Kuva: Istockphoto
Aurinkomatkat

Ihana Menorca yllättää – tähän lomasaareen ihastut varmasti

Menorcaa on vaikea kuvailla, sillä sen ainutlaatuinen tunnelma on koettava itse. Menorca on rento, kotoisa ja paikallisten ystävällisyys on aitoa. Vain noin 50 kilometriä pitkä ja 17 kilometriä leveä karunkaunis saari tarjoaa hämmästyttävän paljon: mielenrauhaa, luonnonläheisyyttä, uskomattomia rantoja, vanhoja kaupunkeja, upeita patikointireittejä, kulinaristisia elämyksiä, tasokkaita hotelleja ja kiehtovia majakoita.

ILMOITUS

Advertisement

Menorcan lumoavat maisemat

Hotellien allasalueilla lomapäivät soljuvat rennon aurinkoisissa merkeissä, mutta Menorca on saari, johon kannattaa ehdottomasti tutustua joko autolla tai patikoiden.

Saari on sopivan pieni ja autolla sen kiertää päivässä. Auton vuokraus maksaa noin 30-50 euroa päivältä. Liikenne on rauhallista, opasteet hyviä ja saaren ainoa päätie yhdistää kätevästi Ciutadellan ja Mahónin kaupungit. Päätieltä kannattaa poiketa pienemmille teille, esimerkiksi Fornellsista Mahóniin vie hiljainen, mutkitteleva maaseututie ME-7.

Polkupyörällä pääsee pienille poluille ja poluilta ihanille salaisille rannoille. Yhtenäistä saarta kiertävää rantatietä ei ole, sillä rantaviiva halutaan suojella ja säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena. Pyöriä on helppo vuokrata esimerkiksi hotelleista.

Miten tahansa saarella liikut, niin yhtä älä jätä näkemättä. Cova d’en Xoroi on kallionkielekkeelle ja luolastoon rakennettu baari ja yökerho, jonne tullaan bilettämään Ibizalta asti. Baarin terassilta aukeava merimaisema on lähes epätodellisen kaunis.
Menorcalla on seitsemän majakkaa, ja ainakin Far de Favarìtx S’Albufeiran luonnonsuojelualueella ja Far de Cavalleria, kapean ja korkean kallioniemen kärjessä ovat käymisen arvoisia.

Jos on aikaa, niin kannattaa Menorcalta tehdä vierailu myös Mallorcalle. Ciutadellasta on päivittäin useita lauttavuoroja Mallorcan Alcudiaan, ja matka-aika on noin 1,5 tuntia.

AurinkomatkatKuva:

Upeat patikointipolut

Menorca on niin sunnuntaikävelijän kuin himopatikoijan unelmakohde. Saarta kiertää 200 kilometrin mittainen patikointipolku Camí de Cavalls. Eripituisia ja eritasoisia kävelyreittejä on 20. Maasto on verrattain helppokulkuista, sillä korkeuserot eivät ole suuria. Osalla reiteistä voi pyöräillä tai ratsastaa. Maisemat ovat upeita, sillä reiteiltä aukeaa näkymät jylhille kalliojyrkänteille, turkoosinsinisille lahdenpoukamille ja hienohiekkaisille rannoille.
Lintubongareiden kannattaa katsella taivaalle, sillä saarella on yli 200 lintulajia.

Jos aiot tehdä vain yhden patikointireissun, suuntaa saaren lounaisosaan ja Cala Macarelletan rauhalliselle rannalle, jonne ei autolla pääse. Parkkipaikalta on noin tunnin kävely luonnontilassa olevalle rannalle, joka on kuin pieni aarre. Levität pyyhkeen hiekalle, otat eväät repusta, kuuntelet aaltoja ja katselet auringossa kimmeltävälle merelle.

AurinkomatkatKuva:

Rannat kuin matkailumainoksesta

Menorcalla on reilusti yli sata rantaa, joista osa on luonnontilassa eli niillä ei ole lainkaan palveluja. Monille rannoille pääsee vain kävellen tai venetaksilla. Pienin rannoista on Lovers Beach, jolle mahtuu vain kaksi henkilöä. Pisin ranta on neljän kilometrin Son Bou, jossa on palveluja ja joka sopii etenkin lapsiperheille. Myös Cala Galdanan rannalla on palveluja matkailijoille.

