Hyppää sisältöön

Euroopan perintö

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 29.03.2011
Kulttuurin ystäviä hemmotellaan taas syyskuussa, kun jo perinteeksi muodostunut European Heritage Days –tapahtuma järjestetään jälleen.

Kulttuurimatkailijan aarteita

Joka vuosi syyskuussa lukemattomat eri aikakausien rakennukset lukemattomissa Euroopan kaupungeissa avaavat ovensa yleisölle. Avoimien ovien päiviä pitävät niin linnat ja katedraalit kuin kyläkirkot ja tehtaatkin. Tällainen kerran vuodessa eteen avautuva tilaisuus kuljettaa matkailijoita muulloin piilotetuilla arkkitehtonisilla aarteilla ja matkailijoilla on tilaisuus tutustua kohteisiin myös erilaisilla opastetuilla kävelykierroksilla. Euroopan kulttuuripäivät raottavat ovea paikallisten ihmisten historiaan ja kulttuuriin. Erilaiset tapahtumat ja aktiviteetit kruunaavat kulttuurintäyteisen syysloman. Syyskuun aikana European Heritage Days avaa yli 30 000 nähtävyyttä ja monumenttia yleisölle.

Kulttuuripäivien tavoitteena on herättää Euroopan kansalaiset huomaamaan maailmankolkkamme rikas ja monimuotoinen kulttuuri, sekä luomaan ilmapiiri, jossa tuo kulttuurinen monimuotoisuus voi kukoistaa. Tapahtuma pyrkii myös yhdistämään eurooppalaisia ja voimistamaan yhteenkuuluvuudentunnetta, sekä taistelemaan rasismia ja suvaitsemattomuutta vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävää ja tehtävää

European Heritage Days –tapahtuma antaa mukavan lisän lomaan kuin lomaan Euroopassa. Ennen matkaa kannattaa katsastaa oman matkakohteen nähtävyystarjonta, tai lähteä ihan varta vasten johonkin kaupunkiin mielenkiintoista nähtävyyttä katsomaan. Lomansa aikana voi käydä katsastamassa sellaisiakin kohteita, jotka normaalioloissa jäisivät kokematta.

Kulttuurintäyteisten päivien aikana matkailija voi vierailla esimerkiksi Englannin Liverpoolissa monissa eri kohteissa. Nähtävää ja tehtävää riittää koko pitkäksi viikonlopuksi. Liverpoolin keskustassa matkailijan käyntilistalla voi olla esimerkiksi Bridewell Studios. Bridewell Studios sijaitsee vuonna 1846 rakennetun viktoriaanisen poliisiaseman tiloissa ja taiteilijat ovat asuttaneet rakennusta vuodesta 1976. Bridewell Studios on kiinnostava paitsi taiteilijoiden, myös itse rakennuksen vuoksi: moni rakennuksen alkuperäisistä piirteistä on yhä tallella. Kohteessa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Kulttuuri voi kuitenkin olla muutakin kuin taulujen ja hienojen rakennusten ihailua kauempaa. Kulttuuria ovat myös perusasiat ja tavanomaisten asioiden tarkastelu lähempää voi olla mielenkiintoinen kokemus. Liverpoolissa kannattaa osallistua esimerkiksi opastetuille kierroksille, sillä aivan kaupungin sydämessä järjestään 90 minuuttia kestävä kiertokävely William Brown Streetillä. Kiertokävelyn aikana tutustutaan kulttuurikorttelin rakennusten ja monumenttien materiaaleihin. Oppaana kierokävelyllä toimii World Museum of Liverpool -museon geologi ja mukaan kannattaa varata suurennuslasi. Oma paikka kiertokävelylle on hyvä varata etukäteen.

Lisätietoa

European Heritage Days
HeritageOpenDays.org