nopeudella vastakkaisesta suunnasta lentävään koneeseen, niin laskelmasi pitää kutinsa…. Tällöin pikkuärjypussi saa olla kiinnitettynä ihan mihin vain, ei auta enää edes maamme laulu.


 11. Oikea toimenpide lentoyhtiöltä. Näille häiriköiville lapsiperheille on oltava tiukkana.


  • turvallisuus ennekaikkea.Ei tarvii lähteä lennolle jos ei toimi sääntöjen mukaan,aivan oikein tehty lentoyhtiöltä !!


 12. Laittaisitte edes otsikon totuuden mukaiseksi. Selvästi uutisessa lukee että perhe poistettiin koska vanhemmat eivät totelleet lentohenkilökuntaa. Ärsyttävää uutisointia. 0/5


 13. Järjenkäyttö ei ohita ohjesääntöjä lentokoneessa – tyypillistä. Sillä eipä se kolmivuotias selviydy yhtään paremmin omalla penkillään kuin sylissäkään jos lentokone tippuu. Tosin vanhemmat olisi voineet pistää lapsen viereensä lievällä metelillä – tuttu tilanne itselle. Ohjesäännöistä puheenollen on koneita tippunut kun yritetään manuaalin mukaan uudelleen käynnistystä joka kestää minuuttitolkulla check-listoineen. Olisi vaan parempi koittaa kipinää..


  • Koneen rungon sisällä pakkolaskussa lentoon lähtenyt kolmevuotias irtonainen lihamöykky saa pahaa jälkeä aikaan ja voi jopa tappaa osuessaan kanssamatkustajan päähän.

   Kenenkään käsivoimat eivät riitä pitämään tuollaista otteessaan onnettomuustilanteessa. Siksi on oltava omalla paikallaan turvavöissä.


 14. Lentokoneessa ei ole eri sääntöjä lapsille.kaikki lennot tulisi olla turvallisia.ajatellen kaikkia matkustajia.henkilökunnalta oikein toimittu.


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.