AurinkomatkatKuva:

Suloinen Ciutadella

Menorcalla on vain kaksi kaupunkia, Ciutadella ja Mahón. Kumpikin ovat aitoja ja viehättäviä tutustumiskohteita, joissa on satoja vuosia vanha keskusta palatseineen ja hallintorakennuksineen. Suloisen Ciutadellan keskusta on autoton.

Ciutadellassa on pieniä paikallisia putiikkeja ja tunnelmallisia ravintoloita. Vanha satama-alue kalaravintoloineen on auringon laskiessa erityisen kaunis.

Saaren itärannikolla sijaitseva pääkaupunki Mahón on Ciutadellaa vilkkaampi ja sen ostosvalikoima on suurempi. Kaupungin tärkein nähtävyys on yksi maailman syvimmistä luonnonsatamista. Satamasta kannattaa lähteä katamaraaniristeilylle tutustumaan Mahónin historiaan mereltä käsin.

AurinkomatkatKuva: Istockphoto

Ah, mitä kenkiä!

Menorcalla ostoksille kannattaa mennä Ciutadellaan tai Mahóniin. Menorcalla ekoturismi näkyy vahvasti liikkeiden valikoimissa. On paljon ekovaatteita, saarella valmistettuja koreja, hamamtyylisiä pyyhkeitä sekä lähiruokaa.

Kuuluisat averca-sandaalit ovat kotoisin Menorcalta, ja niiden hinnat liikkuvat 20-50 euron välillä. Saarella on Pretty Ballerinas -kenkiä valmistava Mascaron -tehdas, jolla on outlet myymälä Ferreriesin kylässä.

Ruokatuliaisia saa tavallisista ruokakaupoista, mutta saarta kierrellessä voi poiketa juusto- ja viinitiloille ostamaan paikallisia herkkuja. Kannattaa pistäytyä esimerkiksi Subaidan maatilalla Mahónin ja Es Mercadalin puolivälissä.

Kokeile saaren paikallisia herkkuja

Ciutadellassa on useita laadukkaita ravintoloita, kuten Michelin-oppaassakin mainittu Smoix, Rels ja PINS 46. Näihin kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen. Fornellsin kylässä Sa Taulan ravintolassa on mukava tunnelma ja ravintolan lounas on erinomainen. Sisämaassa Es Mercadalin kylän Ca N’olga -ravintolasta saa erittäin hyvää paikallista ruoka ja mukavia ravintoloita on Es Mercadalin lisäksi myös Fornellsin kylässä. Viininystävien vierailukohde on Bodegas Binifadet -viinitila Mahónin ja Punta Priman puolivälissä.

Menorcalla valmistetaan giniä, jonka britit aikoinaan toivat saarelle. Ennen vanhaa uskottiin, että paikallinen gini parantaa kaikki vaivat, jos sitä ottaa pienen tuikun aamutuimaan. Suosittu viilentävä kesäjuoma on pomada, jossa on giniä ja sitruunamehua. Saaren tunnetuin ginimerkki on Xoriguer, jonka valmistukseen voi käydä tutustumassa Mahónin kaupungin tuntumassa sijaitsevassa tislaamossa.

Caldereta on paikallista hummerikeittoa, joka on niin hyvää, että lautasen nuolisi, jos vain kehtaisi. Keitto ei ole ihan halpaa, mutta joka euron arvoista. Parasta hummerikeittoa saa saaren pohjoisosasta Fornellsin kauniista valkoisesta kalastajakylästä.

Muutaman euron maksavia tapaksia myydään Menorcalla joka paikassa, ja niistä saa helposti koottua kokonaisen aterian. Tapasannoksissa on usein mausteisia makkaroita, kuten sobrasada-makkaraa, ja juustoja, joista kannattaa maistaa Queso Mahón-Menorcaa. Jälkiruuaksi maistuu kuppi hyvää kahvia crespell-pikkuleipien kera, jotka on täytetty herkullisella kurpitsahillolla.

Menorca on merenantimien paratiisi. Ciutadellan keskustassa on pieni kalahalli, josta voi ostaa haluamansa kalan ja viedä sen vastapäiseen ravintolaan valmistettavaksi. Ateriaa odotellessa voi nauttia lasin viiniä, ja koko lysti maksaa noin kympin.

Lähde: Aurinkomatkat
Kuvat: Istockphoto

ILMOITUS

Päivitetty: 9.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia